Jagnięcina po francusku z ziemniakami dauphinois

Do przepisu

Jagnięcina z ziemniakami po francusku na świąteczny stół. W ziemniakach dauphinois, które w zasadzie są zapiekanką, zamiast czerwonej cebuli można dodać por – dzięki temu będą delikatniejsze. Dla zaostrzenia pikanterii do sosu można dodać paprykę.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 763,29 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 4 godziny Dodać. czas: 12 godz Używany: 32,12 g/57,90 g/29,49PiekarnikGotowaniePieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 łopatka młodej jagnięciny (1–1,5 kg)2 łyżki l. Musztarda Dijon1 ząbek czosnku50 g świeżych ziół (tymianek, natka pietruszki, rozmaryn)skórka z 1 cytrynyoliwa z oliwekzielona sałatka do podaniasólświeżo zmielony czarny pieprzDla Dauphinois:1,2 kg ziemniaków100 g młodego szpinaku1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku5–7 gałązek świeżego tymianku150 g startego parmezanu300 ml mleka300 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej50 g masła + trochę więcej na patelnię1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa1 liść laurowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń błony z jagnięciny i wysusz. Dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron.

Krok 2

W misce wymieszaj drobno posiekany czosnek, zioła (tylko liście), skórkę z cytryny, musztardę i odrobinę oliwy z oliwek. Posmaruj jagnięcinę obficie ze wszystkich stron tą mieszanką i pozostaw do marynowania w lodówce na 12 godzin. Wyjmij ją na 2 godziny przed gotowaniem, dając ci wystarczająco dużo czasu na ugotowanie ziemniaków.

Krok 3

W przypadku ziemniaków rozpuść masło w rondlu na małym ogniu, dodaj cienko pokrojoną czerwoną cebulę i liście tymianku i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się przezroczysta i miękka, przez 15 minut. Dodać drobno posiekany czosnek, połowę parmezanu i szpinak. Mieszaj, podgrzewaj, aż szpinak zwiędnie i zdejmij z ognia.

Krok 4

W międzyczasie podgrzej mleko i śmietanę w szerokim rondlu lub rondlu na średnim ogniu. Sól, pieprz, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i liść laurowy.

Krok 5

Ziemniaki pokroić nożem lub za pomocą tarki mandoliny w plastry o grubości 3–5 mm i szpatułką, aby nie połamać plastrów, włożyć je do rondelka z mlekiem i śmietaną. Gotuj przez 7 minut. Następnie zdejmij z ognia i wyrzuć liść laurowy.

Krok 6

Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i ułóż plasterki ziemniaków oraz cebulę i szpinak w równych warstwach (cebula powinna być na dole, ziemniaki na górze). Wlać mleko i śmietanę. Posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut, ziemniaki powinny być pokryte złotą skórką serową. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i zwiększ temperaturę do 220°C.

Krok 7

Mięso zawiń szczelnie w pergamin i zawiąż sznurkiem lub sznurkiem. Ułożyć na kratce, wstawić na środkową półkę piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i pozostawić mięso w piekarniku na kolejne 2 godziny.

Krok 8

Za 10 minut Przed wyjęciem jagnięciny z piekarnika połóż ziemniaki na dolnym ruszcie. Następnie wyjmij jagnięcinę, przełóż mięso na talerz i odstaw na 10 minut. odpoczynek.

Krok 9

Usuń pergamin i pokrój jagnięcinę na porcje. Podawać z pokrojonymi w plasterki ziemniakami dauphinois i zieloną sałatą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja