Jajecznica, klopsiki i płatki owsiane: co jeszcze można włożyć do termosu i zjeść na gorąco?

Jajecznica, klopsiki i płatki owsiane: co jeszcze można włożyć do termosu i zjeść na gorąco?

Jajecznica, klopsiki i płatki owsiane: co jeszcze można włożyć do termosu i zjeść na gorąco?

Olga Zacharowa 11 listopada 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Doświadczeni podróżnicy, zaawansowani zbieracze jedzenia i doświadczeni rodzice doskonale wiedzą: zwykły termos zwiększa zdolność utrzymywania ciepła nie tylko zwykłych napojów (herbaty i kawy). Zaproponujemy kilkanaście pomysłów, które przypadną do gustu każdemu. Najważniejsze, że po wyjęciu naczynia z termosu jest wygodne do jedzenia i nie traci atrakcyjności wizualnej. Nie zapomnij zabrać ze sobą do termosu papieru i chusteczek nawilżanych: na pewno się przydadzą.

Zwykły termos nie tylko na napoje, ale także na jedzenieTermos na piknikuZwykły termos nie tylko na napoje, ale także na jedzenieTermos na pikniku

12 dań, które świetnie nadają się do „zapakowania” w termos

Jajecznica

Jajka to genialny obiad, ale są też świetną częścią lunchu. Przygotuj jajecznicę i umieść ją w termosie z kilkoma kawałkami smażonego boczku, pieczoną papryką lub pieczonym kalafiorem. Dodatkowo zabierz ze sobą chleb, tosty, pieczywo chrupkie lub podpłomyki.

Klopsiki

W pracy, w szkole, na uczelni czy w podróży klopsiki z bułką to wspaniała, sycąca przekąska. A jeśli zamiast bułki podpłomyk lub tost z pełnoziarnistego chleba, dodamy kilka liści sałaty i plasterki sera, na przykład mozzarelli, będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Jeśli uczeń zabierze ze sobą termos z klopsikami i powyższymi składnikami, może przygotować najlepszą kanapkę z klopsikami, jaką jego koledzy kiedykolwiek widzieli w szkole. Dodatkowy sos do klopsików jest opcjonalny.

Owsianka

Ugotowane płatki owsiane przekładamy do termosu, dodajemy (opcjonalnie) gałkę masła i osobno pakujemy posiekane owoce sezonowe, jagody, nasiona lub wiórki kokosowe. Nie zapomnij o szczypcie mielonego cynamonu – ożywi on niemal każdą owsiankę jesienią i zimą.

Pieczona fasola

Fasolkę po bretońsku z posiekanymi warzywami i sosem/sosem włożyć do termosu wraz z paczką chipsów tortilla. Zamień swój lunch w mobilne stoisko z taco!

Kukurydza w kolbie

Połówkę kolby kukurydzy włóż do wrzącej wody na 3-4 minuty, wyjmij, posmaruj masłem (opcjonalnie) i solą, następnie przełóż do termosu. Gwarantujemy, że będziesz zadowolony z wyniku.

Pierogi lub pierogi

Gotowe knedle, a nawet te wysokiej jakości, kupione w sklepie, świetnie czują się w termosie. Można do nich oddzielnie dodać śmietanę, przekładając ją do małego pojemnika na żywność, lub można dodać ją do klusek. Odpowiednie będą też pierogi w termosie. Nawiasem mówiąc, jeśli kluski są słodkie, można do nich dodać gęstą śmietanę lub ricottę, a następnie jeszcze kilka łyżek miodu. Pod wpływem ciepła miód trochę się roztopi i będzie super.

Pozostały ryż

Ryż gotowany lub smażony plus dowolne warzywa gotowane na parze lub pieczone (można też świeżo mrożone) plus oliwa z oliwek, pesto lub odrobina sosu sojowego – lunch gotowy.

Gorące grillowane kanapki z serem

Ważne jest tutaj, aby kanapka mieściła się w szyjce termosu. Dla wygody gorącą kanapkę z serem można pokroić w średnio szerokie paski i włożyć do termosu, po lekkim ściśnięciu chleba z obu stron. Czy podać kanapkę z sosem? Zdecyduj sam. Oczywiście będzie to wymagało osobnego opakowania.

Nawiasem mówiąc, możesz go również umieścić w termosie kawałek pizzy lub plasterki gofra belgijskiegopamiętaj tylko o średnicy szyjki termosu, aby nie tracić czasu na wyjmowanie jedzenia.

Makaron (włoski makaron)

Makaron nigdy nie jest złym pomysłem. Resztki wczorajszego obiadu możesz włożyć do termosu lub specjalnie ugotować makaron. Wymieszaj z oliwą (lub masłem), startym serem i np. garścią mrożonego groszku.

Naleśniki z pożywnym nadzieniem

Lubisz naleśniki nadziewane mięsem mielonym i zawinięte w tubę? Oto kolejny „wypełniacz” do termosu. Nie musisz ograniczać się do nadzienia mięsnego, nadzieniem może być twarożek, kiełbasa, kurczak, pieczarki, warzywa, a nawet jajecznica.

Szarpany kurczak lub mięso

Zgadzam się, wygodnie jest rozłożyć gotowanego lub pieczonego kurczaka/mięso na włókna w domowej kuchni, ale takie danie, szczególnie z makaronem, ryżem, bułką czy podpłomykiem, można zjeść wszędzie. A jeśli dodasz do nich sos, wielu będzie marzyć o takim jedzeniu.

Pieczone warzywa

Uwielbiamy piec i jeść warzywa. Świetnie jest zapakować do termosu pieczoną słodką paprykę, marchewkę, buraki i kalafior, rozebrane na drobne kwiatostany. Nie zapomnij posolić i popieprzyć warzyw przed włożeniem ich do termosu. Tak, oliwa z oliwek też im nie zaszkodzi. A jeśli masz czas i ochotę, do termosu dodaj pojemnik na żywność z dipem lub gęstym sosem.

W termosie oczywiście nie może zabraknąć zupy, zwłaszcza zupy puree i zupy-kremu. Chociaż nikt nie odmówi ogórków kiszonych, mieszanek i kapuśniaku, które gorące i pachnące z termosu można nalać do głębokiego talerza.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lunch #posiłki w szkole #lunch w biurze #jedzenie na wynosPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja