Jak filetować rybę

Jak filetować rybę

Wiele osób obawia się ryb ze względu na małe ości. I nie każdy lubi skórę. Nauczymy Cię, jak filetować rybę, aby w zgrabnych kawałkach nie pozostało nic niepotrzebnego.

Jak filetować rybę

1. Aby filetować rybę, należy najpierw oddzielić mięso od kręgosłupa. Połóż rybę na boku na planszy, głową w lewo, ogonem w prawo. Natnij skórę wzdłuż grzbietu aż do ogona, a następnie rozpocznij krojenie mięsa wzdłuż kręgosłupa. Przejdź do ogona, czyli w prawo i od tyłu do brzucha, czyli od góry do dołu. Połóż nóż prawie poziomo i pokrój filety małymi nacięciami. Wolną ręką przytrzymaj kawałek filetu, który chcesz usunąć, unosząc go do góry. Ostrożnie odetnij mięso od kości żeberek.

2. Przewróć rybę na drugą stronę. Odetnij drugą część fileta, postępując w ten sam sposób.

3. Połóż filety skórą do dołu na desce. Ostrożnie odetnij mięso od skóry na samym ogonie, około 2 cm. Brązowawą wierzchnią warstwę miąższu można odciąć razem ze skórą, ale lepiej nie wnikać głębiej w miąższ.

4. Mocno chwyć dłonią luźny koniec skóry. Jeśli nie nosisz rękawiczek, aby zapobiec wyślizgiwaniu się produktu z palców, przytrzymaj go papierowym ręcznikiem lub zanurz palce w grubej soli. Przytnij skórę nożem, podnosząc ją drugą ręką. Wskazane jest wykonywanie progresywnych ruchów zygzakowatych w prawo i w lewo. Nie puszczaj skóry. Za kilka chwil będziesz miał go w dłoni i piękny filet na desce.

5. Użyj pęsety, aby usunąć wszystkie małe nasiona. Znajdź te, które nie rzucają się w oczy w dotyku, przesuwając dłonią po filecie od głowy do ogona.

6. W razie potrzeby opłukać filety i/lub osuszyć papierowymi ręcznikami i położyć na desce do krojenia. To gotowe.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #Cięcie rybPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja