Jak gotować Charlotte z jabłkami i nie tylko
gastronomia 7 października 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Charlotte to najpopularniejszy deser. Wszystkie produkty pochodzą z tych, które są zawsze pod ręką. To proste ciasto staje się prawdziwym hitem, gdy jabłka dojrzewają masowo w sadach. Charlotte można jednak przygotować nie tylko z jabłkami, można nawet przygotować wytrawną wersję tego ciasta na przekąskę.
Jak ugotować Charlotte z jabłkami – to pozornie prozaiczne pytanie dla kucharza – z przepisem poradzi sobie nawet niedoświadczona osoba. Okazuje się jednak, że prostaczka Charlotte miała przodka o czysto arystokratycznym pochodzeniu – Charlotte, która miała wysoko urodzonych krewnych zarówno w Anglii, jak i we Francji. British Charlotte to rodzaj świątecznego budyniu z białego chleba z nadzieniem owocowym. Uważa się, że otrzymał swoje imię na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Nie wiadomo na pewno, jak Charlotte później przeprowadziła się do Francji. Ale jak zawsze u Francuzów, w tradycji galijskiej, budyń, zachowując nazwę, nabrał znacznie bardziej wyrafinowanych form – w paryskich cukierniach nadal sprzedają misterne ciasto zwane „Charlotte”, w którym bawarski krem i kawałki truskawek układane są w misce z biszkoptami. Według legendy autorką takiej metamorfozy była Marie Antoine Carême, nadworna kucharka kilku europejskich dynastii królewskich. Na początku XIX w. udało mu się pracować na dworze angielskim, a później w Paryżu przygotował swoją „francuską” wersję Charlotty dla orszaku cara Rosji Aleksandra I. Ciekawe, że przybywszy z orszak królewski w Rosji, po drodze Charlotte zgubiła śmietankę bawarską i truskawki, zamieniając się w tę samą Charlotte, którą dobrze znamy. W każdym razie już w rosyjskich zbiorach z początku XIX wieku występuje w postaci ciasta, w którym do ciasta dodaje się nadzienie jabłkowe.
Jak gotować Charlotte, 3 ważne punkty
1. Chleb. Zasadniczo do Charlotte można użyć dowolnego chleba dobrej jakości. Najważniejsze, aby pokrojone kawałki nie kruszyły się, a smak chleba pasował do nadzienia. Chleby maślane takie jak chała, bułki „kaloryczne” czy „swierdłowskie” dobrze komponują się z owocami i jagodami. Czasami odpowiedni jest również chleb żytni. Do niesłodzonych Charlotte można użyć chleba „musztardowego” lub prostokątnych białych bochenków lub dobrego bochenka pokrojonego w plasterki. Lepiej jest używać czerstwego chleba i nie kupować już pokrojonego chleba – jest on zbyt cienko pokrojony. 2. Impregnacja. Może być bardzo bogaty – z jajek ze śmietaną lub chudy – z pysznej mocnej herbaty, powiedzmy, z miodem lub brązowym cukrem, lub z syropem jagodowym. Ważne jest, aby kawałki były moczone z umiarem. Jeśli będą zbyt mokre, Charlotte nie utrzyma swojego kształtu. Jeśli będą zbyt suche, będą bez smaku. Pozwól chlebowi namoczyć się, ale uważaj, aby się nie rozpadł. 3. Tryb. Charlotte pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w średniej temperaturze (a nie 170°C) i najlepiej bez konwekcji, w trybie „góra-dół”. Dzięki temu chleb będzie się równomiernie wypiekał, brzegi chleba nie będą się przypalać, a wewnątrz zarówno owoce/warzywa, jak i ciasto chlebowe będą miały czas na upieczenie. Test na gotowość Charlotte jest dość prosty: drewniany szpikulec włożony w środek powinien wyjść całkowicie suchy.
Jak gotować Charlotte z jabłkami i nie tylko
Wykwintna Charlotte z mango i kremem
Ta Charlotte nie ma ciasta, nie ma jabłek i nawet nie trzeba jej piec. Ale jeśli pamiętacie, że Charlotte była kiedyś robiona z kremem, jabłkami i likierem, a teoretycznie zamiast jabłek można było użyć dowolnych owoców, to oto wspaniały przepis na Charlotte z mango i kremem. Jeżeli chcesz przygotować taką piękność na imprezę dla dzieci, zastąp koniak syropem owocowym.
Wykwintna Charlotte z mango i kremem
Przekąska Charlotte z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany
Te przekąski Charlotte ze śledziem przypominają kanapki ze śledziem, które Norwegowie robią na chlebie żytnim Pumpernikiel, również z kwaśną śmietaną. Tym, czego nie mają Skandynawowie, jest kwas chlebowy. Ale mamy to, więc gotujemy po rosyjsku.
Przekąska Charlotte z chleba Borodino, śledzia i kwaśnej śmietany
Charlotte Północna z chleba żytniego z borówkami i jabłkami
„Północnym” składnikiem takiego chleba żytniego Charlotte mogą być dowolne jagody północne, nie tylko borówki brusznicowe. Żurawiny (zarówno świeże, jak i mrożone) lub maliny moroszki (świeże, mrożone lub marynowane) to świetne opcje. Możesz także wziąć namoczone borówki brusznicowe; nadadzą przyjemnego pikantnego smaku.
Charlotte Północna z chleba żytniego z borówkami i jabłkami
Otwarta Charlotte z pieczonymi warzywami i parmezanem
Kształt to warzywna Charlotte, zawartość to otwarte ciasto z warzywami i serem. Dlaczego nie poszerzyć swoich kulinarnych horyzontów?
Otwarta Charlotte z pieczonymi warzywami i parmezanem
Mini białe pieczywo Charlotte z gruszkami i czekoladą
Nikt nie zgadnie, że te mini Charlotte z gruszkami i czekoladą robi się z chleba, a raczej z bułek. Nawiasem mówiąc, bułki są doskonałą opcją do takiego pieczenia, jeśli nie chcesz mieszać ciasta.
Mini białe pieczywo Charlotte z gruszkami i czekoladą
Najzwyklejsza Charlotte z jabłkami
W tym przepisie Charlotte nie ma nic niezwykłego. Wszystko jest tak, jak przywykliśmy – zielone jabłka, proste ciasto biszkoptowe. No, z tą różnicą, że nie każdy dodaje semolinę do mąki. Nawiasem mówiąc, jabłko Charlotte można przygotować w całości z kaszy manny.
Najzwyklejsza Charlotte z jabłkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #charlotte #ciasto z jabłkami #charlotte z jabłkami #ciastaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych