Kompot śliwkowy na zimę bez nasion
Do przepisu
Koniecznie przygotuj kompot z pestek śliwek na zimę. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. Produkt dwa w jednym: płyn dobrze gasi pragnienie, a owoce można zjeść na deser. Wybieraj lekko niedojrzałe śliwki z grubą skórką. Kości należy usunąć. Wystarczy przeciąć śliwkę na pół i ostrożnie ją wyjąć. Dzięki temu zabiegowi zwiększymy trwałość kompotu. Więc przygotuj więcej na raz! Przepis podaje składniki na jeden trzylitrowy słoik. A następnie zwiększaj proporcje tyle razy, ile to konieczne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 67,07 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,27 g/0,10 g/16,49PustyDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEśliwki czerwone z pestkami – 1kg cukier – 400 g woda pitna – 3 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki, aby przygotować kompot z pestek śliwek na zimę. Owoce dokładnie opłucz i osusz. Ostrożnie przekrój na pół i usuń pestkę.
Krok 2
Sterylizuj trzylitrowy słoik w dowolny dogodny sposób. Można na przykład nalać trochę wody i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Gotuj pokrywki w wodzie przez około 10 minut.
Krok 3
Włóż połówki śliwek do słoika. Im większy odpływ, tym bogatszy będzie kompot. Ilość podana w składnikach powinna wystarczyć do wypełnienia 1/3 słoiczka.
Krok 4
Zagotuj wodę i wlej ją do słoika ze śliwkami. Lepiej jest używać wody butelkowanej o neutralnym smaku. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 15 minut.
Krok 5
Do rondelka wlewamy wodę, następnie dodajemy cukier. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, przez około 3-5 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodaj sok z cytryny.
Krok 6
Gotowy syrop przelej do słoika i zamknij pokrywkami. Odwróć do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Możesz owinąć słoik kocem lub ręcznikiem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować bezpestkowy kompot śliwkowy na zimę, lepiej użyć zakupionej wody lub przepuścić wodę z kranu przez filtr. Zwykła woda z kranu może nadać kompotowi nieprzyjemny, chlorowy smak.
PRZY OKAZJI
Jeśli lubisz pikantne kompoty, do bezpestkowego zimowego kompotu śliwkowego dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty lub inne zioła i przyprawy. Zagotuj z nimi syrop, odcedź i przelej do słoika.