Jak gotować galaretowane mięso? Szczegółowe wideo i life hacki do przygotowania

Jak gotować galaretowane mięso? Szczegółowe wideo i life hacki do przygotowania

Jak gotować galaretowane mięso? Szczegółowe wideo i life hacki do przygotowania

Olga Siutkina 16 grudnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Jak gotować galaretowane mięso? Albo galaretkę? Albo galantynę? Dziś te nazwy często oznaczają to samo: produkty mięsne nadziewane żelowanym bulionem mięsnym – lanspik. A jeszcze w XIX wieku, jeśli ktoś poprosił o mięso w galaretce, podano mu… owoce w galarecie. Dlatego kontrowersje wokół nazwy zależą od czasu i epoki. Ale nie zrozumiemy dogłębnie terminów, ale wymyślimy, jak przygotować pyszne galaretowane mięso.

GalaretaGalareta

Co przeczytać w artykule:

  • Jakie mięso wybrać do galaretek?
  • Jak łączyć rodzaje mięs i dobierać cięcie, aby uzyskać najsmaczniejszą galaretkę? Przydatne wskazówki
  • Jak przygotować się do gotowania galaretowatego mięsa?
  • Gotowanie galaretowanego mięsa z udek wieprzowych i wołowych – przepis krok po kroku

Jakie mięso wybrać do galaretek?

Mięso w galarecie można przygotować z różnych mięs – wołowego, wieprzowego, jagnięcego, drobiowego czy dziczyzny. Najlepiej wymieszać kilka rodzajów mięsa – każde po ugotowaniu doda potrawie własnego smaku i aromatu.

Generalna zasada jest jedna: do mięs w galarecie należy wybierać kawałki o dużej zawartości specjalnego białka – kolagenu, który podczas długiej i powolnej obróbki cieplnej zamienia się w żelatynę. Są to nogi i golenie, golenie, głowy, ogony, uszy świni. Ptak ma nogi, nogi i głowy. Gotując takie mięso, bulion będzie smaczny, bogaty, przezroczysty i nie będzie trzeba dodawać dodatkowej żelatyny z torebki.

Idealnym wyborem do mięs w galarecie jest mięso o dużej zawartości kolagenu: udka, podudzia i podudzia.
Idealnym wyborem do mięs w galarecie jest mięso o dużej zawartości kolagenu: udka, podudzia i podudzia.

Jak łączyć rodzaje mięs i dobierać cięcie, aby uzyskać najsmaczniejszą galaretkę? Przydatne wskazówki

Galaretowane udka wieprzowe okażą się bardzo smaczne, jeśli wybierzesz małe udka, ale od dorosłych zwierząt. Duże kawałki będą się gotować bardzo długo, a małe nogi i golenie dadzą dobry tłuszcz i żelowanie.

Rosół w galarecie z udek dorosłego zwierzęcia będzie bardziej przezroczysty. Z nóg młodych prosiąt bulion i galaretowane mięso okażą się mętne. Dlatego kupuj u zaufanych sprzedawców, oni rzetelnie doradzą i wybiorą odpowiednie mięso. Pyszne mięso w galarecie otrzymujemy dodając podudzia z indyka do udek wieprzowych. Gotowane mięso z nóg indyka jest soczyste i delikatne, a rezultat zachwyci Cię doskonałym smakiem galaretki i różnorodnością konsystencji mięsa.

Przezroczyste, bogate w galaretę mięso uzyskuje się, jeśli weźmie się trzy rodzaje mięsa – zestaw wieprzowy do galaretek, wołowinę i zupę z kurczaka lub koguta. Kogucik ma wyjątkowy smak i aromat, gotowanie zajmie dużo czasu, ale wynik jest tego wart.

Z ogonów wołowych można przygotować doskonałe mięso w galarecie. Ten kawałek jest niesprawiedliwie rzadko używany do przygotowania galaretek mięsnych, ale na próżno. Kupując dwa ogony wołowe i przygotowując galaretkę według wszystkich zasad, otrzymasz bogaty, dobrze zżelowany bulion. I nie trzeba prosić na targu o pocięcie ogonów na kawałki: chrząstki są rozmieszczone tak, że jeśli trafisz we właściwe miejsce, ogon można łatwo przeciąć nożem.

Jak przygotować się do gotowania galaretowatego mięsa?

Mięso. Najpierw musisz go opalić i oczyścić z włosia. Dobrze, jeśli na rynku kawałki są podzielone na części, które mieszczą się na patelni. Najlepiej to zobaczyć, wtedy nie będzie małych fragmentów.

Dzięki temu zestawowi produktów otrzymasz doskonałe mięso w galarecie
Dzięki temu zestawowi produktów otrzymasz doskonałe mięso w galarecie

Zestaw do rosołu. Do gotowania galaretowanego mięsa wystarczy standardowy zestaw produktów i przypraw – cebula, marchew, czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu.

Woda. Aby przygotować galaretkę mięsną, zwykle zużywa się około 1,5 litra wody na 1 kg produktów mięsnych. Woda powinna znajdować się 3 palce powyżej poziomu mięsa. Odparuje podczas gotowania, nie ma potrzeby dodawania.

Galaretowane nóżki wieprzowe i wołowe

Mięso z udka wieprzowego i wołowiny w galarecie
Mięso z udka wieprzowego i wołowiny w galarecie

Na przykładzie przygotowania tego tradycyjnego mięsa w galarecie można opanować technologię i zasadę gotowania smacznego i zdrowego dania. Mięso w galarecie jest bardzo przydatne nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Usuń tłuszcz, a Twojemu dziecku może się to bardziej spodobać.

Do przygotowania udek wieprzowych i gicz wołowych w galarecie potrzebne będą:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1,5 kg golonki wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 5-6 ząbków czosnku
  • Rondelek o pojemności 6-7 litrów
  • szczotka, mały nóż do czyszczenia nóg
  • 2 pojemniki z pokrywką na gotowe galarety mięsne
  • filtr
  • chochla
  • deska do krojenia
  • ostry nóż
  • rondel lub pojemnik do odcedzenia bulionu
  • prasa czosnkowa
  1. Produkty mięsne na galaretowate mięso muszą być starannie przygotowane. Nogi wieprzowe nacinamy w stawach. Gicz wołową pokrój lub przetnij na dwie części, tak aby kawałki zmieściły się na patelni. Napełnij zimną wodą na 3-4 godziny.
  2. Następnie umyj mięso i oczyść szczotką lub nożem. Jeśli mięso było rozdrobnione, usuń małe fragmenty kości.
  3. Obierz marchewki i cebulę. Umieścić w rondlu i zalać zimną wodą tak, aby poziom wody sięgał 6 cm nad poziom mięsa. Dodaj marchewkę i cebulę.
  4. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień. Usuń szumowinę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 6-7 godzin. Po 6 godzinach spróbuj, jak mięso oddziela się od kości. Mięso jest gotowe, gdy łatwo odchodzi. Kolejnym sprawdzeniem, czy jest gotowe, jest zmoczenie palców bulionem. Jeśli się skleją, to pewny znak, że naczynie stwardnieje i żelatyna nie będzie już potrzebna.
  5. Na około godzinę przed końcem gotowania galaretowatego mięsa posolić bulion. Koniecznie spróbuj, powinno być dobrze osolone. Lekko solone galaretowane mięso będzie bez smaku. W tym samym czasie dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
  6. Zdejmij bulion i mięso przygotowane na galaretkę z ognia. Ochłodzić bulion do temperatury pokojowej, gdy mięso nie pali palców.
  7. Gdy bulion ostygnie, zbierz łyżką tłuszcz z powierzchni. Usuń cebulę, marchewkę, liście laurowe i wyrzuć. Wyjąć mięso, oddzielić je od kości, kości wyrzucić.
  8. Mięso wyłożyć na deskę i drobno posiekać ostrym nożem, podzielić na porcje i włożyć do pojemnika na galaretkę.
  9. Odcedź bulion do osobnego garnka lub pojemnika i ponownie spróbuj soli. Jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.
  10. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać do bulionu i wymieszać. Ostrożnie wlej bulion do pojemnika z galaretką i umieść go na pokrojonym mięsie.
  11. Przykryj pojemniki pokrywką i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Mięso w galarecie podawać z sosem musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym.
  12. Gotowe mięso w galarecie można podawać w pojemniku, w którym zostało zamrożone. Lub dosłownie włóż pojemnik z galaretką do wrzącej wody na minutę i szybko przełóż go na talerz – wtedy warstwa mięsa znajdzie się na wierzchu.

Uwaga dla właściciela: Gotując mięso w galaretce, nie dopuszczaj do jego zagotowania! Dopiero na małym ogniu bulion stanie się klarowny, bogaty i aromatyczny. I nie zakrywaj patelni pokrywką: służy ona jako regulator temperatury, więc musisz ją całkowicie usunąć lub lekko przykryć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #GalaretaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca18 grudnia 2022 r

Do bulionu dodałam cebulę do galaretowatego mięsa w skórkach. Czyszczę tylko wierzchnią warstwę, resztę zostawiam. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas długiego gotowania. Nigdy nie dodawałam marchewki. Uwielbiam czosnek, ale nigdy nie dodaję go do gotowych galaretek; wydaje mi się, że jest on w galarecie zbędny.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja