Jak farbować jajka winem: prosty modny przepis na Wielkanoc

Jak farbować jajka winem: prosty modny przepis na Wielkanoc

Jak farbować jajka winem: prosty modny przepis na Wielkanoc

Farbowanie jajek na Wielkanoc to tradycja, w której oprócz znaczenia religijnego dodaje się przeczucie święta, radości i najjaśniejszych nadziei. Cóż, tradycyjne metody dekoracji są zawsze uzupełniane nowymi, często zupełnie fantastycznymi. Tegorocznym trendem jest czerwone wino! Oryginalny? Tak! W wyniku barwienia winem powstają oszałamiające, „kosmiczne”, lekko połyskujące jaja. Nie wierz mi na słowo? Zatem przygotujmy i sprawdźmy!

Jak farbować jajka winem

Co szczególnie miłe, nie ma potrzeby kupowania w tym celu elitarnego wina! Zrobi to najtańszy z tzw. sklepu wielobranżowego: najprawdopodobniej nawet nada jajom bogatszego koloru.

1. Wybierz wino czerwone (najlepiej słodkie lub półsłodkie). Na 10 jaj potrzeba 1,5 litra napoju. Jajka włóż do rondla.

2. Wlać czerwone wino i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

3. Wyłącz ogień i pozostaw jajka w winie na noc (lub na kilka godzin).

4. Wyjmij jajka łyżką lub łyżką cedzakową i połóż je na drucianej kratce do wyschnięcia. Błyszczące, ciemnobordowe lub ciemnoliliowe jajka są gotowe!

Czy można malować białym winem? Z pewnością! Nawiasem mówiąc, w tym przypadku do barwienia nadają się jajka z brązowymi skorupkami. Oczywiście zachowa kolor, ale nabierze tego samego niezrównanego połysku. Czy chcesz większej jasności? Następnie kupujemy białe jajka i specjalne barwniki!

1. Do chochli lub rondelka wlać białe wino i dodać cukier (ok. 200 g na 1 litr). Mieszać. W razie potrzeby dodaj jeden lub drugi barwnik.

2. Do mieszanki winnej włóż jajka, podpal, zagotuj i gotuj przez 15 minut, a następnie pozostaw na noc.

3. Wyjmij jajka łyżką lub łyżką cedzakową i połóż je na drucianej kratce do wyschnięcia.

Czy tak zabarwione jajka będą miały smak wina? Zdecydowanie, ale dość lekki. Ale jeśli pokolorujesz jajka przepiórcze winem, smak będzie znacznie wyraźniejszy, co nie jest zaskakujące: są małe! Nawiasem mówiąc, przepiórkę należy najpierw gotować osobno przez 5 minut, a dopiero potem zanurzać w winie.

I na koniec zwróćmy uwagę na wadę tej kolorystyki. Niestety, „błyszczące” jajka bardzo brudzą się na dłoniach, a brokat łatwo się schodzi, co po raz kolejny udowadnia: piękno wymaga poświęceń!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wielkanocne #jajka wielkanocnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja