Podpatrywanie tradycji kulinarnych Gruzji jest zawsze przyjemnością. Gotowanie wielu gruzińskich potraw nie wymaga prawie żadnego wysiłku i rzadko zdarza się, aby proces ten zakończył się bez kieliszka wina.
NA 6 porcji będziesz potrzebować:
- 2 kg młodej jagnięciny z kością (schab)
- 100 g estragonu
- 100 g młodej zielonej cebuli
- 100 g kolendry
- 1 kg cebuli
- 50 młodych czosnku
- sól do smaku
- 0,3 łyżeczki czerwona ostra papryka i czarna
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka Utskho-Suneli
- 0,3 łyżeczki mielona kolendra
- 1 ostra zielona papryka
- 150 ml zielonego sosu tkemali
- 100 g masła do podania
Co zrobić:
1. Mięso pokroić na kawałki z kośćmi, natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przykryj folią i odstaw, aż wszystko inne będzie przygotowane.
2. Wysuszyć wszystkie warzywa i drobno posiekać. Obierz i bardzo cienko pokrój cebulę i czosnek. Dopraw zieleninę i cebulę czosnkiem, solą i pieprzem.
3. Przygotowane produkty układamy warstwami w kotle lub grubościennej patelni: mięso, cebula, zioła, przyprawy, tkemali i tak dalej, aż wszystkie składniki się skończą.
4. Postawić kocioł na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast zmniejszyć ogień do średniego. Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, przez 25 minut.
5. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, około 35 minut.
6. Zdejmij chakapuli z ognia, dodaj pokrojone na małe kawałki masło i poczekaj, aż się rozpuści. Podawaj natychmiast.
Ważne, aby wiedzieć:
- Im młodsza jagnięcina, z której zrobisz chakapuli, tym mniej czasu zajmie przygotowanie potrawy. Wiek można określić na podstawie koloru mięsa (im starsze, tym ciemniejsze) i grubości kości.
- W oryginale świeże zielone śliwki tkemali umieszcza się w chakapuli jako środek zakwaszający – po prostu w całości. Zapewniają znacznie większą kwasowość niż sos, ale też więcej smaku. Jeśli masz pod ręką śliwki, weź na tę ilość około 250 g.
- Smak wina ma ogromny wpływ na smak całego dania, dlatego zalecenie jest standardowe – gotuj z wina, które będziesz pić do obiadu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagnięcina #kuchnia gruzińskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych