Jajka faszerowane wątróbką dorsza

Jajka faszerowane wątróbką dorsza

gastronomia 17 marca 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3KomentarzJajka faszerowane wątróbką dorsza Do przepisu

Jajka faszerowane wątróbką dorsza to bardzo prosta i niedroga przekąska, która zwykle smakuje każdemu. Przygotowanie zajmuje dosłownie pół godziny, więc sprawdzi się w sytuacji „gości na wyciągnięcie ręki”. Czasami do nadzienia z wątroby dorsza nie dodaje się nic poza żółtkami. Niektórzy jednak kierują się swoją kulinarną wyobraźnią i uzupełniają rybę drobno posiekanymi oliwkami, czarnymi oliwkami, pietruszką, a nawet kaparami. Sugerujemy ograniczenie się do czerwonej cebuli, która jest słodkawa i umiarkowanie pikantna. Jajka nadziewane możesz ozdobić według własnego uznania, np. koperkiem, a nie zalecaną w przepisie natką pietruszki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 241,15 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 10,16 g/21,99 g/2,48FarszKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWegetarianizm8 marcaNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjaja C0 – 6 szt.wątróbka z dorsza – 1 słoik (230 g)cebula czerwona – 70 gnatka pietruszki – 1 gałązkaświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki przekąski. Jajka umyj i włóż do chochli. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, następnie ostudź pod bieżącą wodą.

Krok 2

Otwórz puszkę wątroby dorsza i umieść kawałki na drobnym sicie, aby odsączyć olej. Obierz czerwoną cebulę i posiekaj bardzo drobno. Natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć. Usuń liście z gałęzi.

Krok 3

Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń żółtka. Rozgnieć widelcem, wymieszaj z wątróbką dorsza i posiekaną czerwoną cebulą. Trochę pieprzu.

Krok 4

Rozłóż powstałe nadzienie z wątroby dorsza pomiędzy połówkami białek. Połóż przystawkę na dużym talerzu, udekoruj liśćmi pietruszki i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dowolna konserwa rybna stanowi doskonałą bazę do nadzienia jajek lub np. gotowych tartaletek. Odpowiednia jest nie tylko wątróbka dorsza, ale także różowy łosoś, sardynki czy makrela we własnym soku.

PRZY OKAZJI

Jeśli jajka nadziewane wątróbką dorsza przeznaczone są na świąteczny stół, na przykład sylwestrowy, przystawkę można ozdobić czerwonym kawiorem: okaże się zarówno smaczna, jak i bardzo piękna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja