Intrygujące przepisy z truskawkami: od klasycznych truskawek ze śmietaną do oryginalnych potraw sezonowych!

Truskawki ze śmietaną, truskawki ze śmietaną i co jeszcze można ugotować z tą sezonową jagodą

Truskawki ze śmietaną, truskawki ze śmietaną i co jeszcze można ugotować z tą sezonową jagodą

Bardzo wyraźny znak: pojawiły się truskawki, co oznacza, że ​​​​lato już nadeszło. Najpierw musisz zjeść dużo aromatycznych jagód. A potem, gdy Twoja dusza już potrzebuje różnorodności, przestaw się na truskawki i śmietanę. Lub ze śmietaną.

Truskawki ze śmietaną, truskawki ze śmietaną i co jeszcze można ugotować z tą sezonową jagodąO czym porozmawiamy w artykule:Truskawki ze śmietaną i mlekiem Truskawki z kwaśną śmietaną Truskawki i warzywa Meksykański deser z truskawkami Fresas con crema Truskawkowy Frappuccino Truskawki z bananem, jogurtem i płatkami śniadaniowymi Parfait z truskawkami Truskawki Sambuco ze śmietaną

W przypadku truskawek chcemy, żeby były dojrzałe i słodkie. Ale nawet jeśli nagle złapie Cię gorycz, nie ma problemu, sprawę można naprawić. Można go trochę posłodzić cukrem lub miodem i przygotować z niego desery. Truskawki można teraz kupić przez cały rok, ale w sezonie są najtańsze i najbardziej aromatyczne. Dlatego wraz z nadejściem sezonu jagodowego proste desery – truskawki z mlekiem, śmietaną lub kwaśną śmietaną – nie są już na stole.

Truskawki ze śmietaną i mlekiem

Dojrzałe, słodkie jagody można bez wahania zalać zimnym mlekiem lub śmietaną o zawartości 10% tłuszczu. W żadnym wypadku nie należy wcześniej kroić jagód nożem! Na talerzu ułóż całe truskawki, zalej mlekiem lub śmietaną, a następnie każdą jagodę przekrój łyżką na pół. W tym momencie wydziela swój sok i aromat, miesza się z kremową delikatnością i oto jest – przyjemność! Ale nie musisz go jeść od razu, ale włóż go do lodówki. Być może komuś w ten sposób będzie jeszcze smaczniej – deser będzie zaparzony.

W przypadku kwaśnych truskawek jest odwrotnie. Jagody ułożyć na talerzu, pokroić nożem i posypać cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Wymieszaj, pozostaw na 5-7 minut i dopiero wtedy wlej mleko lub śmietanę.

Mleko lub niskotłuszczową „zwykłą” śmietankę można zastąpić bogatszymi produktami mlecznymi – śmietanką 20% („podwójną”) lub ubitą 33-35 proc. Jeśli lubisz słodszą śmietanę, możesz dodać odrobinę cukru pudru do ubijania śmietanki. Ale nie przesadzaj, słodycz kremu nie powinna przyćmić naturalnego smaku truskawek.

Krem warzywny dobrze się ubija, a jego zawartość tłuszczu jest niższa niż śmietanki mlecznej. Tak więc dla tych, którzy kochają truskawki i śmietanę i nie tracą na wadze, ta opcja jest całkiem odpowiednia. Ciesz się zdrowiem!

I oczywiście można się bez problemu pobawić, polewając jagody kremem z puszki. Tutaj nie potrzeba żadnych rad. Szybki i skuteczny. To prawda, że ​​​​po przeczytaniu składu na puszce możesz się nad tym zastanowić.

Słodkie truskawki i kwaśna śmietana to doskonałe połączenie smakowe
Słodkie truskawki i kwaśna śmietana to doskonałe połączenie smakowe

Truskawki ze śmietaną

Ale nie ma pytań o naturalną, bezkwasową śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu – będzie to doskonałe towarzystwo dla truskawek. Jagody na deser ze śmietaną można nie tylko pokroić na kilka części, ale także rozgnieść łyżką lub widelcem. Nie ma potrzeby starać się zrobić absolutnego puree z jagód. Lepiej, jeśli pozostały kawałki owoców. Odrobina cukru lub cukru pudru doda słodyczy. Kilka łyżek kwaśnej śmietany w puree jagodowym – i nic więcej nie potrzeba na pyszny deser w letni dzień wolny. Może tylko kilka listków mięty.

Śmietanę można zastąpić mascarpone lub ricottą. Konsystencja stanie się bardziej miękka i bardziej zwiewna, jeśli ubijesz ser ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Jeśli chcesz podać deser jak w restauracji i zaskoczyć niezwykłym, wyrafinowanym aromatem, dodaj 12 łyżeczki do kremowego składnika dodaj likier Cointreau lub Grand Marnier – dzięki temu danie będzie cieńsze i bardziej eleganckie.

Nie zapomnij o miękkim, niekwaśnym twarogu. Na talerz wyłóż twarożek, dodaj kwaśną śmietanę i posiekane lub puree jagody, zamiast cukru zalej płynnym miodem – takie śniadanie może być dobrym początkiem dnia.

Truskawki i mleko, truskawki i śmietana, truskawki ze śmietaną i serem – te połączenia są uważane za harmonijne w gotowaniu.

Truskawki można bezpiecznie dodawać do sałatek warzywnych
Truskawki można bezpiecznie dodawać do sałatek warzywnych

Truskawki i warzywa

Ta delikatna, ale jasna jagoda zaprzyjaźnia się także z warzywami, które wydają się jej zupełnie odległe. Na przykład rabarbar – to połączenie jest uważane za klasykę w kuchni. Truskawki dobrze czują się w towarzystwie ogórków i pomidorów, z zielonymi sałatami liściastymi.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz użyć wanilii, cynamonu, mięty. Pikantność świeżo zmielonego czarnego pieprzu tylko podkreśli słodycz jagody.

Spróbuj zamarynować truskawki w dobrej jakości occie balsamicznym, a następnie posypać lekko grubo mielonym czarnym pieprzem. To będzie dla Ciebie kulinarne odkrycie. Truskawkami tymi można ozdobić desery mascarpone lub ricottą.

I oczywiście czekolada. Dowolny – ciemny lub biały. Cukierki czekoladowe z nadzieniem truskawkowym, ciastka z musem truskawkowym w nadzieniu czekoladowym, truskawki w czekoladzie… To połączenie to bez wątpienia genialny wynalazek cukierników.

Meksykański deser z truskawkami Fresas con crema

Fresas con crema to popularny meksykański deser przyrządzany ze świeżo ściętych truskawek zmieszanych ze słodkim, kremowym sosem. Aby wzmocnić mleczny smak, do deseru dodaje się trochę skondensowanego mleka, a nie cukru, ale jako słodzik dodaje się mleko skondensowane. Przygotowanie zajmuje 10 minut, a teraz masz na stole lekką, orzeźwiającą przekąskę.

Daj się zainspirować piękną prezentacją Fresas con crema
Daj się zainspirować piękną prezentacją Fresas con crema

Do przygotowania deseru z truskawkami Fresas con crema potrzebne będą:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 250 g bezkwasowej, tłustej śmietany
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 ml skondensowanego mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Rada. Śmietanę pełnotłustą można zastąpić niskotłuszczową śmietaną, jogurtem greckim lub crème fraiche.

  1. Truskawki umyj i osusz, usuń łodygi. Jagody pokroić w plasterki i umieścić w misce. Wskazówka: truskawek nie należy myć na durszlaku pod bieżącą wodą – spowoduje to usunięcie smaku truskawek wraz z wodą. Lepiej to zrobić w pojemniku, kilkakrotnie zmieniając wodę.
  2. Do dużej miski włóż śmietanę, dodaj mleko skondensowane, mleko zagęszczone i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj trzepaczką.
  3. Deser podawaj w szklankach lub filiżankach, układając truskawki i obficie polewając je sosem śmietanowym.
  4. Truskawki z sosem meksykańskim możesz zjeść od razu lub pozostawić w lodówce.

Truskawkowe Frappuccino

Jako dziecko uwielbiałem przychodzić do małej kawiarni w domu towarowym i przy wysokim stole pić gęsty, pachnący truskawkowy smoothie. Z jakiegoś powodu nie wyszło to w domu, ale naprawdę tego chciałem. Teraz wiem dokładnie jak to zrobić.

Truskawkowe Frappuccino na podstawie przepisu Starbucks. Dlaczego na podstawie? Bo po pierwsze zrobimy je ze świeżych letnich truskawek, a po drugie mają one swoje tajemnice produkcyjne, których wcale nie potrzebujemy do domowej kuchni. Jest jeszcze smaczniejszy niż koktajl z dzieciństwa!

Truskawkowe Frappuccino jeszcze bardziej zaostrzy apetyt, jeśli zostanie ozdobione wyobraźnią
Truskawkowe Frappuccino jeszcze bardziej zaostrzy apetyt, jeśli zostanie ozdobione wyobraźnią

Aby zrobić truskawkowe frappuccino, potrzebujesz:

  • 10 świeżych truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • 1 łyżka. l. woda
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka lodu
  • 200 g lodów waniliowych
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka. l. syrop truskawkowy
  • opcjonalnie 1 łyżka. l. syrop truskawkowy i bita śmietana do dekoracji
  1. Truskawki umyj i osusz, usuń łodygi. Jagody pokroić w plasterki i umieścić w blenderze. Dodaj cukier i wodę. Przetwarzaj aż do uzyskania puree.
  2. Do blendera dodaj mleko, lód, lody i opcjonalnie syrop truskawkowy. Mieszaj blenderem, aż będzie gładkie.
  3. Przełóż Strawberry Frappuccino do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

Truskawki z bananem, jogurtem i płatkami zbożowymi na śniadanie

Warto połączyć te składniki, aby otrzymać pyszne i sycące śniadanie, które wprawi Cię w dobry nastrój na cały dzień.

Ogólnie truskawki „przyjaźnią się” z wieloma owocami – kiwi, melonem, ananasem, pomarańczą. Dlatego śmiało można je zestawiać na jednym talerzu, wybierać własne upodobania i zestawienia.

Cała rodzina będzie Ci wdzięczna za tak wspaniałe śniadanie z truskawkami, płatkami i owocami.
Cała rodzina będzie Ci wdzięczna za tak wspaniałe śniadanie z truskawkami, płatkami i owocami.

Na śniadanie z truskawkami, bananem, jogurtem i płatkami zbożowymi dla 4 członków rodziny potrzebujesz:

  • 170 g jogurtu naturalnego lub jogurtu o smaku truskawkowym
  • 50 g płatków śniadaniowych
  • 100–150 g świeżych truskawek
  • 1 średni banan
  • 3-4 całe truskawki do dekoracji
  1. Umyj truskawki, osusz je i usuń łodygi. Truskawki pokroić w plasterki. Banana pokroić w krążki o grubości 0,5 cm. Rada: Lepiej jest używać średnio dojrzałych bananów.
  2. Umieść 2 łyżki warstwami w filiżankach lub szklankach. l. jogurt, 2 łyżki. l. płatki zbożowe, 1 łyżka. l. truskawki i 1 łyżka. l. banany W kubku zmieszczą się 2 warstwy składników. Ostatnia warstwa to 2 łyżki. l. jogurt. Udekoruj całą truskawką. Rada: Dowolne płatki śniadaniowe zrobią wszystko, co lubisz.

Parfait z truskawkami

Parfait w tłumaczeniu z francuskiego oznacza nienaganny, piękny, doskonały. Tak, dokładnie tak można opisać ten lekki, delikatny, zwiewny deser – doskonałość sama w sobie.

Zimny ​​deser podawany jest zarówno w formie entremet (podawany pomiędzy daniami głównymi i słodkimi), jak i samodzielnie. Ubite i zamrożone żółtka i śmietana dobrze zachowują swój kształt, dlatego można je podawać zarówno w pojedynczych szklankach, jak i pokrojone na porcje. Ten deser zadowoli każdego. Szczególnie podoba się to dzieciom. Z tego powstają takie lekkie, domowe lody.

Jeśli zafundujesz swoim znajomym i rodzinie parfait z truskawkami, na pewno usłyszysz zachwyt „mmmmmm!” i komplementy
Jeśli zafundujesz swoim znajomym i rodzinie parfait z truskawkami, na pewno usłyszysz zachwyt „mmmmmm!” i komplementy

Na parfait truskawkowy potrzebujemy:

  • 500 ml zimnej śmietany do ubijania
  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 3/4 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • prostokątna forma do ciasta
  1. Formę do ciasta wyłóż folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki. Dodaj ekstrakt waniliowy i puree w blenderze. Włóż go do lodówki.
  3. Śmietankę ubić z 50 g cukru i wstawić do lodówki.
  4. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na jasną, gęstą pianę.
  5. Do żółtek dodajemy przecier truskawkowy i bitą śmietanę. Delikatnie zamieszaj.
  6. Ułóż parfait truskawkowy w formie, przykryj folią i włóż do zamrażarki na 4 godziny. Przygotowaną mieszaninę można podzielić na porcje w szklankach lub kubkach, a także umieścić w zamrażarce.

Przed podaniem zdjąć folię, przełożyć na prostokątny talerz i pokroić nożem w plasterki.

Truskawkowa Sambuca ze śmietanką

Sambuca, żelowany mus, często wytwarza się z pieczonych jabłek. Jabłka zawierają pektynę, zwłaszcza odmiany kwaśne, a schłodzony deser dobrze żeluje. Ale w truskawkach pektyna jest całkowicie nieobecna, dlatego do sambu z truskawkami dodaje się żelatynę, aby zachować ich kształt. Wtedy świetność i jednocześnie sprężystość deseru jest gwarantowana. Choć na pierwszy rzut oka przypomina parfait, jest to zupełnie inny deser. Sambuca bardziej przypomina miękką piankę marshmallow.

Sambuca z truskawek i śmietany wygląda jak mus, ale gdy spróbujesz, wygląda bardziej jak najświeższe pianki marshmallow
Sambuca z truskawek i śmietany wygląda jak mus, ale gdy spróbujesz, wygląda bardziej jak najświeższe pianki marshmallow

Do sambuca truskawkowego ze śmietaną potrzebujesz:

  • 300 g truskawek
  • 140 ml śmietanki 33–35% tłuszczu
  • 80 g cukru
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka. ja….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja