Intrygujące przepisy na dania z surową cukinią: sałatki, przekąski i makarony – proste do przygotowania, smakowite i pełne zdrowia

Dania z surową cukinią: sałatki, przekąski i makarony – szybkie, smaczne i zdrowe

Dania z surową cukinią: sałatki, przekąski i makarony – szybkie, smaczne i zdrowe

Co ugotować z surowej cukinii? Ile razy zadawaliśmy to pytanie, patrząc na bogate zbiory lub atrakcyjnie wyglądające warzywa w sklepie lub na targu. Wszystko to widać tylko na pierwszy rzut oka: posiekane surowe warzywa, zmieszane z innymi sezonowymi prezentami, doprawione oliwą – i letnie danie gotowe. Przygotowanie idealnych dań z cukinii w ramach zdrowej diety wymaga naprawdę wielu subtelności. Postaramy się zadowolić Państwa naszymi przepisami dietetycznymi i eksperymentami kulinarnymi, biorąc za przewodnika Andrieja Bugajskiego, doświadczonego kucharza, naszego wieloletniego przyjaciela i autora.

Jak zrobić sałatkę z cukiniiO czym porozmawiamy w artykule:Czy można jeść surową cukinięJak smakuje surowa cukinia i które nadają się do sałatekWybór przepisów: Sałatki z surową cukiniąPasta z cukiniiPrzekąska z surowej cukiniiSurowa cukinia marynowana po koreańsku

Czy można jeść surową cukinię?

Spożywanie cukinii na surowo jest nie tylko możliwe, ale także konieczne, ponieważ stanowi prawdziwy magazyn potasu, magnezu i błonnika. Ta wspólnota mikroelementów sprawia, że ​​surowa cukinia staje się uniwersalnym żołnierzem na frontach żywienia dzieci i dietetyki. A także najlepszy przyjaciel wegetarian i miłośników zdrowego odżywiania.

Ale Andrei Bugaisky wzywa, aby nie umniejszać zalet cukinii, niemniej jednak nie jest to tylko apteczka z ogrodu, ale wieloaspektowy i smaczny produkt. „Z nieznanych powodów ludność nadal uprawia cukinię i przygotowuje ją na coraz bardziej różnorodne sposoby, próbując wystrzelić fajerwerki smaków z tego dużego owocu. Pewnym uzasadnieniem cukinii jest jej hipoalergiczny charakter, dlatego dzieci są na nią skazane, ale nie da się ich oszukać na długo. Ja sama kategorycznie odmówiłam jedzenia cukinii, gdy miałam 3 i pół roku, ale potem niespodziewanie spróbowałam ich ponownie, gdy miałam 14 lat i od tego czasu jem je do dziś.”

Sałatka z surowej cukinii z mozzarellą i chrupiącym boczkiem
Sałatka z surowej cukinii z mozzarellą i chrupiącym boczkiem

Jak smakuje surowa cukinia i które nadają się do sałatek?

Cukinia to proste, bezpretensjonalne warzywo, nawet nie warzywo, ale jednoroczna roślina zielna. Cukinia przyjechała do nas z Meksyku, a Meksykanie tylko wyłuskali nasiona; nikomu nie przyszło do głowy, że zjedzenie cukinii to osiągnięcie praktycznego europejskiego umysłu: tani produkt, którego wszędzie rośnie obficie – trzeba go wykorzystać!

Nie ma sensu łączyć cukinii z drogimi składnikami, niech przesiaduje w swoim towarzystwie, nie warto używać niczego droższego od pomidorów.

Smak cukinii nie traci z wiekiem, ale też nie poprawia się. Wygląd też nic nie znaczy – elegancka importowana cukinia nie odbiega smakiem od najbardziej obskurnej, wyblakłej karczmy. Tylko w przypadku dużej cukinii do użycia, na przykład w sałatce, będziesz musiał odciąć skórkę i wydrążyć nasiona ze środka; sam miąższ będzie taki sam jak u młodej. A smak jest podobny – lekko słodki, ale ogólnie neutralny, co można podkreślić bliskością jaśniejszych warzyw, a nawet owoców. Przyprawy dodadzą również dodatkowego smaku surowej cukinii. Ale to, czego nie można mu odebrać, to delikatność i świeżość. Niewiele warzyw jest do tego zdolnych. Porównanie najbliższego krewnego cukinii, ogórka, jest bardzo proste. Nic więc dziwnego, że cukinia jest tak uwielbiana przez zwolenników Ajurwedy, PP, zdrowego stylu życia i miłośników surowego jedzenia.

Sałatka z cukinii ze śmietaną czosnkową
Sałatka z cukinii ze śmietaną czosnkową

Wybór przepisów: sałatki z surową cukinią

Nowoczesne modele obieraczek do warzyw pozwalają pokroić cukinię na cienki, szeroki makaron podobny do pappardelle lub wąski, prostokątny makaron podobny do linguine. Obydwa formaty pozwalają na łatwe przeżuwanie pokrojonej w plasterki surowej cukinii i wykorzystanie miąższu jako bazy do różnorodnych dań. Cukinia pokrojona w grube zapałki o przekroju 5×5 mm daje większą teksturę. Świeżą cukinię można wykorzystać na surowo, można ją blanszować przez minutę lub dwie we wrzącej wodzie lub zamarynować w soli i cytrynie.

Sałatki z cukinii wymagają jasnego dressingu i różnych dodatków. Optymalnym sosem winegret nie jest musztarda, ale kapary lub oliwki. Wygodny do odmierzania za pomocą standardowych szklanek barowych o pojemności 30 ml.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • oliwa z oliwek – 2 szklanki
  • kapary z zalewą – 1 szklanka
  • plasterek cytryny – 2 szt.
  • drobno posiekana cebula – 1 szklanka
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Drobno posiekaj kapary/oliwki, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami.

2. Ubij wszystko na lekką emulsję. Uznajemy to za opatrunek bazowy dla opcji opisanych poniżej. Taka ilość sosu wystarczy na 500–700 g samej sałatki.

To jest podstawa. Ale najpierw spróbuj zrobić sałatkę z samej surowej cukinii. Oprócz opatrunku musisz dodać coś innego jasnego. Dobrze sprawdzi się ser serowy lub ser ostry, np. pecorino. Bazylia zielona lub fioletowa. Dla kontrastu tekstury można posypać po wierzchu prażonymi, posiekanymi orzechami lub pestkami dyni – nie bez powodu cenili je Hindusi.

Surowa sałatka z cukinii, rukoli i mięty
Surowa sałatka z cukinii, rukoli i mięty

Nawet w małych ilościach obraz i ogólny smak sałatki ze świeżej cukinii zauważalnie zmieniają się na lepsze dzięki słodkiej papryce dowolnego koloru, selerowi naciowemu, zielonym jabłkom, rzodkiewce lub daikonowi, kalarepie, białej części kapusty pekińskiej i zielonej cebuli. Składniki te pokrojone są w cienkie paski julienne i można je stosować pojedynczo lub razem w dowolnej kombinacji. W każdym razie surowa cukinia powinna stanowić 3/4 objętości.

Jeśli masz ochotę na elegancję bez pretensjonalności, spróbuj sałatki z kopru włoskiego autorstwa amerykańskiego szefa kuchni, restauratora i pisarza Daniela Pattersona. To proste: wymieszaj surową cukinię pokrojoną w cienkie paski, z cienko ogolonym koprem włoskim, świeżą miętą, wiórkami pecorino i dressingiem z oliwy i soku z cytryny.

Wcale nie jest tak źle, ale jest to sprzeczne z zasadą niełączenia razem tanich i drogich składników. Aby usprawiedliwić Pattersona, trzeba powiedzieć, że wpadł na tę sałatkę, gdy zobaczył w sklepie eko-bio-organiczną cukinię za 3,99 dolara za funt, co w przeliczeniu na ruble oznacza złotą cukinię za 800 rubli za kilogram. Ignorujemy taką cukinię.

Świeżą cukinię pokrojoną w makaron można lekko zamarynować, mieszając ją z solą i pieprzem, polewając sokiem z cytryny, a następnie wkładając do lodówki na 10 minut. Lekki nacisk przyspiesza proces, ale nie przesadzaj. Zabieg ten pozwala wydobyć smak surowej cukinii, podobnie jak w przypadku ogórków świeżych i lekko solonych. Ostry ser można zastąpić łagodniejszą fetą, a winegret jogurtem greckim z solą i ziołami, takimi jak mięta, estragon i trybula. Stanowi doskonałą sałatkę na upały – tylko wszystkie składniki muszą być bardzo zimne, łącznie z surową cukinią do sałatki.

Sałatka z cukinii, pokrojona w makaron, pomidory, czosnek i kukurydzę
Sałatka z cukinii, pokrojona w makaron, pomidory, czosnek i kukurydzę

Pasta z cukinii

Makaron z cukinii z pomidorami i grzybami będzie oryginalnym dodatkiem do mięs lub samodzielnym daniem. Przez wiele lat Europejczycy uprawiali cukinię w swoich ogrodach wyłącznie w celach ozdobnych. Podziwiali piękne owoce, nie zdając sobie sprawy, że można je zjeść. Kiedy w końcu spróbowali cukinii i zaczęli eksperymentować z przygotowaniem, pojawiła się ogromna liczba przepisów. Oprócz dań głównych przygotowywane są z nich desery: dżemy, owoce kandyzowane, marmolady. A także chleb i pizza! W tym przepisie zapraszamy do przygotowania niskokalorycznego i zdrowego makaronu, który może zastąpić tradycyjny makaron.

Pasta z cukinii
Makaron z cukinii ()

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • cukinia – 500 g
  • pomidor – 250 g
  • pieczarki – 200 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • cukier – 0,5 łyżeczki.
  • sól
  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej roślinny. Czosnek pokroić w drobną kostkę lub przepuścić przez prasę. Smażyć przez 1 minutę, ciągle mieszając.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelnię dodaj czosnek i smaż przez 4-5 minut na dużym ogniu, aż grzyby puszczą sok i odparuje. Następnie ponownie nieco zmniejsz ogień.
  3. Pomidory obieramy (dla ułatwienia można je wcześniej zanurzyć we wrzącej wodzie na 1 minutę, a następnie pozostawić na chwilę w zimnej wodzie). Pokrój je w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy cukier (aby zneutralizować kwas) i smażymy 3 minuty, aż będą miękkie.
  4. Jeśli masz dojrzałą cukinię z grubą skórką, obierz ją i usuń nasiona. Jeśli są młode i mają cienką skórę, nie musisz nic robić, przejdź do następnego kroku.
  5. Za pomocą koreańskiej tarki do marchwi pokrój cukinię w długie paski. Jeśli nie masz takiego urządzenia, cukinię pokrój w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paski.
  6. Dodaj cukinię na patelnię z pomidorami i grzybami. Dodaj trochę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 6-7 minut, aż będzie miękki. Ale nie rozgotuj ich zbyt mocno – powinny pozostać lekko chrupiące w środku.
  7. Gotowy makaron z cukinii podawaj na gorąco z pomidorami i grzybami. Na Państwa życzenie makaron można posypać pieprzem, papryką, ziołami lub drobno startym serem.

Przekąska z surowej cukinii

Jeśli wypróbowaliście już wszystkie sałatki z cukinii, faszerowane i zawinięte w kawior z cukinii, a jeszcze zostało cukinia, przygotujmy je do wykorzystania w przyszłości. Dobrym rozwiązaniem jest marynowanie cukinii zmieszanej z innymi warzywami, wykorzystując je jako balast. We wszystkich krajach Morza Bałtyckiego i Północnego powszechne są pikle, czyli mieszanka twardych warzyw w słodkiej marynacie. To jest odmiana, którą przygotujemy.

Przekąska z surowej cukinii
Przekąska z surowej cukinii (Shutterstock/FOTODOM)

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • surowa cukinia – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • szalotka – 1 szt.
  • kalafior – 1 szt.
  • słodka papryka – 1 szt.
  • ząbki czosnku do smaku
  • ostra papryka – 1 szt.
  • ocet jabłkowy 6% – 30 g

Do solanki potrzebujesz:

  • gruba szara sól – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • liść laurowy
  • ziele angielskie – 5–6 groszków
  • goździki – 1–2 pąki
  • nasiona gorczycy – 1 łyżka. l.
  1. Surową cukinię, marchewkę, szalotkę, kalafior i słodką paprykę pokroić w kostkę o grubości do 1 cm. Ułożyć w litrowych słoikach, w razie potrzeby dodając do środka ząbki czosnku i strąk ostrej papryki.
  2. Napełnij zawartość słoika zimną pitną wodą do góry. Następnie spuść wodę: będzie nam potrzebna później.
  3. Do każdego słoika wlej dwie szklanki białego wina lub octu jabłkowego 6% (po 30 g) lub octu stołowego 9%, jeśli lubisz kwaśne. Doprowadzić odmierzoną wodę do wrzenia.
  4. Na każdy litrowy słoik odmierz 1 łyżkę. l. gruba szara sól, 1 łyżka. l. cukier, 1 liść laurowy, 5–6 groszku ziela angielskiego, 1–2 pąki goździków, 1 łyżka. l. nasiona gorczycy.
  5. Do wody dodać przyprawy, gdy zacznie wrzeć, dobrze wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut.
  6. Zdejmij z ognia i natychmiast rozlej do słoików, zamknij słoiki pokrywkami, a gdy ostygną, włóż do lodówki.

Uwaga dla gospodyni

Taki preparat starcza na co najmniej miesiąc, będzie gotowy po 24 godzinach, a po 72 godzinach smak osiągnie swój szczyt. Jeśli chcesz, aby trwało dłużej, otwórz słoiki po 72 godzinach, wlej całą zalewę do rondla, ponownie zagotuj i przelej do słoików. Przykryj je szczelnie pokrywkami. Te ogórki można przechowywać w lodówce niemal wiecznie.

Surowa cukinia…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja