Jak długo gotować jajka przepiórcze i jak je łatwiej obrać

Jak długo gotować jajka przepiórcze i jak je łatwiej obrać

Jak długo gotować jajka przepiórcze i jak je łatwiej obrać

Ksenia Woroncowa 14 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Wygląda na to, że wszystkie jajka smakują tak samo. Każdy gatunek, który można znaleźć w sklepie lub na podwórku w pobliżu domu, jest wyjątkowy na swój sposób. Na przykład jaja przepiórcze mają bogatszy smak. Aby go otworzyć, musisz wiedzieć, jak prawidłowo ugotować małe jajko. Mówimy Ci najważniejsze o tym produkcie.

Jajka przepiórcze, jak gotować jajka przepiórcze

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak długo gotować jajka przepiórcze
  • Jak szybko obrać jaja przepiórcze
  • Jak długo można przechowywać jaja przepiórcze?
  • Ile jaj przepiórczych dziennie może zjeść dziecko i osoba dorosła?
  • Ile waży jedno jajo przepiórcze?
  • Ile kalorii jest w jednym jajku przepiórczym

Jaja przepiórcze nie są gorsze od jaj kurzych. A w niektórych momentach jest jeszcze lepiej. I nie patrz na ich rozmiar – jeśli znasz kilka prostych zasad, z tym produktem w kuchni nie będzie żadnego kłopotu. Jedyną istotną wadą jaj przepiórczych jest cena. Za małą paczkę zawierającą 20 sztuk trzeba będzie teraz zapłacić 120-130 rubli.

Ale nie, jaja przepiórcze nie są całkowitym zamiennikiem jaj kurzych. Po pierwsze mają nieco inny smak – bardziej intensywny ze względu na większą względną zawartość żółtka w jaju przepiórczym. Po drugie, w niektórych przepisach (na przykład do pieczenia) mądrzej, prościej i bardziej poprawnie jest nie zastępować zwykłych jaj alternatywami, aby zaoszczędzić pieniądze i nie psuć technologii. Po trzecie, jaja przepiórcze mają inny stosunek CBJU, witamin, minerałów i aminokwasów. Dlatego opowiadamy się za uznaniem tych jaj za odrębny produkt mający swoje zalety.

100 g jaj przepiórczych zawiera:

  • 168 kcal (zawartość kalorii w jednym jajku przepiórczym wynosi około 16-17 kcal)
  • 11,9 g białka
  • 13,1 g tłuszczu
  • 0,6 g węglowodanów
  • 73 g wody

Jaja przepiórcze są bogate w witaminy A, B4, B5, B12, fosfor, kobalt, selen i, uwaga, zawierają dużo cholesterolu. Nie stanowi to jednak problemu, jeśli dieta jest zróżnicowana i zbilansowana. W przeciwieństwie do jaj kurzych, jaja przepiórcze nie zaliczają się do tzw. wielkiej ósemki alergenów. Dlatego często wprowadza się je do żywności uzupełniającej dla dzieci od szóstego miesiąca życia. Tylko nie podawaj dziecku surowego jaja przepiórczego i staraj się powstrzymać się od samodzielnego zjedzenia produktu nieprzetworzonego termicznie. Przepiórki mogą być również nosicielami salmonelli, a ich jaja są z tego punktu widzenia niebezpieczne.

Jak długo gotować jajka przepiórcze

Zanim zaczniesz gotować jajka przepiórcze, wyjmij je z lodówki i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie trochę się rozgrzeją – to ochroni skorupę przed pękaniem, ponieważ gwałtowna zmiana temperatury szkodzi jej.

Jajka przepiórcze gotują się szybko, tylko cztery minuty

Do sałatek (na przykład Cezara lub Niçoise), przystawek lub po prostu na śniadanie lepiej jest ugotować jajka przepiórcze na twardo. Wystarczy umieścić je w rondlu wypełnionym zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez cztery minuty. Jajek nie trzeba myć – według współczesnych zaleceń jest to bezpieczniejsze, gdyż krople wody mogą spowodować osadzanie się bakterii na kuchennych blatach.

Aby ugotować jajka przepiórcze na miękko, włóż je do już wrzącej wody i wyjmij po dwóch minutach. Z jaj przepiórczych można też zrobić doskonałe omlety – ugotuj je na patelni z ghee, w piekarniku lub w kąpieli wodnej. Ostatnia opcja to świetny przepis na stolik dla dzieci. Omlet na parze okazuje się delikatny, a odrobina mleka doda słodyczy smakowi.

Jak szybko obrać jaja przepiórcze

Ugotowane jajka przepiórcze włóż do zimnej wody i poczekaj, aż ostygną. Następnie dociśnij dłonią każde jajko z osobna do stołu i zwijaj je, aż skorupka pęknie. Po tych prostych manipulacjach jaja przepiórcze zostaną łatwo i szybko oczyszczone – skorupa zacznie odpadać dosłownie w jednym kawałku.

Jak długo można przechowywać jaja przepiórcze?

W tej kwestii należy kierować się zaleceniami producenta. Z reguły na opakowaniu zakupionych jaj przepiórczych widnieje data sortowania – dzień wydania produktu z linii montażowej. Od tego momentu liczony jest termin ważności (zwykle 40 dni). Zaleca się przechowywanie jaj przepiórczych w temperaturze od 0 do 20 stopni. Im wyższa, a produkt się zepsuje. Ale możesz zamrozić jajka. Jak to zrobić poprawnie, pisaliśmy w tym artykule.

Nawiasem mówiąc, przechowywanie jaj w drzwiach lodówki nie jest całkowicie poprawne. Nawet jeśli producent przewidział tam specjalną przegródkę. Ta opcja jest zła, ponieważ ciągle otwieramy lodówkę i wszystko, co znajduje się na drzwiach, cierpi na wahania temperatury. Z tego powodu jajka mogą się szybciej zepsuć. Lepiej zostawić je w oryginalnym kartonowym opakowaniu i schować głęboko do lodówki. Nawiasem mówiąc, pisaliśmy także o wszystkich subtelnościach wyboru, etykietowania i bezpieczeństwa jaj kurzych – możesz przeczytać tutaj.

Jaja przepiórcze najlepiej przechowywać w lodówce.
Jaja przepiórcze najlepiej przechowywać w lodówce.

Ile jaj przepiórczych dziennie może zjeść dziecko i osoba dorosła?

Dieta staje się zdrowa i urozmaicona, gdy zawiera różnorodne produkty spożywcze z umiarem. W ten sposób można uzyskać maksymalne korzyści z pożywienia – całą gamę składników odżywczych, witamin, minerałów, aminokwasów. Bez względu na to, jak zdrowe są jaja przepiórcze, nie powinno ich być w nadmiarze na stole.

Dzieciom można podawać jaja przepiórcze od początku karmienia uzupełniającego. Do pierwszego roku życia nie należy podawać więcej niż jedno jajko dziennie. Dzieci powyżej pierwszego roku życia mogą jeść 2-3 jaja przepiórcze dziennie, jeśli nie wpływa to na urozmaicenie ich diety. Dla dorosłych normą jest więcej – 6-10 jaj.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do jedzenia intuicyjnie, zamiast kierować się normami (jest to również świetne podejście), spróbuj trzymać się reguły Harvard Plate Rule. Warzywa i owoce lepiej przeznaczyć połowę zdrowej codziennej diety. Jedna czwarta trafia na produkty zbożowe. Kolejna ćwiartka to białko. Do ostatniej grupy zaliczają się jaja przepiórcze, a także mięso, rośliny strączkowe i mleko.

Ile waży jedno jajo przepiórcze?

Jedno jajo przepiórcze może ważyć od 9 do 18 g. W sklepie dostępne są wybrane okazy. Ważą średnio 10 g.

Ile kalorii jest w jednym jajku przepiórczym

Jedno jajo przepiórcze zawiera około 16-17 kcal. Zawartość kalorii w jednym surowym jaju kurzym jest wyższa, ponieważ jest większa – 70 kcal. A 100 g tego produktu zawiera około 160 kcal.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #jajka #jajka przepiórcze #gotowaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja