Jajka w środku: 9 przepisów na mięso z jajkami, bułki, szynkę i ciasto

Jajka w środku: 9 przepisów na mięso z jajkami, bułki, szynkę i ciasto

Jajka w środku: 9 przepisów na mięso z jajkami, bułki, szynkę i ciasto

Zdarza się, że na zewnątrz danie wygląda zwyczajnie. Ale potem bierzesz nóż, kroisz go i… czujesz się zachwycony, prawie jak w dzieciństwie, niespodzianką ukrytą przez twoją mamę w pudełku. Wystarczy, że do kotleta lub zapiekanki dodadzą jajka na twardo, a to zmieni zarówno istotę dania, jak i jego wrażenie.

Jajka w środku: 9 przepisów na mięso z jajkami, bułki, szynkę i ciasto

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Po co „pakować” jajka w mięso mielone?
  • Przepisy
  • Wakacyjny klops
  • Wielkanocna zapiekanka z podrobów bałkańskich
  • Kotlet mielony z jajkiem
  • Kotlet mielony z jajkami przepiórczymi
  • Szynka z jajkiem
  • Rolada z kurczaka z jajkami
  • Szkockie jajka
  • Jajka w futrze, po wietnamsku
  • Ciasto z mięsem mielonym i ziołami

Po co „pakować” jajka w mięso mielone?

Pomysł nadziewania kotletów i dużych klopsów jakimś nadzieniem jest stary jak świat. Aby to zrobić, stosuje się różne warzywa, grzyby i ser. Najczęściej wymagają pewnego rodzaju obróbki (smażenia, duszenia). Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie jajek do nadzienia, sprawa stanie się znacznie prostsza: wystarczy je ugotować na twardo. Jednocześnie wynik na pewno nikogo nie zawiedzie, a po przekrojeniu kotlet lub bułka będą wyglądać bardzo efektownie. Jakiego podłoża, czyli jakiego mięsa mielonego najlepiej użyć w tym przypadku? Absolutnie dowolne: wołowe, wieprzowe, mieszane, z kurczaka, a nawet z indyka. Jeśli chodzi o jajka do nadzienia, odpowiednie są zarówno kurczaki, jak i przepiórki. Cóż, aby ułatwić Ci zrozumienie, jak urzeczywistnia się ta kulinarna fantazja, oferujemy 8 przepisów na bułki i kotlety mięsne oraz jako bonus 9, który jest trochę nietypowy, bo mówimy o ciasto tutaj.

Przepisy

Wakacyjny klops

Podstawą dania jest polędwica wieprzowa, którą rozbija się, a następnie nadziewa mielonym mięsem wołowym i jajami przepiórczymi na twardo. Następnie strukturę zwija się, smaży na złoty kolor na patelni i piecze w piekarniku.

Wakacyjny klops
Wakacyjny klops

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki bazylii
  • 100 g czerstwej bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 6 małych jajek kurzych lub przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 1kg polędwiczki wieprzowej
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Drobno posiekaj natkę pietruszki i bazylię. Namocz bułkę tartą w mleku. Obierz jajka na twardo. Przykryj polędwicę wieprzową folią i rozbij ją na cienką warstwę.

2. W misce wymieszaj mieloną wołowinę z namoczoną bułką tartą, parmezanem, cebulą, czosnkiem, ziołami i surowym jajkiem. Dokładnie ugniataj. Usmażone mięso mielone połóż na środku polędwiczki wieprzowej.

3. W mieloną wołowinę wciśnij ugotowane na twardo jajka przepiórcze wzdłuż linii środkowej, równolegle do dłuższego boku (w równych odstępach lub bardzo blisko siebie).

4. Roladę zwijamy ostrożnie, ale dość ciasno. Zawiąż sznurkiem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wystarczająco duży, aby zmieścić całą bułkę.

5. Smażyć bułkę do zarumienienia ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Zalać bulionem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Jeżeli powierzchnia bułki zacznie się przypalać, przykryć folią.

Przy okazji

Ilość bulionu do pieczenia bułki lepiej regulować stosownie do faktu. Płyn wlać do formy tak, aby kawałek mięsa zanurzył się w niej na głębokość 2-3 cm. Wstawić do piekarnika na czas podany w przepisie. Bulion dodawaj dopiero wtedy, gdy w trakcie pieczenia płyn odparuje.

Uwaga dla gospodyni

Warstwę polędwiczki wieprzowej można wykładać lekko gotowanym szpinakiem lub kapustą włoską. Dzięki temu świąteczne plastry klopsów będą wyglądać jeszcze ładniej.

Wielkanocna zapiekanka z podrobów bałkańskich

Po wypróbowaniu tej zapiekanki raz na Wielkanoc, bez powodu zaczęliśmy ją robić, gdy mieliśmy pod ręką podroby i zioła. Dużo zieleni! Tłumi zapach mięsa i nawet ci, którzy nie są największymi fanami podrobów, chętnie sięgają po tę zapiekankę.

Wielkanocna zapiekanka z podrobów bałkańskich
Wielkanocna zapiekanka z podrobów bałkańskich

Do przygotowania 10 porcji potrzebne będą:

  • 6 jajek na twardo
  • 1 serce jagnięce
  • 1 nerki jagnięce
  • 1 wątroba jagnięca
  • 2 cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej cebuli
  • 100 g pietruszki
  • 100 g koperku
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 5 surowych jaj
  • masło do smaku
  • pyszna bułka tarta do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obierz jajka. Podroby przetworzyć, usuwając wszystkie błony, nadmiar tłuszczu i przewody. Gotuj podroby we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie posiekaj je nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa z dużą siatką.

2. Drobno posiekaj cebulę i osobno posiekaj, niezbyt drobno, wszystkie warzywa (i czosnek, jeśli jest używany). Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek na jasnozłoty kolor i ostudź.

3. Ubij pozostałe 5 surowych jaj solą i 2-3 łyżkami. l. zimna woda. Posiekane podroby wymieszać ze smażoną cebulą i posiekanymi ziołami, dodać jeszcze odrobinę soli i obficie pieprzu, wlać jajka i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę (najlepiej mieszać rękami). Wlać oliwę (2 łyżki) i ponownie wymieszać.

4. Obficie wysmaruj masłem i posyp bułką tartą 2 prostokątne foremki na muffiny o wymiarach ok. 25 x 10 cm (można użyć jednorazowych, wykonanych z grubej folii). Do każdego włóż odrobinę mięsa mielonego.

5. Na mięsie mielonym ułożyć wzdłuż 3 jajka, resztę mięsa mielonego ułożyć dokładnie ugniatając.

6. Obficie polej oliwą i posyp bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30–40 minut. Podawać z zieloną sałatą.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast bułki tartej użyj tłustej siatki z otrzewnej owcy lub świni (foki), którą musisz przykryć naczynie do pieczenia jak folią, a mięso mielone przykryj zwisającymi krawędziami na wierzchu. O pieczęć poproś rzeźników na targu.

Kotlet mielony z jajkiem

Choć bułka ta nazywa się klopsami, tak naprawdę robiona jest z mielonej wołowiny i kurczaka z dodatkiem cukinii, dzięki czemu nie jest zbyt tłusta i soczysta. Pokrojona potrawa wygląda po prostu smakowicie, dlatego idealnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.

Kotlet mielony z jajkiem
Kotlet mielony z jajkiem

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonego kurczaka
  • 5 jaj
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 3 łyżki. l. bułka tarta
  • 1 łyżka. l. (czubata) skrobia kukurydziana
  • 1 łyżeczka mielona słodka papryka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Zimne jajka włóż do wrzącej, mocno osolonej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje, odlicz 1 minutę, zamknij pokrywkę i wyłącz ogrzewanie. Po 10 minutach odlać wodę, jajka ostudzić pod bieżącą zimną wodą i bardzo ostrożnie obrać.

2. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj bardzo drobno. Podsmaż cebulę i czosnek na kilku łyżkach oleju roślinnego (7 minut). Posypać papryką, wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

3. Wymieszaj mieloną wołowinę i kurczaka ze smażoną cebulą i czosnkiem. Cukinię zetrzeć na średniej tarce i dodać do mielonego mięsa. Sól, pieprz i dobrze ugniataj.

4. Wymieszaj skrobię z 3 łyżkami. l. zimną wodą, dodać do mięsa mielonego i ponownie bardzo dokładnie zagnieść. Obficie posmaruj formę z ciastem. Posyp spód i boki bułką tartą, solą i pieprzem. Ostrożnie połóż na dnie około jednej trzeciej mielonego mięsa.

5. Połóż ugotowane jajka w rzędzie na mielonym mięsie. Na wierzchu ułożyć resztę mięsa mielonego i mocno docisnąć. Posypać bułką tartą, solą i pieprzem, przykryć patelnię folią. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut i kolejne 5-7 minut bez folii, aby uzyskać złocistobrązową skórkę

Przy okazji

Do zmiksowanego mięsa mielonego można dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki – smak bułki wzbogacą pikantne nuty.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast jaj kurzych możesz użyć jaj przepiórczych: w tym przypadku będziesz potrzebować 10–12 sztuk.

Kotlet mielony z jajkami przepiórczymi

Nie ma specjalnych trudności, a wynik jest po prostu niesamowity. Podstawą dania jest najczęściej mielone mięso wołowe, a także filet z kurczaka i jaja przepiórcze jako nadzienie.

Kotlet mielony z jajkami przepiórczymi
Kotlet mielony z jajkami przepiórczymi

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 250 g kromek białego chleba
  • 500 ml mleka
  • 2 białka jaj
  • 20 jaj przepiórczych
  • 4 gałązki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki l. olej roślinny
  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Do dużej miski włóż mięso mielone. Chleb połamać na małe kawałki i namoczyć w mleku. Lekko odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. Białka ubić na sztywno i delikatnie mieszając dodać je do mielonego mięsa.

2. Ugotuj jajka przepiórcze na twardo i ostudź. Posiekaj warzywa. Obierz i posiekaj cebulę, marchewkę i czosnek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Smaż na nim warzywa przez 4 minuty.

3. Do mięsa mielonego dodać warzywa wraz z olejem. Sól i pieprz. Dodaj warzywa, wymieszaj.

4. Pokrój filet z kurczaka w cienkie plasterki. Lekko nasmaruj olejem roślinnym arkusz folii wielkości blachy do pieczenia. Ułóż na nim talerze filetowe w kształcie prostokąta tak, aby lekko zachodziły na siebie.

5. Połóż mięso mielone na środku i uformuj wałek. Na mielonym mięsie ułóż jajka przepiórcze, równomiernie je rozprowadzając. Wciśnij w mięso i wygładź powierzchnię.

6. Roladę przykryj wolnymi końcami filetu z kurczaka, posmaruj pozostałym olejem i zawiń w folię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Na 10 minut przed pieczeniem zdejmij wierzchnią warstwę folii, aby bułka się zarumieniła.

Przy okazji

W razie potrzeby bułkę tę można przygotować nie z wołowiną, ale z mielonym kurczakiem. Aby bułka lepiej się zarumieniła, posmaruj jej wierzch roztopionym miodem na 10 minut przed upieczeniem.

Szynka z jajkiem

To danie możesz przygotować każdego dnia, jeśli masz odpowiedni nastrój. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni kawałek wieprzowiny, tak aby można było w nim głęboko naciąć. Możesz nadziewać dowolną dużą część, w tym polędwicę, polędwicę, szyję i łopatkę.

Szynka z jajkiem
Szynka z jajkiem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 5 jaj
  • 1 łyżka. l. ocet stołowy
  • 10 gramów soli
  • 1 łyżka. l. olej roślinny
  • 1/2 łyżeczki suszony czosnek
  • 1/2 łyżeczki suszony koperek
  • sól, mielony ostry i czarny pieprz

1. Długim, wąskim nożem wykonaj w szynce podłużny otwór przelotowy o takiej średnicy, aby zmieściły się w nim całe gotowane kurze jaja.

2. W misce wymieszaj olej roślinny, ocet, sól i suche przyprawy. Natrzyj mięso wewnątrz i na zewnątrz nacięcia. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać i nafaszerować nimi szynkę. Uszczelnij krawędzie otworu wykałaczkami.

4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Szynkę zawinąć w folię, ułożyć na blasze do pieczenia i piec 1–1,5 godziny.

5. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 15–20 minut. Zdejmij folię i podawaj.

Przy okazji

Szynkę można podawać z marynowaną ostrą papryką, musztardą Dijon i ziołami.

Uwaga dla gospodyni

Pozostałe mięso wykorzystaj do przygotowania sałatek, przystawek, kanapek, kanapek. Możesz nawet upiec szybkie ciasto z otwartą twarzą. Do tego potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie, drobno posiekane resztki gotowanej wieprzowiny jako nadzienie, majonez do dressingu i tarty ser do posypania (opcjonalnie).

Rolada z kurczaka z jajkami

Pieczeń mielona lub klops to korzystna dla obu stron opcja na szybki rodzinny lunch. Inaczej…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja