Jak gotować cukinię z mięsem mielonym

Jak gotować cukinię z mięsem mielonym

Jak gotować cukinię z mięsem mielonym

Olga Zacharowa 1 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Umie gotować cukinię z mięsem mielonym Andrey Bugaisky, nasz wieloletni przyjaciel i autor. Cukinia to produkt sezonowy, do którego Andrey podchodzi racjonalnie i przemyślanie. Prowadzi także własną rozmowę na temat mięsa mielonego; nie bez powodu wielu uważa Bugaisky’ego za autorytatywnego eksperta w dziedzinie męskiej żywności i eksperta w pracy z mięsem. Rozmawialiśmy z popularną blogerką, kucharką i prezenterką telewizyjną o połączeniu cukinii z mięsem mielonym i odkryliśmy mnóstwo nowych rzeczy, a trudno nas czymkolwiek zaskoczyć!

Cukinia z mięsem mielonymO czym porozmawiamy w artykule:Jaką cukinię można ugotować z mięsem mielonym Jakie mięso mielone można zastosować do cukinii Główna trudność w przygotowaniu faszerowanej cukinii Metody przygotowania cukinii z mięsem mielonym, możliwe formaty cukinii Cukinia w kółko, jak znaleźć do nich podejście Tradycyjny format cukinii do farszu Łódeczki z cukinii do farszu, na czym polega ich piękno

Jak gotować cukinię z mięsem mielonym to rozsądne pytanie! Zanim odpowiemy na to pytanie, oddzielmy cukinię od mięsa mielonego – każde z nich omówimy osobno, abyśmy później mogli je połączyć z jak najlepszym efektem.

Postawy wobec cukinii wśród hodowców roślin uległy znaczącym zmianom na przestrzeni czasu. Cukinia na początku wywołuje szczerą radość, a nawet czułość. Wraz ze wzrostem i rozmiarem cukinii, a zwłaszcza jesienią, stają się one prawdziwą katastrofą. Wściekli rolnicy usiłują załadować cyklopowe owoce na taczki i podstępnie próbują je sprzedać wszystkim sąsiadom i nieostrożnym mieszkańcom miasta, którzy się pojawią. Bardziej uważaj na cukinię niż na torfowiska, przynajmniej możesz trzymać się od nich z daleka.

Cukinia przeznaczona jest do farszu, nawet kwiaty cukinii można nadziewać mięsem mielonym i piec lub smażyć w głębokim tłuszczu
Cukinia przeznaczona jest do farszu, nawet kwiaty cukinii można nadziewać mięsem mielonym i piec lub smażyć w głębokim tłuszczu

Jaką cukinię można gotować z mięsem mielonym?

Cukinia pozwala zrobić z nią całkiem sporo, od prostych po złożone. Jedną ze stosunkowo skomplikowanych, ale mimo to popularnych metod jest faszerowana cukinia. Pomysł faszerowanych warzyw znany jest już od czasów Starego Testamentu; dolma-tolma zdobiła stół Babilończyków, Kreteńczyków, Mykeńczyków i Etrusków. Minęły tysiąclecia, ale idea nie wyblakła ani nie straciła na popularności.

Możesz nafaszerować prawie każdy liść, warzywo lub jagodę; cukinia jest jednym z najwygodniejszych do tego przedmiotów. Cukinia jest mocna, dobrze trzyma swój kształt, nadal lepiej jest usunąć rdzeń z nasionami, młodych nie trzeba obierać – wszystko przemawia za cukinią. Co więcej, w tej formie cukinia jest rzeczywiście najsmaczniejsza, chociaż jest bardziej kłopotliwa niż nawet z kawiorem.

Cukinia w ogrodzie
Cukinia w ogrodzie

Jakiego mięsa mielonego można użyć do cukinii

Cukinia nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy – jej przygotowanie jest bardzo proste. Sytuacja jest bardziej skomplikowana w przypadku mięsa mielonego.

Najbardziej tradycyjny, który nadaje się do dowolnego farszu, cukinii, papryki, pomidorów, bakłażanów itp. – zwykłe grube domowe mięso mielone z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, drobno posiekana cebula i na wpół ugotowany (lub namoczony) ryż. Do mięsa mielonego można dodać także posiekane zioła do smaku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Do przygotowania cukinii z mięsem mielonym odpowiedni jest również mielony kurczak lub indyk. Gotuje się szybciej, co jest wygodne. Aby mięso mielone nie wyschło, można dodać śmietanę, zimne masło w drobnej kostce, smalec lub tłuszcz z kurczaka. Ci, którzy chcą czegoś chudszego, mogą dodać startą marchewkę lub nawet ugotowany na parze i posiekany szpinak.

Mięso mielone do przygotowania cukinii należy podsmażyć i dusić z cebulą i pomidorami. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia, ułożyć w kupę np. cukinię, pokroić w plasterki i posypać łatwo topiącym się serem – pizzą mozzarellą lub drobno startym twardym serem. Następnie należy włożyć cukinię z mięsem mielonym do dobrze nagrzanego piekarnika pod górnym grillem, aż ser się roztopi. Mięso mielone można również duszić w jasnym beszamelu, nie tylko w pomidorach.

Do przygotowania cukinii w najprostszej formie, gdy cukinię pokroimy w plasterki (przeczytaj o tym poniżej), idealnie sprawdzi się zimny nadzienie z twarogu lub serka śmietankowego, solonego i wymieszanego z czosnkiem i posiekanymi ziołami. Lepiej jest mieszać suchy twarożek ze śmietaną; miękki i tłusty twarożek można stosować bez zmian. W misce dobrze mieszamy twarożek lub ser z ziołami i łyżką ostrożnie układamy kopczyk na cukinii. Nadzienie możesz udekorować plasterkiem czerwonej słodkiej papryki lub ostrej papryki, jeśli lubisz ostre.

Domowe grube mięso mielone do farszu cukinii
Domowe grube mięso mielone do farszu cukinii

Główna trudność w przygotowaniu nadziewanej cukinii

Na drodze do udanego przygotowania cukinii z mięsem mielonym możesz napotkać pewne pułapki. Sam owoc cukinii jest dość mocny, jest w stanie przetrwać zarówno wysokie temperatury, jak i długie przetwarzanie, ale prędzej czy później cukinia szybko i nagle zamienia się w galaretę. Powinieneś starać się tego unikać. Jak prawidłowo zrobić cukinię z mięsem mielonym?

Mięso mielone może wymagać długiego czasu gotowania, ale cukinia, zwłaszcza młoda, w ogóle tego nie potrzebuje; Oprócz tej okoliczności cukinia nie ma jasnego, wyraźnego smaku, nawet w porównaniu do swojego najbliższego krewnego, ogórka. Trzeba z niego wyciągnąć ten smak. Reakcja Maillarda – pomiędzy aminokwasami i cukrami w temperaturze od 160°C, w wyniku której otrzymujemy skórkę chleba, aromat grilla i palonej kawy – również tutaj świetnie się sprawdza. Powierzchnia cukinii szczęśliwie pokryta jest jasnymi, rumianymi bąbelkami, co nadaje jej wspaniałej elegancji, a jednocześnie wyrazistego, bardzo przyjemnego smaku. Pozostaje dowiedzieć się, jak połączyć krótkotrwałe ogrzewanie w wysokiej temperaturze z długotrwałym ogrzewaniem w niskiej temperaturze, często potrzebnym w przypadku mięsa mielonego.

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym w piekarniku, przepis znajdziesz tutaj
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym w piekarniku, przepis znajdziesz tutaj

Metody przygotowania cukinii z mięsem mielonym, możliwe formaty cukinii

Rozważmy możliwe formaty dań z cukinią. Cukinię można nadziewać kółkami (podkładkami), kolumnami i łódeczkami. W przypadku dwóch pierwszych opcji odpowiednia jest dowolna cukinia – młoda i stara, mała i duża dla łodzi – tylko młoda. Od razu zauważmy, że nie ma różnicy w przygotowaniu cukinii i cukinii; jeśli obierzesz skórę, rozróżnienie ich jedynie smakiem jest prawie niemożliwe. Młode cukinie ze skórką częściej wykorzystuje się do różnych gulaszy i ratatouille, tylko do dekoracji, ale można je też łatwo nadziewać.

Cukinia w kręgach, jak znaleźć do nich podejście

Najprostszą opcją o doskonałym smaku są plastry cukinii. Nadzienie przygotowuje się osobno, danie składa się z dwóch niezależnych części, które następnie można szybko upiec razem pod grillem oraz pod serem lub sosem. Jak to się robi? Bardzo proste.

Lepiej jest wziąć średniej wielkości cukinię o średnicy 7-8 (nie więcej niż 10) cm z wciąż miękkimi nasionami, ponieważ nie trzeba usuwać rdzenia. Młodej cukinii o cienkiej skórce nie trzeba obierać. Cukinię należy umyć, wytrzeć i pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm. Jeśli gotujesz dla dwojga, możesz zrobić to na patelni, jeśli jesteś w grupie, wygodniejszy będzie piekarnik.

Plasterki cukinii na patelni

  1. W przypadku patelni lepiej posypać cukinię mąką. Na płaski talerz lub deskę wysyp łyżkę mąki i wciśnij w mąkę po obu stronach plasterki cukinii. Dzięki temu będą bardziej rumiane.
  2. Na patelnię wlać obficie rafinowany olej roślinny, dobrze go rozgrzać i ciasno ułożyć plasterki cukinii. Smażyć na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni, następnie odwrócić. Lepiej posolić już przygotowaną cukinię.

Plasterki cukinii w piekarniku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C, włączając termoobieg. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, najlepiej oliwą z oliwek.
  2. Plasterki cukinii ułóż ciasno na blasze do pieczenia, posyp solą i suszonymi ziołami, np. prowansalskimi.
  3. Nasmaruj krążki oliwą z oliwek za pomocą pędzla i umieść je na średnim poziomie. Zwykle wystarczy 20 minut, na powierzchni cukinii powinny pojawić się charakterystyczne brązowe bąbelki niczym ser. To wystarczy.

W obu przypadkach – na patelniach i piekarnikach – można na tym poprzestać, ale lepiej zrobić jeszcze krok do przodu. Gdy cukinia jest jeszcze gorąca, posyp ją cienko pokrojonym czosnkiem i posiekanymi ziołami – pietruszką, kolendrą lub bazylią – posyp octem i ciesz się doskonałą przystawką, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można też włożyć cukinię do słoika, zalać oliwą i dość długo potrzyma w lodówce.

Cukinię pokroić w plasterki w celu dalszego przygotowania
Cukinię pokroić w plasterki w celu dalszego przygotowania

Tradycyjny format cukinii do farszu

Paluszki to jedna z najbardziej tradycyjnych metod gotowania nadziewanej cukinii. Starsi ludzie pamiętają ją w wykonaniu matek i babć. Wykonuje się go zarówno na patelni, jak i w piekarniku, i sekwencyjnie w obu.

  1. Na kolumny weź dość dużą cukinię i pokrój ją w cylindry o wysokości 6-7 cm. Środek wycina się wąskim nożem lub wybiera się łyżką.
  2. Powstałą studzienkę wypełnia się mięsem mielonym zmieszanym z cebulą i ugotowanym (lub namoczonym) ryżem.
  3. Następnie kolumny panieruje się na końcach w mące i szybko smaży na patelni na rozgrzanym oleju, podobnie jak krążki cukinii.
  4. Smażoną cukinię ciasno układa się na tej samej patelni, jeśli ma wysokie krawędzie, lub w naczyniu do pieczenia i zalewa sosem. Najpopularniejszym sosem jest śmietana zmieszana z solą i łyżką mąki. Szczególnie gęstą śmietanę można rozcieńczyć wodą, natomiast niskotłuszczową i płynną śmietanę można pozostawić bez zmian. Jeśli śmietana nagle osiągnie zawartość tłuszczu 30% lub wyższą, nie ma potrzeby dodawania mąki, sos nie będzie się zsiadał.
  5. Przykryj patelnię szczelnie pokrywką i duś cukinię na małym ogniu przez około pół godziny. Włóż naczynie do pieczenia lub blachę z cukinią do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20-30 minut, z reguły to wystarczy.
  6. Gotową cukinię warto posypać odrobiną posiekanych ziół i czosnku.
  7. Można też posypać serem, rozgrzać piekarnik do 220°C i trzymać w tej temperaturze kilka minut na sam koniec.

Inną prostą opcją na sos z cukinii jest sok pomidorowy, doprawiony do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Podczas nalewania sosu nie powinien on sięgać szczytu kolumn cukinii o półtora centymetra.

Przygotowanie kolumn cukinii (kubek/kubków) do nadzienia mięsem mielonym
Przygotowanie kolumn cukinii (kubek/kubek) do nadzienia mięsem mielonym

Łódeczki z cukinii do farszu, na czym polega ich piękno

Do cukinii nadziewanej łódeczkami potrzebne są tylko młode, średniej wielkości okazy o długości 15-18 cm.

  1. Cukinię należy przyciąć tylko od strony ogona, przeciąć wzdłuż na dwie połówki i z każdej połówki za pomocą łyżki wybrać środek, a następnie wypełnić kupą mięsa mielonego.
  2. Takiej cukinii nie trzeba smażyć wcześniej, wystarczy od razu włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25-30 minut.
  3. Do takiej cukinii dobrze jest przygotować sos, zimny ze śmietany i ziół lub gorący ze śmietanki i sera pleśniowego. Sprawdzą się również sosy pomidorowe.

Opowiem ci trochę więcej o mięsie mielonym na łódeczki z cukinii, chociaż w przypadku krążków i kolumn cukinii można je przygotować zgodnie z proponowanym przepisem.

  1. Na patelni dobrze rozgrzej olej, dodaj mięso mielone (nie więcej niż 500 g, inaczej nie będzie się rumienić) i smaż na dużym ogniu, ciągle obracając i rozbijając grudki szpatułką lub widelcem.
  2. Gdy się zrumieni, dodać drobno posiekaną cebulę i dalej…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja