Jak gotować jajka na twardo, na miękko, w torebkach i w koszulkach
gastronomia 7 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział
Po prostu ugotuj jajko – co może być prostszego? Ale jak w każdym biznesie, są tu subtelności. Bo jeśli chcesz uzyskać idealne, powiedzmy, jajko na miękko, musisz dokładnie wiedzieć, co robić. Zalewając jajka gorącą wodą, ugotujesz je szybciej, ale białka będą twardsze, a prawdopodobieństwo pęknięcia jajka pod wpływem różnicy temperatur będzie większe. Delikatne jajka sadzone nie są często przygotowywane w domu, wolą zamawiać je w hotelach na wakacjach i w podróżach służbowych. Nie jest to dla nas zbyt znana technologia i wiele osób uważa ją za skomplikowaną. Naprawdę nie ma czegoś takiego! To jest jak… jak gotowanie jajka.
Jak gotować jajka na miękko
Aby jajka ugotować na miękko, należy je umieścić w małym rondlu (powinny ściśle się w nim zmieścić), postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Jajka na miękko podaje się na gorąco w specjalnych filiżankach, ostrym końcem do góry. Zwyczajowo „odcina się” jajko nożem od góry i zjada je, wkładając do środka kawałek masła i dodając sól.
Jak gotować jajka na miękko?
Jak gotować jajka „w torbie”
Czas gotowania jajek w torbie wynosi 4–5 minut. od chwili zagotowania wody. Ugotowane jajka wyjąć z wody i przelać zimną wodą. Należy je obrać od tępego końca, ostrożnie rozbijając skorupkę łyżką. W razie potrzeby jajka „w woreczku” można łatwo obrać pod delikatnym strumieniem zimnej wody. Je się je w taki sam sposób, jak jajka na miękko.
Jak gotować jajka „w torbie”
Jak ugotować jajka na twardo
Jak ugotować jajka na twardo, aby okazały się pyszne – z delikatnymi białkami i jasnymi, aromatycznymi żółtkami należy je gotować przez 7-8 minut. od chwili zagotowania wody. Ciepło pod patelnią powinno być niskie, w przeciwnym razie białka staną się gumowate. Po ugotowaniu natychmiast ostudź jajko w zimnej wodzie, w przeciwnym razie powierzchnia żółtka stanie się szara.
Jak ugotować jajka na twardo
Jak smażyć jajka
Aby przygotować jajka sadzone, w szerokim rondlu zagotuj 4 szklanki wody z 3/4 szklanki białego octu winnego, dodaj 1 łyżeczkę. sól i trzymaj na małym ogniu, aż woda się zagotuje. Jajka wybijamy pojedynczo do lekko natłuszczonej chochli i wkładamy do wody. Gdy jajko się stęży, ostrożnie wyjmij chochelkę i opuść kolejne jajko (nie smaż więcej niż 4 jajka na raz). Gotuj jajka na małym ogniu przez 4 minuty. Gotowe jajka w koszulkach ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową, tak aby cały płyn spłynął. Podawać na gorąco lub na zimno.
Jak smażyć jajka
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #jak gotować #jajko w koszulcePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych