Jak gotować burgery ketonowe: czym są i kilka sprawdzonych przepisów

Jak gotować burgery ketonowe: czym są i kilka sprawdzonych przepisów

Jak gotować burgery ketonowe: czym są i kilka sprawdzonych przepisów

Ketoburgery to nowe hobby wśród zwolenników diety niskowęglowodanowej i zwolenników prawidłowego odżywiania, które, jak mówią, trafiło do ludzi, stając się naprawdę powszechne. Gdy tylko wpiszesz low carb (od low carbohydrate – „low-carbohydrate”) w pasku wyszukiwania, Internet wyświetli dziesiątki stron różnych fast foodów – od shawarmy po niesamowite burgery, w których znajdziesz awokado, kapustę, sałatę, cebulę zamiast chleba używa się grzybów lub wypieków na bazie alternatywnej mąki. Czym jest prawdziwy keto burger i jak go ugotować w domu?

Jak gotować burgery ketonowe: czym są i kilka sprawdzonych przepisów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Czym jest dieta ketonowa i kiedy się pojawiła?
  • Jakie keto burgery możesz zrobić w domu?
  • Z czego można zrobić keto bułkę do burgera?
  • Burger cebulowy
  • Burger z awokado
  • Burgery w liściach sałaty
  • Burger Portobello
  • Burger z indykiem i ananasem na sałacie
  • Kebab lula w stylu keto burgera

Czym jest dieta ketonowa i kiedy się pojawiła?

Modna obecnie dieta ketonowa została wynaleziona w USA sto lat temu i stosowana była wyłącznie w leczeniu chorób neurologicznych u dzieci. Druga fala zainteresowania tym systemem żywienia pojawiła się pod koniec ubiegłego wieku – wtedy zaczęto go stosować w celu szybkiej utraty wagi. Istotą diety ketonowej, najprościej mówiąc, jest spożywanie pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów i dużej zawartości tłuszczu. Oznacza to, że głównym źródłem energii dla organizmu nie staje się glukoza (w przypadku braku węglowodanów następuje jej niedobór), ale ciała ketonowe syntetyzowane przez wątrobę z tłuszczów – alternatywne źródło energii. Przy regularnym braku węglowodanów organizm zaczyna aktywnie rozkładać rezerwy tłuszczu, tworząc dużą liczbę ciał ketonowych.

Zwolennicy diety ketonowej uważają, że ten system odżywiania pozwala zachować energię i koncentrację przez cały dzień bez uczucia głodu. Przeciwnicy widzą w nim poważny brak błonnika, witamin rozpuszczalnych w wodzie i uważają, że jest on niezbilansowany. Dlatego należy pamiętać, że każdą dietę powinien przepisywać specjalista z wykształceniem medycznym i nic więcej.

Jakie keto burgery możesz zrobić w domu?

Aby keto burger był mniej kaloryczny, zamiast zwykłej bułki użyj sałaty, awokado lub warzyw
Aby keto burger był mniej kaloryczny, zamiast zwykłych bułek użyj sałaty, awokado lub bułek warzywnych.

Jeśli chcesz po prostu ograniczyć spożycie węglowodanów i zmniejszyć kaloryczność burgera, zamiast bułki użyj sałaty, przekrojonego na pół awokado lub karmelizowanej czerwonej cebuli. Danie okaże się bardzo soczyste i świeże. Jeśli zastąpisz majonez sosem jogurtowym, a kotlet schabowy chudym indykiem, możesz spokojnie zjeść tego burgera na obiad bez uczucia ciężkości.

Z kalafiora, także z kalafiora mrożonego, można zrobić bardzo smacznego keto burgera. Główkę kapusty dzielimy na kwiatostany i mielimy w blenderze na kruszonkę. Dodać jajko, starty ser i przyprawy, następnie dobrze zagnieść „ciasto”. Formuj „bułeczki” i smaż je na patelni, dzięki czemu z pewnością uzyskasz apetyczną złocistobrązową skórkę. Dzięki niemu podobieństwo do klasycznego burgera będzie maksymalne.

Z czego można zrobić keto bułkę do burgera?

Jednak do burgera ketonowego może być dołączona prawdziwa bułka, choć nie pszenna, ale zrobiona z alternatywnej mąki. Najczęstszymi składnikami stosowanymi w wypiekach ketonowych są proszek z migdałów, kokosa i babki płesznik.

Mąka migdałowa sprzedawana jest w dużych supermarketach i na targowiskach, można ją także przygotować samodzielnie z migdałów blanszowanych. Wystarczy młynek do kawy lub młynek do przypraw i tutaj ważne jest, aby nie dać się ponieść emocjom i nie zmielić orzechów za bardzo – jeśli uwolnią tłuszcze, zostanie mleko, a nie mąka. Ani mąka migdałowa, ani kokosowa nie zawierają glutenu, przez co ciasto drożdżowe nie wyrośnie.

Psyllium to proszek wytwarzany z łuski nasion babki płesznik. Często dodaje się ją do wypieków ketonowych, aby nadać im chlebową konsystencję, należy jednak pamiętać, że mąka alternatywna nie jest w 100% zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Dlatego burger z taką bułką nadal będzie zawierał węglowodany, choć w mniejszych ilościach.

Oferujemy 6 oryginalnych i nieskomplikowanych przepisów na keto burgery, które są bardzo łatwe i proste do przygotowania w domu.

Burger cebulowy

Burger cebulowy
Burger cebulowy

Burger cebulowy okazuje się niezwykle soczysty i oryginalny, bo nie ma zwykłej bułki! Kotlet wołowy przekłada się pomiędzy dwiema warstwami karmelizowanej cebuli, dodaje ser i od razu zajada się go z wielką przyjemnością.

przygotowanie 10 min

gotowanie 30 min

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

Na kotlety:

  • mięso mielone wołowe – 400 g
  • ser żółty (plastry) – 2 szt.
  • masło – 30 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • musztarda – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Na karmelizowaną cebulę:

  • duża cebula – 2 szt.
  • ser żółty (plastry) – 2 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • sól

Do sosu:

  • majonez – 3 łyżki. l.
  • ketchup – 3 łyżki. l.
  • sriracha – 1 łyżka. l.
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.
  • miód – 1 łyżeczka.
  • musztarda – 1 łyżeczka.

1. Aby przygotować ostry sos, w małej misce umieść majonez, ketchup, musztardę i srirachę. Dodać miód, ocet balsamiczny i ubić.

2. Na patelni karbowanej rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę pokroić w krążki o grubości 1 cm. Będziesz potrzebować 4 największych kubków.

3. Na patelnię włóż cebulę, dodaj sól i posyp cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i ponownie posyp odrobiną cukru i soli.

4. Kontynuuj smażenie cebuli przez kolejne 2 minuty. Po przekrojeniu powinno ładnie się zarumienić. Na kubki z cebulą połóż plasterek sera, smaż przez kolejne 30 sekund i zdejmij patelnię z ognia.

5. Mięso mielone podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę. Układamy na desce lub arkuszu papieru do pieczenia i spłaszczamy, nadając okrągły kształt. Doprawić solą i pieprzem.

6. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Ułożyć kotlety, posmarować niewielką ilością musztardy. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Przewrócić kotlety na drugą stronę, na dwa z nich położyć plaster sera i smażyć kolejne 2 minuty. Gdy ser zacznie się topić, na wierzchu ułóż kotlety bez sera, lekko dociśnij szpatułką i przełóż na talerz.

7. Połóż na talerzu dwa krążki cebuli, serem do góry, a na każdym ułóż podwójny kotlet. Posmaruj sosem i przykryj pozostałą cebulą. Podawaj burgery od razu.

PRZYDATNE RADY

Do burgera cebulowego będziesz potrzebować największej cebuli. Można użyć zwykłej cebuli, białej lub czerwonej. Wystarczy, że niezużyte części cebuli włożysz do małego pojemnika z hermetyczną pokrywką i włożysz do lodówki – będą Ci potrzebne do przygotowania innych potraw.

PRZY OKAZJI

Każdy rozumie, że schludne i piękne zjedzenie burgera bez bułki wcale nie jest łatwe, bo kultura jedzenia burgerów nie polega na używaniu sztućców! Pozostaje tylko to zaakceptować i cieszyć się smakiem. Jedyne, co można doradzić, to noszenie rękawiczek!

Burger z awokado

Burger z awokado
Burger z awokado

Niezwykły, sycący i zdrowy burger, który jednocześnie wygląda bardzo zabawnie. To tylko marzenie dla tych, którzy dbają o prawidłowe odżywianie lub po prostu lubią spróbować czegoś nowego.

20 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • awokado – 2 szt.
  • łosoś wędzony (filet) – 100 g
  • jogurt naturalny – 100 g
  • rzodkiewki – 2 szt.
  • rukola – 50 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • bazylia – 2 gałązki
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • sezam – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Awokado przekrój wzdłuż i usuń pestkę. Ostrożnie, starając się nie uszkodzić miąższu, usuń skórkę z połówek.

2. Rybę pokroić w cienkie plasterki, usuwając po drodze ości i skórę. Rzodkiewki pokroić w koła. Usuń łodygi, a natkę pietruszki i liście bazylii posiekaj tak drobno, jak to możliwe.

3. W małej misce wymieszaj jogurt z 1 łyżką. l. oliwę, dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Dressing wymieszaj widelcem lub trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj pozostałą oliwę z sokiem z cytryny.

4. Aby ustabilizować burgera, odetnij niewielką część z dolnych połówek awokado. Ułóż je na talerzu. Dołek z pestki napełnij sosem jogurtowym, dodaj kilka krążków rzodkiewki, rukoli i ryby. Przykryj górnymi połówkami awokado i skrop sosem cytrynowym. Posypać nasionami sezamu i natychmiast podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jako alternatywę dla sosu można użyć miękkiego serka śmietankowego lub twarogu. Świetnie komponuje się zarówno z łososiem, jak i awokado. Zyskasz nowy smak i zaoszczędzisz czas na przygotowaniu dressingu.

PRZYDATNE RADY

Do burgera potrzebne jest dojrzałe (ale nie przejrzałe) awokado – powinno być miękkie. W przeciwnym razie przygotowanie będzie musiało zostać odłożone na kilka dni, aż awokado dojrzeje. Kolejny lifehack. Aby mieć pewność, że więcej nadzienia zmieści się i nie wypadnie, można poszerzyć wnękę, usuwając łyżką część miąższu.

Burgery w liściach sałaty

Burgery w liściach sałaty
Burgery w liściach sałaty

Burger w liściach sałaty to danie bez szybkich węglowodanów w formie bułki pszennej z sezamem. Ale ma trzy sosy – serowy, śmietanowy z chrzanem i majonezowy z Tabasco. Na każdy gust!

10 minut

1 porcja

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • kotlet – 1 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • ogórek kiszony – 1 szt.
  • liście sałaty – 4-8 szt.
  • ser – 2 plasterki
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.

Aby przesłać:

  • sos serowy
  • sos śmietanowy z chrzanem
  • majonez z sosem tabasco

1. Rozgrzej olej roślinny na małej patelni i smaż kotlet na średnim ogniu przez 4 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

2. Pomidora i ogórka kiszonego pokroić w cienkie plasterki. Oddziel od główki 4-8 liści sałaty.

3. Połóż połówki liści jeden na drugim, na wierzch połóż kilka plasterków ogórka kiszonego i kotlet. Przykryj pomidorami, plasterkami sera i pozostałą sałatą. Naciśnij lekko.

4. Do burgera dodaj jeden z wybranych sosów. Możesz wziąć gotowy sos serowy, połączyć majonez z kilkoma kroplami Tabasco lub wymieszać 1 łyżkę. l. tłusta śmietana z 1 łyżeczką. tarty chrzan.

UWAGA DO GOSPODARKI

Burgera w liściach sałaty można uzupełnić dodatkami według własnego gustu. Na przykład zastąp ogórek kiszony świeżym i dodaj plasterek awokado. Jako dressing użyj adjiki lub domowej roboty koncentratu pomidorowego.

PRZYDATNE RADY

Liście sałaty mają neutralny smak, dlatego dobrze komponują się z potrawą. Ale możesz wybrać inną opcję jako „opakowanie” kotleta – kapustę lodową, pekińską lub białą.

Burger Portobello

Burger Portobello
Burger Portobello

Burger Portobello z pewnością Cię zaskoczy! Ta lekka wegetariańska wersja popularnego dania zamiast bułek wykorzystuje gęste kapelusze grzybów Portobello.

30 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duże portobellos – 4 szt.
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • sos sojowy – 1 łyżka. l.

Do wypełnienia:

  • ser twarogowy – 100 g
  • pomidor – 1 szt.
  • szpinak – 30 g
  • rukola – 1 garść
  • bazylia – 1 garść
  • natka pietruszki – 2–3 gałązki
  • zielona cebula – 1…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja