Jak dodać mocny smak tradycyjnym potrawom świątecznym, aby każdy je pokochał

Jak dodać mocny smak tradycyjnym potrawom świątecznym, aby każdy je pokochał

Jak dodać mocny smak tradycyjnym potrawom świątecznym, aby każdy je pokochał

Olga Zacharowa 29 grudnia 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Nawet najbardziej ulubione dania mogą pewnego dnia znudzić się. Oczywiście goście zjedzą je w świątecznym podekscytowaniu lub po to, aby nie urazić gospodyni. Ale możesz dać coś znajomego nowe życie. Na przykład dodanie obszernego, bogatego smaku umami przy użyciu 9 produktów. Wypróbuj, a klasyka zabrzmi w nowy – wspaniały sposób.

Stół noworoczny

Krótko i prosto o piątym smaku – umami

Przez tysiące lat tak zwany „piąty smak” był ukryty wśród bardziej oczywistych i rozpoznawalnych smaków podstawowych. Zagubiony był wśród słodyczy, kwaśności, słoności i goryczy – nie sposób było go racjonalnie zrozumieć i zidentyfikować. Dlaczego? Umami przeciwstawia się racjonalnemu wyjaśnieniu, które jest tak charakterystyczne dla zachodniego umysłu. Ale Japończykom się to udało, bo umami to zen smaku.

Kikunae Ikeda, profesor chemii na Cesarskim Uniwersytecie w Tokio, odkryła, że ​​japoński bulion dashi z dodatkiem wodorostów kombu i płatków rybnych katsuobushi ma charakterystyczny smak, niepodobny do żadnego znanego. W 1908 roku profesor „odkrył” umami dla całego świata. Japończycy wyizolowali z alg substancję – glutaminian sodu i ustalili związek pomiędzy aminokwasami a właściwościami poprawiającymi smak kombu.

Co ciekawe, nawet próby przetłumaczenia słowa „umami” na języki zachodnie nie powiodły się. Smak ten jest zwykle opisywany jako „mięsny” lub „bulionowy”, ale samo to słowo nie ma tłumaczenia. „Umami” weszło do światowego obiegu. Umami, złożone z dwóch słów oznaczających „pyszny” i „smak”, naprawdę sprawia, że ​​jedzenie jest pyszne.

Oczywiście umami nie jest zarezerwowane wyłącznie dla Japończyków. Smak ten odnajdujemy na całym świecie w różnorodnych produktach, które są bardzo odległe od kuchni japońskiej. Mleko matki, kapusta kiszona, zielona herbata, pomidory i ich pochodne, takie jak keczup, to produkty o smaku umami. Starożytni Rzymianie tworzyli pikantne przyprawy liquamen i garum ze sfermentowanych ryb, które są również starożytnym przykładem umami.

Z biegiem czasu stało się jasne, że smak umami w żywności zmniejsza zapotrzebowanie na sól i powoduje uczucie szczególnej przyjemności z jedzenia oraz uczucie sytości, co pomaga w walce z nadwagą. Nauka wyjaśniła, dlaczego tak się dzieje: nie tylko na języku, ale także w żołądku znajdują się receptory wrażliwe na umami.

9 potraw o smaku umami na świąteczny stół

Oto lista produktów spożywczych o wysokiej zawartości umami i kilka wskazówek, jak mogą one poprawić smak sylwestrowej uczty.

Sardele

Jest to jedno z najpotężniejszych źródeł dodatkowego smaku. Dodaj anchois jako przyprawę do warzyw, które smażysz lub smażysz. Aby to zrobić, zmiel anchois w blenderze z niewielką ilością oliwy z oliwek. Służy do przygotowywania sosów lub sosów pomidorowych, aby poprawić ich smak i zrównoważyć go. Rozpuść anchois w oliwie z oliwek na małym ogniu, aby uzyskać olej do przygotowania sosów do sałatek warzywnych. Wystarczy dokładnie kontrolować ilość soli w naczyniu, ponieważ same anchois są bardzo słone.

Algi, suche morze

Dodawaj wodorosty do zup, bulionów i sosów lub zmiksuj w blenderze na mąkę/proszek i doprawiaj sałatki lub dodatki. To uniwersalny składnik, który może sprawić, że wegetariański lub wegański obiad sylwestrowy będzie znacznie smaczniejszy.

Grzyby

Nie jest to do końca tradycyjny dodatek do mięsa czy drobiu, ale w grzybach jest pełno umami, dlatego można je podawać samodzielnie lub dodać do dowolnego dodatku warzywnego, farszu drobiowego i klopsów czy sosu. Suszone grzyby są szczególnie dobre dla odświeżenia smaku.

Oliwki

Jeśli kochasz oliwki, dodaj je nawet do sałatki Olivier.

Pasta Miso

Doskonały składnik dodający wymiaru daniom wegetariańskim, wegańskim i bezmięsnym. Dodaj łyżkę miso do sosu drobiowego lub przed pieczeniem natrzyj kurczaka, indyka lub kaczkę gęstą pastą. Miso to idealny sposób na przekształcenie brukselki. Przygotowane główki kapusty wymieszać z miso i podsmażyć. Pasta tworzy pyszną skórkę na warzywach i zachowuje ich soczystość.

Parmezan

Włosi wierzą, że parmezan może zdziałać cuda z każdą potrawą, w której zostanie użyty. Trzymaj pod ręką blok dojrzałego parmezanu, przygotowując noworoczne posiłki. Dodaj go startego do puree ziemniaczanego lub pokrój w małe, cienkie plasterki i posyp wołowiną przed podaniem; Parmezan doskonale komponuje się nawet z wędlinami. Nie wyrzucaj skórek, ale dodaj je do gotowanego bulionu, zupy, sosu lub gulaszu, a doda to głębi smaku całemu daniu.

słodka kukurydza

Do farszu drobiowego lub puree ziemniaczanego dodajemy kukurydzę. Ziarna prażymy na patelni, zalewamy śmietaną, chwilę podgrzewamy i używamy jako sos lub sos, albo zamiast ziemniaków możemy użyć placków ze słodkiej kukurydzy.

Sos sojowy

Niezawodne i niedrogie źródło umami. W kuchni azjatyckiej nie trzeba go wcale stosować, gdyż sos sojowy jest doskonałym zamiennikiem zwykłej soli. Nawet miąższ awokado skropiony sosem sojowym i sokiem z cytryny to zupełnie nowy, niesamowity smak. Inaczej zabrzmią pieczone warzywa, smażone ziemniaki, a nawet sos do sałatek – sos sojowy każdemu pomoże.

Jajka

Jajka, zwłaszcza żółtka, są bogate w umami, dlatego gotuj jajka w koszulce częściej, używając żółtka jako sosu do ryżu, makaronu, ziemniaków i komosy ryżowej. Lub przygotuj prosty i superefektywny preparat – solone żółtka, które można drobno zetrzeć i posypać nim wszystko – od klasycznych sałatek, a nawet po rybę gotowaną na parze. Zobacz przepis tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Grudzień #Stół NoworocznyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja