Jadalne prezenty na Nowy Rok i inne przemiany choinkowe
Olga Zacharowa 25 grudnia 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Jadalne prezenty na Nowy Rok to wspaniała okazja, aby przygotować coś smacznego i zadbać o niezwykłe prezenty dla rodziny i przyjaciół. Zwykle takie prezenty świetnie nadają się również jako detale do nakrycia stołu noworocznego. Możesz także oprzeć się na dobrze znanym kształcie drzewa noworocznego i przygotować różnorodne dania na świąteczny stół. Przedstawiamy 14 wspaniałych pomysłów i 3 przepisy na jadalne choinki z cukiernik Anna Aksenova.
Treść materiału:
- Pomysły na jadalne prezenty i dania noworoczne
- Przepis na świąteczne choinki marshmallow
- Przepis na ciasto noworoczne Ziemniaki w formie choinki
- Przepis na choinkę z ciasteczek Zvezdochki
O jadalnych prezentach wykonanych własnoręcznie piszemy już od kilku lat. Tym razem proponujemy zacząć od rozpoznawalnego kształtu choinki, aby przygotować nie tylko prezenty, ale także świąteczne dania słodkie i przekąski. Z całą pewnością możemy stwierdzić, że nie zagoszczą na stole zbyt długo, gdyż wyglądają apetycznie.
Pomysły na jadalne prezenty świąteczne
Najbardziej oczywistą rzeczą jest upieczenie pierników przy użyciu zwykłych foremek, a następnie udekorowanie ich wielobarwną polewą. Można kupić gotowe.
Jadalna choinka w polewie cukrowej
Aby ozdobić takie jadalne prezenty, możesz przygotować najprostsze szkliwo (pasta z cukru pudru, ciepłej wody lub soku owocowego). Będzie miał półprzezroczystą, nie do końca stałą konsystencję. Twardsza matowa glazura powstaje poprzez zmieszanie cukru i białek jaj. Jest to szkliwo tzw „królewski” łatwo się rozprowadza i szybko twardnieje. Do pokolorowania glazury użyj barwnika spożywczego. Najłatwiej je kupić w Internecie, ale takie towary można znaleźć także w miejskich supermarketach. Jak zrobić lukier królewski i jak malować nim pierniki, zobacz Tutaj.
Różne opcje dekorowania jadalnych prezentów wielobarwnym lukrem
Choinki można złożyć z naleśników, dekorując je kremem na bazie twarogu i truskawek. Do choinek można dodać także małe kanapki przypominające nakrycie głowy Świętego Mikołaja lub Ojca Mroza, wykonane z zielonego biszkoptu lub babeczki. Do pokolorowania ciasta użyj barwnika spożywczego, soku szpinakowego lub herbaty matcha. Pierwsza opcja jest prostsza: farby dają przewidywalny, niezawodny efekt i są całkowicie bez smaku.
Jadalne prezenty w postaci choinki noworocznej oraz tartaletki z biszkoptu, twarogu i truskawek
Jeśli lubisz babeczki lub babeczki, zrób je. Staną się podstawą, a krem stanie się samą choinką. Z takimi jadalnymi prezentami możesz przyjechać i odwiedzić w święta sylwestrowe.
Choinka wykonana z babeczek lub porcjowanych babeczek
Doskonałym materiałem do przygotowania materiałów jadalnych jest ryż dmuchany. Można go wymieszać z kolorowym syropem cukrowym i powstałą masą napełnić odpowiednie foremki. Pozwól mu stwardnieć, wyjmij z foremek i udekoruj według własnych upodobań.
Jadalny prezent z dmuchanego ryżu
Możesz upiec duże ciasto w kształcie choinki. Użyj do tego gotowego ciasta francuskiego, a do nadzienia maku. To danie będzie długo oczekiwanym jadalnym prezentem dla całej rodziny.
Ciasto w jodełkę z ciasta francuskiego z dodatkiem maku
Choinka może być elegancką ozdobą tortu, a jej kształt może zainspirować do stworzenia owocowej kompozycji z plasterków mandarynki.
Choinka jest zarówno ozdobą ciasta, jak i formą podania obranych mandarynek.
Równie atrakcyjną jadalną choinkę stanowią plasterki kiwi. Oczywiście nie można go podarować w prezencie, ale takie danie wygląda efektownie i na pewno nie zginie na stole.
Choinka wykonana z plasterków kiwi i nasion granatu
Choinki można wycinać metalową przecinarką z chleba tostowego, a następnie suszyć w tosterze, na suchej patelni lub w nagrzanym piekarniku. Tylko nie opiekaj za bardzo chleba!
Choinka zrobiona z chleba tostowego
Jak pisaliśmy na samym początku, choinka inspiruje nie tylko do tworzenia słodkich potraw.
Kanapki z galaretką i ogórkiem w kształcie choinki
Tworzenie własnej choinki z makaronu będzie dla dzieci interesujące i ekscytujące. Do tego najlepiej nadają się muszle. Najpierw wytnij półkole z tektury, sklej je w stożek, a następnie naklej na niego pastę. Oczywiście nie można zjeść powstałej choinki, ale można ją nadal dekorować. Pomaluj np. farbą w sprayu i przyklej koraliki.
Niejadalny prezent zrobiony z jadalnego makaronu
Świąteczne drzewka marshmallow
Zamiast musu jabłkowego Antonovka na słodki deser można użyć domowego przecieru z czarnej porzeczki lub żurawiny. Te jagody mają również wysoką zawartość pektyny, co jest ważne w przypadku pianek marshmallow.
Jeśli nie masz Antonówki, przygotuj puree z odmian jabłek, które świetnie nadają się do pieczenia i zawierają dużo pektyny. Zwykle podczas pieczenia takich jabłek puree doskonale się żeluje. Można też pracować z gotowym musem jabłkowym, można go trochę ugotować.
Zobacz przepis wideo. Tutaj.
Choinki piankowe jako jadalny prezent lub element nakrycia stołu
Aby przygotować świąteczne choinki, należy przygotować mikser (najlepiej planetarny), 1 miskę, rondelek, termometr kulinarny, silikonową szpatułkę, rękaw cukierniczy, małą nasadkę zamykaną w kształcie gwiazdki i papier do pieczenia.
Do przygotowania 10 choinek o wysokości 7 cm potrzebne będą:
- 65 g białka (3 jajka C1)
- 65 g + 230 g cukru
- 200 g musu jabłkowego, najlepiej domowego z Antonówki (ok. 4 jabłka)
- 60 g wody pitnej
- 6 g agaru
- zielony barwnik spożywczy
- dekoracyjne jadalne posypki w różnych kolorach
- Aby przygotować masę piankową, w małej misce ubijamy mikserem białka jaj w temperaturze pokojowej na puszystą, stabilną pianę, zaczynając od niskich prędkości i kończąc na wysokich. Dodać 65 g cukru. Ubij białka, aż utworzą się sztywne szczyty.
- W rondlu o grubym dnie wymieszaj puree, wodę, aga-agar, 230 g cukru, aby przygotować syrop. Na średnim ogniu zagotuj syrop cukrowy do temperatury 106°C. Do pomiaru użyj termometru spożywczego!
- Do ubijanych białek cienkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy. Kontynuuj ubijanie pianek marshmallow, aż wydadzą dźwięk „zgniatania”. Zacznij ubijać na niskich obrotach i stopniowo przechodzić na średnio-wysokie.
- Dodaj zielony barwnik do mieszanki pianek marshmallow. Kolor choinki można skomplikować, mieszając kilka barwników. Przełóż mieszaninę do rękawa cukierniczego.
- Wyciskaj rożki pianek marshmallow na przygotowane kółka wycięte z papieru do pieczenia. Umieść gałęzie na stożkach, obracając przedmiot.
- Udekoruj choinkę pozostałą mieszanką pianek marshmallow i jadalną posypką dekoracyjną. Pozostaw pianki na stole, aby ustabilizowały się na 8–24 godziny. Choinka z pianki marshmallow jest gotowa.
Ciasto noworoczne Ziemniaczane w kształcie choinki
Wszyscy miłośnicy ciasta ziemniaczanego, przygotujcie się! Okazuje się, że robi wspaniałe jadalne prezenty na święta Nowego Roku. Wystarczy do przygotowanej masy dodać kilka kropli barwnika spożywczego. Wzory choinek można wykonać z białej czekolady lub cukru pudru roztopionego w kąpieli wodnej. Można je także pomalować na dowolny kolor.
Zobacz przepis wideo. Tutaj.
Ciasto noworoczne Ziemniaczane w kształcie choinki
Aby przygotować ziemniaki na choinkę, należy przygotować robot kuchenny, 1 miskę, silikonową szpatułkę, rękaw cukierniczy, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne o wymiarach 15×20 lub krążek ciasta o średnicy 14 cm.
Aby przygotować 6 choinek o wysokości 5 cm, potrzebujesz:
- 75 miękkie masło
- 75 cukru
- 75 g jajek (2 jajka C1)
- 75 g mąki
- 2g proszku do pieczenia
- 50 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 30 g miękkiego masła
- 20 g skondensowanego mleka
- zielony barwnik spożywczy
- paluszki chlebowe lub twarde jadalne słomki do serwowania
- biała czekolada, do dekoracji dekoracyjne jadalne posypki w różnych kolorach
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodaj jajka. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać.
- Dodaj śmietanę i ugniataj, aż ciasto będzie gotowe. Mieszankę przelać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 15×20 cm wyłożonego papierem do pieczenia. Można też użyć pierścienia o średnicy 14 cm, układając go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30 minut. Ochłodzić do temperatury pokojowej. Upieczone ciasto połamać na kawałki i zmielić w blenderze na drobne okruchy.
- Wymieszaj bułkę tartą z masłem, skondensowanym mlekiem i barwnikiem spożywczym. Rezultatem powinna być jednorodna, plastyczna masa, wygodna do formowania.
- Formować rożki i układać na paluszkach lub słomkach. Udekoruj choinki ziemniaczane białą czekoladą i posypką. Choinka stworzona na bazie ziemniaków jest gotowa.
Choinka wykonana z ciasteczek z gwiazdkami
Choinkę z ciasteczek Zvezdochka można zrobić dwukolorową, dodając kakao do połowy kruchego ciasta. A do dekoracji użyj cukru pudru lub płatków kokosowych. A wysokość takiej jadalnej choinki może być dowolna, najważniejsze jest, aby była stabilna. Świetnie sprawdzi się jako jadalny prezent noworoczny.
Zobacz przepis wideo. Tutaj.
Anna Aksionowa i e
Taca na ciasteczka Gwiazdki
Aby przygotować choinkę z ciasteczek, należy przygotować robot kuchenny, 1 miskę, silikonową szpatułkę, rękaw cukierniczy, papier do pieczenia lub matę silikonową, blachę do pieczenia i foremki do ciastek w kształcie gwiazdek.
Do przygotowania 1 choinki o wysokości 15 cm potrzebne będą:
- 100 g schłodzonego masła
- 40 g cukru pudru, może być z wanilią, cynamonem lub naturalnym
- 150 g mąki
- 1 g soli
- 30 g żółtka (2 jajka C1)
- polewa z białej czekolady, nieporowata lub cukrowa do montażu choinki
- cukier puder do dekoracji opcjonalnie
- Na ciasto kruche wymieszaj pierwsze 4 składniki, aż uzyska konsystencję mokrego piasku. Dodaj żółtko. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.
- Rozwałkować na warstwę o grubości 5 mm i ponownie włożyć do zamrażarki. Wyjąć i rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia. Za pomocą foremek wytnij 10 gwiazdek na choinkę.
- Kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut.
- Schłodzić wypieki do temperatury pokojowej. Każdą gwiazdkę posmaruj roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem.
- Używając białej czekolady jako „kleju”, złóż choinkę. Udekoruj pozostałą najmniejszą gwiazdką, pokrytą polewą czekoladową lub cukrową. Jadalny prezent na Nowy Rok 2023 jest gotowy.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #nowy rok #Jadalne prezenty #stół noworoczny #Anna AksyonovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca25 grudnia 2022 r
Olgo, dziękuję! Tobie też szczęśliwego Nowego Roku!
00OdpowiedźOlga Zacharowa25 grudnia 2022 r
Konstanta, to musisz wypróbować niektóre z naszych opcji) Szczęśliwego Nowego Roku!
00OdpowiedźKonstanca24 grudnia 2022 r
Choinka to ulubiony obraz do dekoracji stołu noworocznego. Robiła choinkowe kanapki, babeczki i ciasta, dekorowała Oliviera „choinką” z ogórków, pieczonymi ciastami i ciastami…