Jak bezbłędnie ugotować piernik i zrobić domek z piernika
Olga Zacharowa 6 grudnia 2023 r(7)Dodaj do ulubionychUdział
W pierniku wszystko jest idealne: smak, aromat, wygląd i funkcjonalność. Drobne produkty mogą stać się elementami świątecznego stołu, jadalnymi prezentami i ozdobą choinki. Aby wszystko się wydarzyło trzeba stworzyć pachnące, niezbyt suche, ale nie rozpadające się ciasteczka. Skorzystaliśmy z doświadczenia profesjonalnych cukierników, którzy życzliwie dzielili się swoimi tajnikami przygotowania doskonałych wypieków piernikowych. Dodatkowo oferujemy 3 sprawdzone przepisy na ciasto imbirowe z naszej kolekcji.
Treść:
- Pracuj nad błędami
- 3 przepisy na ciasto imbirowe na różne produkty
- Ciasto na pierniki i piernikowe ludziki od Aliny i Witalija Kuleszynów @pranichko1P, Krasnodar
- Ciasto imbirowe z kakao na ciasteczka od Olgi Shcherbanova @olgashcherbanova, Moskwa
- Ciasto imbirowe na piernikowy domek od Marii Zamotaevy @zima_snow, Moskwa
Jakie jest idealne piernikowe ciastko? Jeśli masz zamiar go zjeść, a nie tylko ozdobić nim stół lub choinkę, lepiej zaokrąglić ciasteczka, aby rogi nie przypaliły się w piekarniku. Ciasteczka nie powinny wyglądać na płaskie ani suche. A wypieki imbirowe powinny zawierać także dużo przypraw, zwłaszcza imbiru.
Pracuj nad błędami
Piernik powinien być… imbirowy
Wypieki piernikowe powinny smakować jak Boże Narodzenie i Nowy Rok. Do pieczenia najlepiej używać kilku różnych rodzajów imbiru: suszonego mielonego, świeżego i kandyzowanego. Ta odmiana sprawia, że smak jest bardziej złożony i różnorodny.
Uwaga! Jeśli robisz domek z piernika, musisz unikać kandyzowanego imbiru (kandyzowanego imbiru), ponieważ nadaje on ciastu teksturę i będzie przeszkadzał w tworzeniu gładkich ścian.
Daj ciastu imbirowemu odpocząć
Po przygotowaniu ciasta należy dać mu odpocząć. Po co? Poprawi to smak i zapobiegnie nadmiernemu rozpływaniu się ciasta w piekarniku. Jeśli ciasto nie zostanie naparzone, mały człowiek może zamienić się w płaski placek.
Dla najlepszego smaku zaleca się pozostawienie ciasta na noc (6–8 godzin). Znaleźliśmy wywiad z Axelem Jørgensenem, dyrektorem generalnym Göteborgs Pepparkaksbageri, szwedzkiej piekarni w Göteborgu, która została otwarta w 1924 roku i specjalizuje się w piernikach. Axel powiedziała, że w piekarni ciasto jest przechowywane w plastikowych pojemnikach z pokrywkami i trzymane w chłodnym pomieszczeniu przez kilka godzin, a następnie rozwałkowane i pokrojone na kawałki lub uformowane w małe produkty za pomocą foremek.
W domu ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Następnie rozwałkuj i ponownie ostudź już uformowane produkty przed pieczeniem.
Równomierne rozwałkowanie ciasta to kolejny klucz do sukcesu.
Przy wytwarzaniu wyrobów imbirowych, zwłaszcza do budowy domów, ważna jest jednakowa grubość warstwy. Aby to zrobić, przed wałkowaniem połóż po obu stronach kawałka ciasta dwie grube linijki o tej samej grubości, a następnie rozwałkuj je wałkiem. Końce wałka powinny podążać za linijkami. W ten sposób uzyskamy gładką powierzchnię całej warstwy ciasta imbirowego.
Rozpocznij pracę z upieczonym ciastem w odpowiednim czasie
Jeśli robisz domek z piernika, płaskie kawałki powinny mieć ostre, proste krawędzie. Ponieważ ciasteczka lekko się rozpływają po upieczeniu, pierniki należy formować od razu po wyjęciu z piekarnika. Łatwiej je pokroić, gdy są jeszcze ciepłe.
Po zakończeniu krojenia produktów ułóż przygotowane części w jednej warstwie na arkuszu papieru do pieczenia w pewnej odległości od siebie, przykryj drugim arkuszem i połóż na wierzch coś średnio ciężkiego, np. blachę do pieczenia z naczyniem do pieczenia. Pozostaw konstrukcję, aż wypieki całkowicie ostygną. Pierniki mają tendencję do zwijania się podczas ostygnięcia, więc jeśli położysz coś na wierzchu, pozostaną płaskie.
Czasami części przyszłego domu lub piernikowych ludzików nadal wymagają przeszlifowania krawędzi po piekarniku. Gdy wypieki całkowicie ostygną, użyj tarki mikropłatkowej lub podobnej. Możesz użyć pływaka, aby przyciąć boki i rogi, aby uzyskać idealne dopasowanie.
Bądź cierpliwy, budując domki z piernika
Ciasto piernikowe średnio miękkie doskonale nadaje się do jedzenia i wyrobu piernikowych ludzików. A do budowy domków z piernika? Wymagają chrupiących i mocnych części. Po upieczeniu ciasto piernikowe pozostawić na kilka dni do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj kawałków w lodówce ani w zamkniętych pojemnikach, ponieważ nie potrzebują wilgoci. Im dłużej części przyszłych domów wyschną, tym łatwiej będzie z nimi pracować.
3 przepisy na ciasto imbirowe na różne produkty
Ciasto na pierniki i piernikowe ludziki od Aliny i Witalija Kuleszynów @pranichko1P, Krasnodar
Ciasto do wyrobu ciasteczek, pierników i ludzików z @pranichko1P, Krasnodar
Do przygotowania około 900 g ciasta potrzeba:
- 250 g miodu
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 2 g soli
- 1 łyżka. l. mielony cynamon
- 1 łyżeczka zmielone goździki, przetrzeć przez sito
- 2 łyżeczki starty świeży korzeń imbiru
- szczypta suszonego imbiru
- 1 jajko
- 500 g mąki
- 10g proszku do pieczenia
- Aby przygotować ciasto, w rondlu wymieszaj miód, cukier i masło na gładką masę. Podgrzewać na małym ogniu lub w łaźni parowej, mieszając, aż masa będzie gładka.
- Nie zdejmując mieszanki miodu z ognia, dodaj sól, mielony cynamon, goździki i cały imbir. Dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką, tak aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
- Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodajemy ubite jajko na gładką masę i dokładnie mieszamy.
- Mąkę przesiać przez drobne sito z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do przygotowanej masy. Ciasto dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na 3–8 godzin
- Ciasto podzielić na 3–4 części. Każdą rozwałkować na warstwę o grubości 5–6 mm. Za pomocą specjalnych foremek wycinaj pierniki o różnych kształtach. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20–30 minut w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Pierniki upiec w nagrzanym piekarniku 12–15 minut lub do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić. W razie potrzeby udekoruj lukrem.
Ciasto imbirowe z kakao na ciasteczka od Olgi Shcherbanova @olgashcherbanova. Moskwa
Ciasto imbirowe z kakao na ciasteczka od Olgi Shcherbanova @olgashcherbanova, Moskwa
Do przygotowania około 900 g ciasta potrzeba:
- 1 łyżeczka każdy mielony cynamon, kardamon, anyż gwiazdkowaty, imbir i goździki
- drobno otarta skórka z 1 pomarańczy
- 140 g miodu
- 150 g masła
- 2 jajka
- 140 g cukru
- 450 g mąki
- 30 g kakao
- 0,5 łyżeczki soda gaszona sokiem z cytryny
- Na ciasto wymieszaj wszystkie przyprawy, skórkę, miód i masło, pokrój na kawałki. Ogrzewać mieszaninę w łaźni wodnej, mieszając. Masło powinno się całkowicie rozpuścić. Lekko ostudzić.
- Jajka i cukier ubić na gładką i puszystą masę. Wymieszaj z mieszanką miodu.
- Mąkę przesiać z kakao. Dodaj sodę. Do suchej masy dodać mieszankę jajeczno-miodową i delikatnie wymieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto podzielić na kilka części. Umieścić w plastikowych pojemnikach na żywność, zamknąć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny, jeśli to możliwe, 2 godziny.–3 dni.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Rozwałkuj kawałki ciasta na warstwę o grubości 4–5 mm. Wytnij ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. lub do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić. W razie potrzeby udekoruj lukrem.
Ciasto imbirowe na piernikowy domek od Marii Zamotaevy @zima_snow. Moskwa
Ciasto imbirowe na piernikowy domek od Marii Zamotaevy @zima_snow, Moskwa
Aby przygotować ciasto na 1 dom, potrzebujesz:
- 5–6 cm świeżego korzenia imbiru
- 150 g miodu
- 500 g mocnej mąki (białko od 12%)
- 200 g brązowego cukru
- 10 jaj
- 100 g miękkiego masła
- 10 g mielonego cynamonu
- nasiona z połowy laski wanilii
Do budowy i dekoracji:
- 10 białek
- 300 g cukru pudru
- klin cytrynowy
- dekoracje jadalne, ewentualnie proszek kakaowy i naturalne barwniki
- Na ciasto zetrzyj obrany imbir na drobnej tarce. Jeśli miód jest gęsty, lekko go podgrzej. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść zwarte i gęste ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1–3 godziny
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm.
- Za pomocą ostrego noża wytnij detale domu według wzoru (patrz tutaj). Pozostałą część ciasta wykorzystaj na pierniki, wycinając je foremkami.
- Wszystkie kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. lub do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić.
- Do dekoracji białek ubić z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny na stabilną pianę. Przełóż masę białkową do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę. Najpierw pomaluj pierniki, ściany i dach domu.
- Pozwól, aby glazura całkowicie stwardniała. Złóż cały dom, zabezpieczając części lukrem.
- Udekoruj dom dekoracyjnymi dekoracjami. W razie potrzeby można zabarwić glazurę naturalnymi barwnikami i kakao.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grudzień #nowy rok #Piernikowy #piernikowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz30 stycznia 2022 r
Jest tyle osób, tyle opinii, ale w naszej rodzinie po prostu to bardzo lubimy, przed Nowym Rokiem bardzo to piekę, a potem miesiąc przed i miesiąc po jemy z herbatą)) dużo cynamonu , dużo imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej… mmmm aromat… Choć jakieś 9 lat temu nie mogłam znieść tych wszystkich przypraw, to wtedy urodziłam najmłodszą córeczkę, pewnego dnia upiekłam bułeczki cynamonowe, a ona polubiła ich tak bardzo i od tego czasu zaczęła piec wypieki z cynamonem i sama się w to wciągnęła)) ))
00OdpowiedźOlga Zacharowa30 stycznia 2022 r
Aleksandra, dzięki za komentarz! Nie bardzo lubię ciasto imbirowe, chyba że robisz z niego domy lub ciasteczka) To znaczy lubię go używać jako materiału „budowlanego”)
00Odpowiedźaleks5555xz29 stycznia 2022 r
Bardzo kochamy pierniki. Najbardziej pachnące i nie tracące świeżości przez długi czas. W tym roku upiekłam też ciasteczka z ciasta Kozulnego, ale dzieciom nie smakowały, choć te imbirowe są delikatniejsze.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…