Jak gotować jajka na twardo, na miękko, w torebkach i w koszulkach

Jak gotować jajka na twardo, na miękko, w torebkach i w koszulkach

Jak gotować jajka na twardo, na miękko, w torebkach i w koszulkach

gastronomia 7 listopada 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział

Po prostu ugotuj jajko – co może być prostszego? Ale jak w każdym biznesie, są tu subtelności. Bo jeśli chcesz uzyskać idealne, powiedzmy, jajko na miękko, musisz dokładnie wiedzieć, co robić. Zalewając jajka gorącą wodą, ugotujesz je szybciej, ale białka będą twardsze, a prawdopodobieństwo pęknięcia jajka pod wpływem różnicy temperatur będzie większe. Delikatne jajka sadzone nie są często przygotowywane w domu, wolą zamawiać je w hotelach na wakacjach i w podróżach służbowych. Nie jest to dla nas zbyt znana technologia i wiele osób uważa ją za skomplikowaną. Naprawdę nie ma czegoś takiego! To jest jak… jak gotowanie jajka.

Jak ugotować jajkoJak ugotować jajko

Jak gotować jajka na miękko

Aby jajka ugotować na miękko, należy je umieścić w małym rondlu (powinny ściśle się w nim zmieścić), postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Jajka na miękko podaje się na gorąco w specjalnych filiżankach, ostrym końcem do góry. Zwyczajowo „odcina się” jajko nożem od góry i zjada je, wkładając do środka kawałek masła i dodając sól.

Jak gotować jajka na miękko?

Jak gotować jajka „w torbie”

Czas gotowania jajek w torbie wynosi 4–5 minut. od chwili zagotowania wody. Ugotowane jajka wyjąć z wody i przelać zimną wodą. Należy je obrać od tępego końca, ostrożnie rozbijając skorupkę łyżką. W razie potrzeby jajka „w woreczku” można łatwo obrać pod delikatnym strumieniem zimnej wody. Je się je w taki sam sposób, jak jajka na miękko.

Jak gotować jajka „w torbie”

Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo, aby okazały się pyszne – z delikatnymi białkami i jasnymi, aromatycznymi żółtkami należy je gotować przez 7-8 minut. od chwili zagotowania wody. Ciepło pod patelnią powinno być niskie, w przeciwnym razie białka staną się gumowate. Po ugotowaniu natychmiast ostudź jajko w zimnej wodzie, w przeciwnym razie powierzchnia żółtka stanie się szara.

Jak ugotować jajka na twardo

Jak smażyć jajka

Aby przygotować jajka sadzone, w szerokim rondlu zagotuj 4 szklanki wody z 3/4 szklanki białego octu winnego, dodaj 1 łyżeczkę. sól i trzymaj na małym ogniu, aż woda się zagotuje. Jajka wybijamy pojedynczo do lekko natłuszczonej chochli i wkładamy do wody. Gdy jajko się stęży, ostrożnie wyjmij chochelkę i opuść kolejne jajko (nie smaż więcej niż 4 jajka na raz). Gotuj jajka na małym ogniu przez 4 minuty. Gotowe jajka w koszulkach ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową, tak aby cały płyn spłynął. Podawać na gorąco lub na zimno.

Jak smażyć jajka

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #jak gotować #jajko w koszulcePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja