Jak gotować bardzo smaczne i piękne serniki

Jak zrobić pyszne i piękne serniki

Jak zrobić pyszne i piękne serniki

Olga Zacharowa 24 czerwca 2021 r4,64 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz

Sukces w przygotowaniu nie tylko smacznych, ale i pięknych serników – o idealnym kształcie i idealnej skórce – zależy w 99% od twarogu. Dlatego kupujemy wysokiej jakości twarogi, a nasza czytelniczka Evgenia Smirnova dzieli się wskazówkami, jak je przygotować.

serniki od Evgenii Smirnovasmażyć naleśniki z seremserniki od Evgenii Smirnovasmażyć naleśniki z serem

Latem sama robię twarożek. Zimą – nie. Myślę, że mleko zimowe nie nadaje się do twarogu. Nie da się zrobić dobrego produktu mlecznego. Dlatego wybieram zakupiony naturalny twarożek bez tłuszczów roślinnych i zaczynam gotować. Ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do samodzielnego robienia twarogu, latem po prostu kup dobry twarożek na rynku lub w sklepie.

1. Nigdy nie dodaję cukru do ciasta sernikowego. Rozrzedzi ciasto i utrudni formowanie zgrabnych krążków. Oprócz tego serniki najczęściej jadamy z czymś słodkim (dżem, mleko skondensowane, miód), dlatego usuwamy nadmiar cukru.

2. Zamiast zwykłej mąki pszennej używam pełnoziarnistej mąki ryżowej. Jest zdrowsza od pszenicy, nie zawiera glutenu, a do tego potrzeba go naprawdę niewiele, aby „związać” ciasto. A używając mąki ryżowej jako panierki, możesz uzyskać absolutnie fajną skórkę, której nigdy nie uzyskasz przy zwykłej mące pszennej.

3. Serniki smażę na rafinowanym oleju kokosowym. Nie wydziela substancji rakotwórczych, nie posiada obcych zapachów, a smażone na nim potrawy okazują się zdrowe i smaczne. Olej ten zawiera dużą ilość węglowodanów, białek i soli mineralnych, które wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają wirusy oraz zapobiegają infekcjom grzybiczym i wirusowym. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, miażdżycy, obniża poziom cukru we krwi, stabilizuje pracę tarczycy.

4. I wreszcie sam przepis. Na 400 g twarogu (gęstego, nie wodnistego) należy wziąć 2 małe lub jedno duże jajko, szczyptę soli i kilka łyżek mąki ryżowej. Twarożek zmiel solą. Dodać jajko/jajko. Całość rozgnieść widelcem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformuj serniki, obtocz je w mące ryżowej, strząśnij jej nadmiar i smaż na oleju kokosowym na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z ulubionym dżemem, miodem lub skondensowanym mlekiem. Ja na przykład bardzo lubię domowy dżem z borówek.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #twarożek #jak gotować #sernikiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Gunia (gość)

18 października 2018 r

naturalny twarożek bez tłuszczów roślinnych

00OdpowiedźWinerwave17 października 2018 r

Dziękuję za przepis. Nie rozumiem pomysłu na domowy twarożek zimą. Jeśli mleko zimowe nie nadaje się do twarogu, dlaczego autor nie zrobi twarogu, ale zrobi to ktoś inny? Literówka: „Pocieraj”.

00OdpowiedźRita PirkoRita Pirko17 października 2018 r

Jak gotować serniki bez cukru??? Uwielbiam serniki z kwaśną śmietaną, ale jeśli nie dodasz do ciasta cukru, będą mdłe. Zawsze dostaję porządne krążki i nie mam żadnych problemów z upłynnieniem ciasta.

00Odpowiedź

Katerina (gość)

16 października 2018 r

Nie, niesłodzone serniki ryżowe to nie moja bajka. Jajka rozbijam z cukrem, 3-4 sztuki na kilogram twarogu, nie mniej. Trochę soli – jak to mówią, działa jak wzmacniacz smaku. Mieszam go z twarogiem, następnie dodaję zwykłą mąkę do pieczenia – średnio potrzeba 5 łyżek z wierzchem. Ale tutaj ważne jest, aby złapać spójność. Ciasto powinno być nadal twarogiem, a nie półproduktem do ciastek twarogowych. Następnie mokrymi rękami formuję serniki i kładę je na rozgrzaną patelnię. Opublikowałem – rzeźbię następny. Odpowiednio, kiedy ułożę wszystkie 7 sztuk (tyle mi się zmieści), czas je odwrócić. Odwróciłem go, przykryłem pokrywką, zmniejszyłem ogień do minimum i zapomniałem o zysku na około 10 minut.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa12 listopada 2017 r

Lenya, tutaj wszystko gra rolę: grubość patelni, siła ognia, wilgotność twarogu, ilość mąki w cieście… 5 minut z każdej strony, wydaje mi się, że wystarczy.

00Odpowiedź

Lenya (gość)

11 listopada 2017 r

To dziwne. Wszystkie serniki trzyma się na ogniu przez 5 minut, ale w tym czasie nie są pieczone. Kolor jest piękny, ale środek jest surowy. Dlaczego tak jest? Działa również w piekarniku

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja