Jak gotować cukinię na patelni, w tym placki z cukinii

Jak gotować cukinię na patelni, w tym placki z cukinii

Jak gotować cukinię na patelni, w tym placki z cukinii

Olga Zacharowa 03 sierpnia 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Jak gotować cukinię na patelni to palące pytanie w lecie. Cukinia biała królowała niekwestionowana w rosyjskich ogrodach przez wiele lat, aż do pojawienia się jej rywalki – pięknej zielonej cukinii o włoskiej nazwie cukinia. Powiemy Ci, jak ugotować pyszną cukinię na patelni, a jeśli użyjesz cukinii, nie będziemy mieć nic przeciwko.

Placuszki z cukiniiO czym porozmawiamy w artykule:Placki z cukinii na patelni Placki z cukinii, redakcyjny wybór patelni 6 domowych przepisów na placki z cukinii na patelni Proste placki z cukinii Szybkie placki z cukinii na patelni Pyszne naleśniki z cukinii z bazylią Placki z cukinii na patelni bez jajek Kotlety twarogowe cukinia i bakłażan na patelni Placki z cukinii z czosnkiem na patelniWięcej przepisów z cukiniąCukinia smażona na patelni z czosnkiemCukinia w cieście z czosnkiemSmażone plastry cukinii na patelni z sosem serowymSmażona cukinia z serem na patelniPyszna cukinia z pomidorami na patelni pan Cukinia smażona z mięsem mielonym na patelni przygotowanie na zimę Cukinia z mięsem mielonym na patelni w postaci kotletów Cukinia smażona z jajkiem na patelni Cukinia duszona na patelni Cukinia duszona na patelni w śmietanie i czosnku Cukinia duszona na patelni z pomidorami i bakłażanami Cukinia, duszone na patelni z kurczakiem, pomidorami i ziołami

Miło jest zacząć rozmawiać o tym, jak ugotować cukinię na patelni, gdy w sprzedaży i w ogrodzie pojawia się młoda cukinia. Te delikatne warzywa gotują się w mgnieniu oka. Nie wymagają skomplikowanych manipulacji wstępnych – młodej cukinii nie trzeba nawet obierać. Najprostszym sposobem ugotowania cukinii na patelni jest pokrojenie jej w plasterki, obtoczenie w mące i usmażenie na odrobinie oleju roślinnego. Danie to można jeść na ciepło lub na zimno, a jeśli posypie się smażoną na patelni cukinię drobno posiekanymi ziołami, doda czosnek, przeciśnie przez praskę, można od razu przygotować drugą porcję – pierwszą zjada się w ciągu kilku minut . Swoją drogą taka pyszna cukinia ugotowana na patelni to doskonały dodatek do burgerów, tostów i kanapek. Dwie kromki chleba, łyżka gęstego sosu pomidorowego lub domowego majonezu i hojna porcja smażonej cukinii są bardzo, bardzo dobre!

Możesz przygotować bardziej skomplikowane danie. Uczestnicy pozostają ci sami: cukinia, kilka dodatkowych składników, ostry nóż i niezawodna patelnia. Można zrobić omlet z cukinii, tortillę hiszpańską lub usmażyć cukinię w cieście. Lub przygotuj gulasz warzywny z pomidorami, bakłażanami, słodką papryką i dużą ilością ulubionych ziół. Nie zapomnijcie o plackach z cukinii na patelni – uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Swoją drogą proponujemy zacząć od nich, bo to one zajmują pierwsze miejsca w naszym redakcyjnym rankingu dań z cukinii na patelni.

Oryginalne placki z cukinii pieczone w gofrownicy
Oryginalne placki z cukinii pieczone w gofrownicy

Placuszki z cukinii na patelni

Placuszki z cukinii na patelni wyglądem przypominają klasyczne różowe i gęste naleśniki z mąki. W przypadku naleśników z cukinii olej na patelni powinien być bardzo gorący, wtedy naleśniki szybko się usmażą, będą różowe i apetyczne. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość oleju potrzebnego do smażenia, smaż placki warzywne na patelni z powłoką nieprzywierającą.

Jeśli przygotowujesz naleśniki z młodej cukinii o cienkiej skórce i praktycznie bez nasion, nie zapominaj, że zawierają dużo soku. Taką cukinię należy zetrzeć, posolić i pozostawić na durszlaku na 30 minut. Następnie wyciśnij uwolniony sok rękami. Jeśli do smażenia na patelni używamy cukinii z grubą skórką i dużymi nasionami, wystarczy ją obrać, zetrzeć na tarce i można wymieszać warzywa z innymi składnikami – nie ma w nich zbyt dużo soku, ciasto nie będzie zbyt płynne.

Sugerujemy, aby do ciasta naleśnikowego nie dodawać soli, w przeciwnym razie cukinia natychmiast puści sok. Lepiej posolić każdy naleśnik na wierzchu, gdy jest już na patelni. A co najważniejsze, zostaw sól do podania: placki z cukinii podawaj z słonym sosem, na przykład kwaśną śmietaną zmieszaną z ziołami, mieloną solą morską i według uznania świeżo zmielonym pieprzem.

Do ciasta naleśników z cukinii można dodać odrobinę startego sera. Ser Adyghe zagęści naleśniki, parmezan doda pikanterii, a mozzarella rozciągnie się w roztopionych nitkach o kremowym smaku.

Aby odsączyć nadmiar tłuszczu z przygotowanych placków cukiniowych smażonych na patelni, przed jedzeniem ułóż je na serwetce i poczekaj, aż tłuszcz odcieknie.

Składniki na podstawowe ciasto naleśnikowe z cukinii
Składniki na podstawowe ciasto naleśnikowe z cukinii

Placki Z Cukinii, Pan Wybór Redakcji

Aby ugotować naleśniki z cukinii na patelni, potrzebujesz minimum składników i dobrej patelni. Wybór cukinii sezonowej jest łatwy – wszystkie nadają się do smażenia, ważne jest tylko, aby warzywa były świeże. Z patelnią jest już trudniej, bo jest duży wybór patelni. Uprośćmy nasze zadanie, jasno formułując kryteria wyboru.

Po pierwsze, potrzebujemy patelni, która szybko wykona tę pracę, ponieważ oczekujemy, że przygotujemy szybki i łatwy posiłek. Placki z cukinii można oczywiście smażyć na żeliwnej – „babcinej” – patelni, ale nagrzewają się długo, są też zazwyczaj ciężkie i przez to nie każdemu nadają się do spożycia.

Po drugie, patelnia powinna być możliwie gładka i nieprzywierająca, aby naleśniki smażyły ​​się równomiernie (bez przypalonych brzegów i przysmażonych „miejsc”), nie przyklejały się do patelni, a także wyglądały apetycznie i efektownie.

Po trzecie, patelnia musi mieć pokrywkę. Najlepiej, jeśli jest przezroczysta, aby można było monitorować stopień gotowości placków z cukinii bez ciągłego otwierania pokrywy, a pokrywka powinna mieć otwory odprowadzające parę – smażone placki z cukinii nie wymagają nadmiernej kondensacji. Pokrywa powinna ściśle przylegać do patelni, a jej uchwyt nie powinien się nagrzewać; ten ostatni warunek dotyczy ogólnie wyboru pokrywek.

Jesteśmy znanymi eksperymentatorami i ciekawskimi kucharzami, zawsze poszukującymi przydatnych i łatwych w użyciu przyborów kuchennych. W ostatnim czasie nasz liczny arsenał kulinarny został uzupełniony o patelnie czeskiej firmy NÁDOBA. Firma oferuje naczynia kuchenne z technologią dna indukcyjnego, która oszczędza energię. Dla nas ten wskaźnik jest jednym z decydujących przy wyborze przyborów kuchennych, ponieważ możemy mieć jednocześnie pracujących 10 lub więcej palników! Dodatkowo, dzięki trójwarstwowemu dnu kapsułkowemu, patelnie Nadoba nadają się do każdego rodzaju kuchenki, co również jest dla nas bardzo ważne!

Przygotowaliśmy placki z cukinii na patelniach z trzech serii NADOBA. Patelnie z odlewanego aluminium firmy Whitford z 5-warstwową powłoką nieprzywierającą QuanTanium to patelnie z kolekcji Gerarda. Zakupiliśmy wszystkie patelnie z tej linii, więc do gotowania mamy patelnie o średnicy 20, 24, 26 i 28 cm. Placki z cukinii smażymy (do strzelania i jedzenia) na patelni 24 i 26 cm, w pełni spełniają wszystkie powyższe kryteria.

NADOBA ma w swojej ofercie jeszcze dwie kolekcje patelni, które również testowaliśmy w redakcyjnej kuchni. Jest to wielofunkcyjna patelnia Sílva wykonana z kutego aluminium z trwałą 5-warstwową powłoką nieprzywierającą Elegant. Odlewany uchwyt ze stali nierdzewnej umożliwia używanie naczyń w piekarniku. Jeśli na przykład usmażyłeś placki z cukinii, a potem chcesz je upiec pod skórką serową, to te patelnie świetnie sobie radzą z tym zadaniem. Patelnie z kolekcji Vilma posiadają uchwyty, które nie nadają się do użytku w piekarniku, ale można je po prostu zdjąć, co pozwala zaoszczędzić miejsce podczas przechowywania naczyń. Specjalny wskaźnik termiczny, zamontowany na środku dna, zmienia kolor w zależności od nagrzania. Czerwony kolor wskazuje, że została osiągnięta optymalna temperatura do rozpoczęcia gotowania (160°C). W tej linii znajdziesz patelnię grillową, a nawet specjalną owalną patelnię do smażenia ryb.

Do przygotowania placków z cukinii na patelni wykorzystaliśmy również pokrywki z serii Dára o odpowiedniej średnicy. Są przezroczyste, wydzielają parę i dobrze przylegają do patelni dzięki silikonowemu brzegowi. Jesteśmy zadowoleni z naszego wyboru, a patelnie i pokrywki nas nie zawiodły, a efekt ich pracy jest przed Wami.

Patelnia i pokrywka z kolekcji TM NADOBA
Patelnia i pokrywka z kolekcji TM NADOBA

6 domowych przepisów na placuszki z cukinii na patelni

Proste naleśniki z cukinii

Lipiec to czas na naleśniki z cukinii. Proste naleśniki to podstawowy przepis i najprostszy sposób podania dania. Używamy do tego kwaśnej śmietany i pikantnych ziół. Zwróćcie uwagę na oryginalne podejście do smażenia placków z cukinii na dwóch patelniach, o których mowa w tym przepisie. Daje to bardzo dobre rezultaty – naleśniki są smażone, ale nie suche!

I jest jeszcze jeden duży plus smażenia naleśników z młodej cukinii na dwóch patelniach. Podczas smażenia naleśników ciasto będzie cieńsze, gdy cukinia puści sok. Możesz dodać mąkę, ale wtedy ostatnie naleśniki będą znacznie gęstsze niż pierwsze. Najwygodniejszym i najszybszym sposobem smażenia naleśników z cukinii jest smażenie na dwóch patelniach jednocześnie.

Placuszki z cukinii na patelni
Placuszki z cukinii na patelni

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • cukinia – 1 kg
  • jajka – 3 szt.
  • mąka – 180-220 g
  • olej roślinny do smażenia
  • sól
  1. Przygotowaną cukinię włóż do dużej miski. W drugiej misce lekko ubij jajka ze szczyptą soli i 2 łyżkami. l. olej roślinny i dodać do cukinii, wymieszać.
  2. Zacznij dodawać mąkę do cukinii, aż powstanie gęste ciasto. Możesz potrzebować trochę mniej lub więcej mąki, zależy to od soczystości cukinii. Nawet jeśli nie dodasz całej mąki na raz do ciasta, być może trzeba będzie dodać ją później – cukinia będzie nadal puszczać sok do ciasta i stanie się cieńsza.
  3. Postaw na ogniu dwie ciężkie patelnie z powłoką nieprzywierającą, jedna powinna być na dużym ogniu, druga na małym ogniu. Dodaj olej roślinny i dobrze podgrzej.
  4. Na rozgrzaną patelnię na dużym ogniu kładziemy łyżkę ciasta na rozgrzany olej w pewnej odległości od siebie i smażymy do momentu, aż naleśniki ładnie się zarumienią, a od spodu złociste.
  5. Przewróć naleśniki i smaż po drugiej stronie na złoty kolor. Następnie przenieś naleśniki na drugą patelnię, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu aż do ugotowania, 5 minut.
  6. Gotowe naleśniki włóż do ceramicznej patelni i trzymaj w cieple do czasu przygotowania reszty. Podawaj gorące naleśniki ze śmietaną.

Szybkie placki z cukinii na patelni

Uwielbiamy placki z cukinii, ponieważ są tak uniwersalne. Są dobre na śniadanie, lunch i kolację. Można je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Uwielbiamy je również za to, że są szybkie i łatwe w przygotowaniu. To prawda, że ​​​​są również zjadane bardzo szybko – niezależnie od tego, ile ich upieczesz. Nawiasem mówiąc, naleśniki marchewkowe przygotowywane są według tego samego przepisu.

Placuszki z cukinii na patelni
Placki z cukinii na patelni

Na 4 porcje

  • cukinia – 600 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • koperek – 1 pęczek
  • jajka – 2 szt.
  • mąka – 100-120 g
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki.
  • roztopione masło…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja