Chinkali, najprościej mówiąc, to gruzińskie pierożki. Chinkali robi się z ciasta przaśnego, w środku znajduje się nadzienie z mięsa mielonego i oczywiście bulion. Ciasto jest również składane w specjalny sposób (z określoną liczbą fałd), aby chinkali było łatwe do jedzenia rękami.
Moi gruzińscy przyjaciele mówili: „Prawdziwe chinkali można zjeść w Gruzji tylko w specjalnych sklepach z chinkali”. A mówili to z taką pasją, że nie sposób było w to nie uwierzyć.
Po ich opowieściach zawsze wyobrażałem sobie dukhanów ukrywających się za małymi, niepozornymi drzwiczkami, z tabliczką napisaną ręką samego Pirosmaniego. Wchodzisz do półpiwnicy: półmrok, ceglane ściany, szorstkie stoły i ławy, stary spirytus uśmiecha się serdecznie: „Gamarjoba!” Moje pomysły zrodziły się, kiedy przyjechałem do Tbilisi.
Okazało się, że prawie wszystko było takie samo, z wyjątkiem znaku – z jakiegoś powodu go brakowało. A w roli perfumiarki występuje piękna Lali, która przyjmuje zamówienie i uśmiecha się przebiegle: „Dziesięć?”
Kiedy na stole ląduje parujący talerz chinkali, od razu pojawia się inspiracja – to cała góra! Nóż i widelec są tu zbędne: jeśli je przebijesz, cały sok wypłynie, a sok w chinkali jest najważniejszy. Parząc się parą, chwytasz kulę ciasta rękami. Odgryzasz i wdychasz gorący bulion. Sok odróżnia chinkali od naszych pierogów Ural. Dlatego nie potrzebujesz żadnych sosów, cały smak jest w tym soku. Pimpochki, za pomocą której trzyma się chinkali, nie je się, pozostawia się ją na talerzu.
Jednak w Gruzji nadal wierzy się, że prawdziwe chinkali można jeść tylko w górach. Tam mięso nie jest mielone w maszynce do mięsa, ale drobno siekane specjalnym nożem toporowym: tylko jagnięcina. Do mięsa mielonego dodać sól i cebulę. Górale gruzińscy (Pszawowie, Chewsurowie, Mtiulowie) to prawdziwi mistrzowie chinkali. Mięso mielone posiekane w ten sposób okazuje się bardziej soczyste.
Tak przygotowuje się chinkali w Gruzji
Chinkali. Osobiste doświadczenie
W domu przygotowuję własne chinkali zgodnie z radą Lali. Ciasto na chinkali jest bardzo proste, niewiele różni się od naszych pierogów. Mam topór i nie rywalizuję z alpinistami. Robię wszystko tak, jak uczyła Lali.
Z 2-3 szklanek mąki i około 150 g wody, szczypty soli zagnieść sztywne ciasto. Wyrabiać długo i dokładnie, co najmniej 15-20 minut. Wszystko zależy od siły rąk; musisz intensywnie ugniatać, aby ciasto było elastyczne, gładkie i delikatne.
Do nadzienia: 0,5 kg mięsa – wołowego i wieprzowego. Mam tłustą wołowinę, więc używam jej w proporcji 3:1. Mielimy go w maszynce do mięsa z solą i dużą cebulą, dodajemy zmielony pieprz i odrobinę świeżej kolendry. Zioło to zawsze kojarzy się z Gruzją, dodaję je celowo, bo robię gruzińskie chinkali.
Do mięsa mielonego należy stopniowo dodawać przegotowaną wodę, pozostawić do równomiernego wchłonięcia, aby nadzienie było soczyste. Pamiętaj o najważniejszej rzeczy – soku chinkal. W tym celu mięso mielone musi być mokre.
Nie słuchaj tych, którzy uczą Cię rozwałkować cienką warstwę ciasta, a następnie wycinać z niej kółka, to nieprawda, zostało jeszcze tyle ciasta, gdzie w takim razie te skrawki kładziesz? Długą kiełbasę lepiej zwinąć i pokroić na małe kawałki, a następnie każdy z nich rozwałkować na cienkie kółka o średnicy 12-13 cm, a mięso mielone położyć łyżką na samym środku. A następnie zbierz ciasto wokół niego jak plisowaną spódnicę. Najbardziej szykowną rzeczą jest to, że dostaniesz co najmniej 19 fałd. Wszystko mocno ściśnij, aby torebka nie rozpadła się podczas gotowania. Następnie lekko pociągnij pompę, aby stworzyć wolną przestrzeń na sok.
Delikatnie włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje i gotuj przez około dziesięć minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij chinkalinę pływającą do góry nogami i połóż na talerzu. Wszystko. Można go jeść, obficie posypując pieprzem, cmokając i ciesząc się życiem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Gruzja #khinkaliPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych