Jajecznica w kuchence mikrofalowej: śniadanie dla tych, którzy nie lubią wcześnie wstawać, stać przy kuchence i myć dużo naczyń
Ludmiła Wengerowa 04 września 2023 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Dłuższe leżenie czy zjedzenie porządnego śniadania to odwieczny dylemat. Sprawia to, że często po wypiciu w pośpiechu pół filiżanki kawy wybiegamy z domu. Podawanie śniadania wrogowi nie jest najzdrowszym nawykiem. Ale wszystko możesz zrobić, jeśli zaufasz kuchence mikrofalowej do przygotowania porannej jajecznicy. Przecież wtedy nie będziesz musiała się nią opiekować i myć patelni, a w ciągu wygranych pięciu minut będziesz miała czas np. na nałożenie makijażu na rzęsy.
Nadal uważasz, że na jajka nie ma miejsca w kuchence mikrofalowej? Co się stanie, jeśli żółtko jajka sadzonego rozproszy się i zabrudzi kuchenkę? Czy jajecznica okaże się płaska i nieapetyczna? Nauczywszy się małych kulinarnych sztuczek, nie dopuścimy do takich kłopotów.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak gotować jajecznicę w kuchence mikrofalowej
- Jak gotować jajecznicę w kuchence mikrofalowej
- Jak gotować jajko sadzone w kuchence mikrofalowej
- Jak ugotować jajko w koszulce w kuchence mikrofalowej
Jajecznica w kuchence mikrofalowej
Jajecznica to najprostsza wersja jajecznicy, którą nawet dziecko może ugotować w kuchence mikrofalowej. Najpierw należy włożyć odpowiedni pojemnik (na pewno nie metalowy, ale plastikowy, silikonowy lub ceramiczny) do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, aby trochę się rozgrzał. Następnie posmaruj wnętrze niewielką ilością masła, dzięki temu będzie równomiernie leżało na rozgrzanym naczyniu.
Papla
Najpierw włóż do pojemnika cały „farsz” – kiełbaski, pomidory lub słodką paprykę pokrojoną w plasterki. I włóż do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc (około 750 W) na 1,5 minuty. Niech cała przystawka się rozgrzeje, puści soki i nada apetycznego aromatu. Następnie dodaj jajka, wymieszaj i włóż pojemnik z powrotem do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Ten czas powinien wystarczyć, aby jajka się stężały, ale pozostały miękkie. Jeśli lubisz dobrze wysmażone jajka, możesz wydłużyć czas o trzydzieści sekund. Następnie posyp jajecznicę ziołami lub dymką i od razu podawaj.
Mieszaj w kuchence mikrofalowej
W przeciwieństwie do jajecznicy, jajecznica nie jest płaskim naleśnikiem z pieczonych jajek, ale delikatną, przewiewną i wilgotną mieszanką z pryszczami. Aby uzyskać idealną konsystencję jajecznicy należy stale mieszać masę jajeczną na patelni, utrzymywać temperaturę i nie ziewać, aby się nie przypaliła. Jak wykonać ten manewr w kuchence mikrofalowej? Jest wyjście!
Rozchwytać
Jajecznicę lepiej gotować w kuchence mikrofalowej w dwóch etapach, a nie na płaskim talerzu, ale w głębokiej misce lub kubku – w ten sposób masa jajeczna nie rozpłynie się i nie opadnie. Do podgrzanej i natłuszczonej miski wbij kilka jajek, możesz dodać do smaku odrobinę niskotłuszczowej śmietany, dodać sól i pieprz. I dobrze ubij widelcem.
A następnie najpierw podgrzej jajka w kuchence mikrofalowej na dużej mocy przez 30 sekund. W tym czasie masa będzie miała czas na związanie, następnie należy ją wyjąć i ponownie wymieszać i poluzować, rozbijając duże kawałki. I włóż ponownie do kuchenki mikrofalowej – wystarczy 45 sekund, aby zasmażka osiągnęła pożądaną konsystencję, na granicy gotowej i surowej.
Ta puszysta jajecznica najlepiej smakuje jako kontrast do czegoś chrupiącego – tostu lub zielonej sałatki. Lub odwrotnie, zgodnie z zasadą „like for like”, z plasterkiem puszystej maślanej brioszki.
Smażone jajko w kuchence mikrofalowej
Podstawowe pytanie brzmi: jeśli całe jajko eksploduje w kuchence mikrofalowej, to żółtko prawdopodobnie również nie pozostanie nienaruszone? Odpowiedź brzmi: w zależności od szczęścia. Z jakiegoś złożonego powodu chemicznego żółtko smażonego jajka może pozostać nienaruszone lub może dosłownie rozpaść się na kawałki.
Smażone jajko
Jak uniknąć dużej eksplozji? To proste. Jajka należy pozostawić do ogrzania do temperatury pokojowej, a następnie podzielić je na białko i żółtko i włożyć do kuchenki mikrofalowej. Po drugie, warto zaopatrzyć się w zwykłą igłę do szycia lub ostrą wykałaczkę. Następnie trzeba niemal dokładnie powtórzyć ten sam algorytm postępowania, co w przypadku jajecznicy: lekko rozgrzać formę (niech będzie płaska z odpowiednio wysokimi bokami, jajka po ugotowaniu zwiększą objętość i będą miały miejsce do „rosnięcia”) i dokładnie nasmaruj go olejem w środku. Ostrożnie rozbij kilka jajek, starając się, aby żółtka pozostały nienaruszone, i dodaj sól. I – wałek – nakłuj każde żółtko zaopatrzoną igłą dokładnie w środku. Właśnie z powodu tego mini-nakłucia żółtko na pewno nie pęknie i nie poplami wszystkiego dookoła. Teraz, na maksymalnym ogniu, wystarczy włożyć pojemnik z jajkiem sadzonym do kuchenki mikrofalowej na półtorej minuty – a otrzymasz idealne jajko sadzone, białe i płynne, delikatne żółtko. Jeśli wolisz bardziej twardsze żółtko, pozwól jajecznicy spędzić jeszcze minutę w piekarniku.
Nawiasem mówiąc, na półkach dużych supermarketów i sklepów internetowych można znaleźć specjalny pojemnik, który zwykle nazywa się jajkami sadzonymi. Zewnętrznie przypomina etui na okulary z dwoma okrągłymi pojemnikami po bokach i pokrywką. Ten przedmiot został wynaleziony właśnie do szybkiego gotowania jajecznicy w kuchence mikrofalowej. Rzecz jest niedroga, ale warta uwagi: można w niej ugotować jajka sadzone bez oleju i nie bać się, że coś pójdzie nie tak – wszystkie plamy nadal pozostaną w pojemniku. A jajko sadzone wychodzi smaczne, zupełnie jak w restauracji – równe kółko bieli z rażącym żółtkiem.
Jajko sadzone w kuchence mikrofalowej
Nie do końca jajecznica, ale także śniadanie. Przypomnijmy tylko „Jajka po benedyktyńsku”, które serwowane są w drogich hotelach: po prostu gotowane na chrupiącej grzance, z sosem holenderskim i szpinakiem, dlaczego nie zacząć dnia od pięknego dania? Gotowanie mięsa w koszulce na kuchence wymaga umiejętności: jedną ręką rozbić jajko, drugą ubić wrzącą wodę, jakoś jeszcze dać radę posolić czy zalać octem… Ostatecznie udaje się wszystkim, ale tylko raz na dziesiąty.
Jajko sadzone
W kuchence mikrofalowej wszystko jest znacznie prostsze: musisz wziąć odpowiednią głęboką miskę (o pojemności co najmniej 1 litra, aby woda z łatwością obejmowała jajko ze wszystkich stron i oczywiście bez metalowych elementów), zalej gorącą do niego wodę. Ale nie wrzącą wodą! Najlepiej zagotować wodę wcześniej i ostudzić do temperatury 60-70 stopni. Następnie należy dokładnie rozmieszać w wodzie około pół łyżki soli, ostrożnie wbić jajko do wody, starając się, aby żółtko pozostało nienaruszone, a białko nie rozprzestrzeniło się za bardzo, przekłuć żółtko igłą i, przykrywając go pokrywką, wyślij pojemnik do piekarnika. Przy maksymalnej mocy ustaw timer na 1 minutę – i gotowe. Jeśli białko jest nadal rzadkie, pozostaw gotowane mięso w kuchence mikrofalowej na kolejne trzydzieści sekund, ponieważ każdy piekarnik jest inny.
Ważne są dwa punkty: po pierwsze, woda musi zakrywać jajko główką co najmniej 5 cm, w przeciwnym razie żółtko może rozsypać się po całym piecu, po drugie, gotowe jajko należy natychmiast wyjąć z wody łyżką cedzakową , w przeciwnym razie będzie się gotować, a żółtko stwardnieje.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #śniadanie #jajka sadzone #szybkie przepisyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych