Kompot z zielonego agrestu z imbirem na zimę
Do przepisu
Jak cudownie jest otworzyć słoik pachnącego domowego kompotu gdzieś w grudniu! Są witaminy, zdrowy błonnik i mnóstwo zabawy! Agrest świetnie komponuje się z imbirem, który nadaje raczej neutralnemu kompotowi lekką pikantność i ciekawy smak. Dokładna ilość składników nie jest tu istotna, ważne są proporcje.
Złożoność: łatwo Kalorie: 203,80 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,74 g/0,22 g/52,20DrinkSKŁADNIKI NA 5 PORCJIagrest zielony świeży korzeń imbiru cukier kwas cytrynowy Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przetwórz agrest, usuwając „ogony” i osuszając „dziobek”. Umieść jagody w wysterylizowanych słoikach na górę. Zalać wrzątkiem, również do góry. Przykryj wysterylizowanymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Krok 2
Odlej całą wodę ze słoików do miarki i zanotuj, ile zostało dodane. Następnie wlać wodę agrestową do rondla i dodać cukier w ilości 200 g na 1 litr wody.
Krok 3
Następnie dodaj kwas cytrynowy w ilości 0,5 łyżeczki. na 1 litr wody. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i wlać agrest.
Krok 4
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do każdego słoika dodaj 1-5 plasterków (w zależności od gustu i wielkości słoika). Zamknij słoiki i odwróć je. Ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZY OKAZJI
W tym przepisie kwasu cytrynowego lepiej nie zastępować niczym – ani octem, ani sokiem z cytryny.
Do kompotu można dodać inne jagody lub przyprawy (anyż gwiazdkowaty, kardamon).