Jak długo przechowywać żywność w lodówce
Olga Zacharowa 18 września 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz
Jeśli po obiedzie lub kolacji w garnku lub patelni pozostanie ugotowane jedzenie, przekładamy je do pojemnika lub miski i wkładamy do lodówki. Dobrze, jeśli resztki zjadamy następnego dnia, ale zdarza się też, że otwieramy pojemnik dzień później, a nawet później, powąchamy, zwątpimy, zjemy lub… wyrzucimy. Ile dni można przechowywać ugotowane jedzenie w lodówce?
O czym porozmawiamy w artykule:
- Mała lekcja chemii
- Przydatne wskazówki dotyczące przechowywania przygotowanej żywności w lodówce
- Okres ważności w lodówce na konkretnych przykładach
-
Gotowane mięso i drób
-
Pizza
-
Zupy
-
Kuchnia japońska
-
- Przyczyną zatruć jest nie tylko jedzenie!
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uważa, że resztki przygotowanych posiłków lub żywności przetworzonej termicznie należy przechowywać w lodówce lub zamrażać 2 godziny po przygotowaniu, a po maksymalnie 4 dniach przechowywania w lodówce, a nie w zamrażarce, zjeść lub wyrzucić.
Oto, co nam radzi Roskaczewo: „Nie należy spożywać łatwo psujących się dań gotowych (mięsa, drobiu, jajek i zapiekanek), które pozostawały poza lodówką dłużej niż 2 godziny w temperaturze pokojowej lub 1 godzinę w temperaturze powietrza powyżej 35°C.”. Wiadomo, że takie ograniczenia czasowe dotyczą nie tylko żywności domowej roboty, ale także dań pochodzących od firm dostarczających żywność gotową do spożycia. Jest to ogólne zalecenie oparte na tempie wzrostu bakterii i praktykach przechowywania. Roskoshestvo podaje również zalecenia dotyczące tych przypadków, jeśli chodzi o długą ucztę: zaleca się umieszczanie pojemników z lodem pod talerzami z zimnymi przekąskami i należy całkowicie zastąpić zjedzone danie świeżym z lodówki, a nie dodawać nowego część do resztek.
Zupa grochowa z bulionem mięsnym, która drugiego dnia przechowywania w lodówce będzie jeszcze smaczniejsza
Mała lekcja chemii
Ale jak wiadomo, od każdej reguły są wyjątki. A trwałość może zależeć od właściwości samego produktu, technologii jego przygotowania i właściwości chemicznych. Każde przygotowane danie ma swój własny poziom równowagi kwasowo-zasadowej (pH) i wilgotność. Sos pomidorowy lub ciasto cytrynowe ma niskie pH (poniżej 6), co oznacza, że jest bardzo kwaśne. Im jest ona wyższa, tym bardziej niekorzystne są warunki do rozwoju bakterii. Takie dania można przechowywać w lodówce do 5-7 dni. A te o wartości 6 i wyższej, na przykład z ryb lub jajek, najlepiej zjeść lub wyrzucić w ciągu 3 dni.
Podobnie jest z wilgocią w żywności. Im go mniej, np. w ciasteczkach czy muffinkach z dużą zawartością cukru, tym gorsze są warunki do rozwoju bakterii i pleśni. Naczynia te można przechowywać bez lodówki w szczelnym pojemniku przez tydzień. I na przykład gotowane mięso i warzywa o dużej zawartości wilgoci, nawet w lodówce, będą podatne na rozwój bakterii. Należy je zjeść w ciągu maksymalnie 3 dni.
Teraz jest jasne, że najbardziej trwałe wypieki będą na przykład te z cytryną – ciasto cytrynowe. Jest jednocześnie kwaśny i słodki, co oznacza, że „przeżyje” cały tydzień w zamkniętym pojemniku i w temperaturze pokojowej.
Ciasto Cytrynowe
Przydatne wskazówki dotyczące przechowywania przygotowanej żywności w lodówce
- Do przechowywania przygotowanej żywności niezbędny jest hermetyczny pojemnik, ponieważ tlen stymuluje rozwój bakterii. Aby uniknąć kondensacji, wystarczy umieścić pod pokrywką arkusz ręcznika papierowego i zmieniać go od czasu do czasu.
- Regularnie kontroluj temperaturę w lodówce: nie powinna przekraczać 4°C.
- Temperatura z tyłu lodówki jest niższa niż w pobliżu drzwi, dlatego należy dokładnie przemyśleć rozmieszczenie pojemników.
- Pamiętaj, aby zanotować na pojemniku datę i godzinę umieszczenia, zwłaszcza jeśli w rodzinie są osoby, które lubią samodzielnie podjadać przekąski.
- Nie wkładaj do lodówki pojemników z gorącymi lub ciepłymi resztkami jedzenia, zwiększa to ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii i negatywnie wpływa na działanie lodówki.
- Niewielka ilość soku z cytryny dodana do potrawy przedłuży jej trwałość.
- Jeśli chcesz zachować produkt przez długi czas, skorzystaj z zamrażarki. Z tym właśnie robią bulionywsypując je do foremek na kostki lodu lub napełniając do połowy torebkę Ziploc płynem.
- Jeśli danie jest przechowywane dłużej niż oczekiwano, nie zamrażaj go, ale wyrzuć bez żalu. Dbajcie o siebie i swoich bliskich!
Przygotowaną żywność przechowuj w pojemnikach na żywność
Okres ważności w lodówce na konkretnych przykładach
Jajka na twardo, sałatka z kurczakiem lub tuńczykiem
Jajka na twardo i sałatki z gotowanym/wędzonym kurczakiem lub z tuńczyk w puszce można przechowywać w lodówce do 7 dni w temperaturze nie przekraczającej 4°C. I nie trzeba przyprawiać całej sałatki majonezem przed przechowywaniem, a jedynie tę część, którą wyjmiesz z pojemnika na talerz i zjedz. Resztę przechowuj bez dressingu.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem z puszki
Gotowane mięso i drób
Gotowany kurczak, stek I polędwiczka wieprzowa Dobrze przechowuje się w lodówce przez 3-4 dni. Przechowuj te naczynia w temperaturze pokojowej przez co najmniej 2 godziny, w tym czasie na pewno ostygną. Jeśli zdecydujesz się włożyć do zamrażarki ugotowane mięso (zwłaszcza smażone), dobrze się zastanów: według szefów kuchni po rozmrożeniu traci ono swój smak i pierwotną konsystencję.
Polędwiczka wieprzowa z masłem orzechowym
Pizza
Podobnie jak w przypadku gotowanego mięsa i drobiu, pizza Zwykle można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wystarczy owinąć już wystudzone kawałki szczelnie papierem do pieczenia, aby zachować smak, lub jeszcze lepiej folią spożywczą, aby pizza nie pachniała otaczającym ją jedzeniem. Podgrzewamy na patelni, przykrywając folią jako pokrywką. W piekarniku pizza stanie się bardziej sucha i może nawet przypalić się na brzegach.
Pizza warzywna z mozzarellą
Zupy
Niezależnie od tego, czy ugotowałeś patelnię minestron, makaron z kurczakiem Lub Charczozupa prawie zawsze zostaje, a następnego dnia staje się jeszcze smaczniejsza. Zupy jedz oczywiście przez 3-4 dni, przed włożeniem ich do lodówki pamiętaj o ich schłodzeniu.
Pożywny warzywny minestrone z kaszą jęczmienną i klopsikami
Kuchnia japońska
Choć większość przygotowanych resztek posiłków może wystarczyć na 3-4 dni, zdarzają się wyjątki, m.in. sushi i bułki! Nie przechowuj ich dłużej niż 1 dzień, ale zjedz od razu – ryby to produkt łatwo psujący się, zwłaszcza że o ich świeżość zawsze chodzi, bo nie żyjemy nad morzem-oceanem.
Roladka filadelfijska w karmelu z czerwonym kawiorem
Przyczyną zatruć jest nie tylko jedzenie!
Są ludzie, o których mówi się, że mają „żelazny żołądek” – trawią wszystko. Ale tak naprawdę mają po prostu silny układ odpornościowy: odgrywa on kluczową rolę w zapobieganiu zatruciom pokarmowym. Według lekarzy spożywanie dużej ilości owoców, orzechów i warzyw oraz prowadzenie zdrowego i aktywnego trybu życia może wzmocnić układ odpornościowy.
Ale czystość jest bardzo ważna dla zdrowia żołądka. Jego brak jest częstą przyczyną zatruć. E. coli i inne niszczycielskie mikroorganizmy uwielbiają ciepło i wilgoć. Uwielbiają deski do krojenia i gąbki, brudne lodówki i nieumyte pojemniki na żywność. Oznacza to, że ich wygląd może nie mieć nic wspólnego z naruszeniem terminu przydatności do spożycia żywności. Dlatego często zmieniaj gąbki, dokładnie myj pojemniki na żywność i utrzymuj porządek w lodówce. Przygotuj różne deski do krojenia mięsa, ryb, warzyw i chleba.
W 1899 roku inżynier z Minnesoty Albert Marshall otrzymał patent na swój wynalazek lodówki. Od tego czasu minęło ponad sto lat, ale czy nauczyliśmy się wykorzystywać możliwości tej cudownej jednostki w 100%? Oto 7 pomocnych wskazówek, jak zachować świeżość żywności w lodówce..
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przechowywanie żywności #lodówka #jak przechowywać #gotową żywnośćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa18 maja 2024 r
Yuri, szkoda, że tak o siebie nie dbasz) jeśli chcesz, możesz jeść rzeczy prawie niejadalne, ale po co? a materiał wciąż mówi o zupełnie innych produktach i potrawach.
00Odpowiedź
18 maja 2024 r
ponieważ nasze produkty są od dawna robione na bazie chemii, nic naturalnego, możesz przechowywać ile chcesz, byle nie skwaśniały i nie zgniły, makaron miałam w lodówce przez miesiąc i skończyłam, kiełbaski leżały otwarte przez miesiąc, to samo
00OdpowiedźOlga Zacharowa16 marca 2023 r
Siergiej, może się nie zepsują, ale smak i aromat zdecydowanie się zmienią!
00Odpowiedź
15 marca 2023 r
Przygotowane przeze mnie dania mogą stać 2-3 tygodnie w lodówce w temperaturze 0*C. Nigdy nic się nie zepsuło.
00OdpowiedźOlga Zacharowa5 listopada 2019 r
Vlad, nadal obowiązują ogólne zasady. A poza tym nie wszyscy w kraju nie mają ochoty na nofrost))
00Odpowiedź
5 listopada 2019 r
Cóż, to też zależy od lodówki. W starym, jakimś sowieckim modelu, moje jedzenie było w zasadzie normalnie przechowywane tylko przez kilka dni. Teraz w Indesite z nofrostem, wskaźnikiem temperatury i szybkim chłodzeniem, jedzenie trwa zauważalnie dłużej i jest lepiej przechowywane, na początku nie mogłem się nawet do tego przyzwyczaić)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych