Jabłka z czerwonymi porzeczkami
gastronomia 08 września 2009 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jeśli Twoja rodzina uwielbia dobre biesiady, to nasze jabłka z czerwonymi porzeczkami z pewnością przydadzą się nie raz. Są szczególnie poszukiwane podczas świąt noworocznych – zarówno jabłka, jak i jagody będą doskonałym dodatkiem do świątecznej kaczki lub gęsi, a syrop z marynaty z nich będzie doskonałym lekarstwem na bóle głowy następnego ranka po uczcie.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg słodko-kwaśnych małych jabłek2-3 liście wiśni i porzeczek500 g gałązek porzeczki600ml wody pitnej1 łyżka. l. sól3-4 łyżki. l. Sahara Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka umyj i nakłuj w kilku miejscach drewnianą wykałaczką. Umyj i osusz liście porzeczki i wiśni. Porzeczki umyj, nie odrywając ich od gałązek.
Krok 2
Umieść liście na dnie wysterylizowanego słoika. Na wierzchu ułóż porzeczki i jabłka.
Krok 3
Zrób syrop z wody, soli i cukru. Gorącym syropem zalać jabłka. Zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.