Z czym jeść okroshkę oprócz kwasu chlebowego na cukrzycę i zapalenie trzustki
Okroshka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które niczym puzzle łączy wydarzenia z przeszłości i teraźniejszości. Dokładna data powstania potrawy nie jest znana, ale według informacji historycznych zupa pojawiła się w IX wieku.–X wieków.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Czy można jeść okroshkę, jeśli masz zapalenie trzustki i cukrzycę?
- Co przygotować na okroshkę na drugie danie
- Czy można jeść okroshkę podczas jazdy?
- Okroshka na kefirze z wodą mineralną
- Okroshka z kurczakiem na kefirze
Okroshka powstała wśród chłopów, ale wkrótce dotarła do arystokratów, dzięki którym zaczęto ją nazywać nie gulaszem, ale zupą mistrza. Wtedy to wzbogaciła się w najróżniejsze przysmaki i początkowo zawierała jedynie kwas chlebowy, rzodkiewkę, cebulę i pieczywo. Nawiasem mówiąc, jest to jedno z ulubionych dań rosyjskiego cesarza Aleksandra III, który swego czasu zmagał się z nadwagą.
Teraz podstawą okroshki są drobno posiekane warzywa i mięso, które zalewa się kwaśnym kwasem chlebowym. Warzywa do dania wybiera się zwykle neutralnie – ziemniaki, marchew, ogórki. Prawie zawsze do zupy dodaje się jajka i zioła, które służą jako przyprawy. Danie tradycyjnie doprawia się kwasem chlebowym – to najpopularniejsza wersja chłodnika.
Istnieją odmiany okroshki na bazie sfermentowanego mleka – kefir, serwatka lub matsoni (tradycyjny napój kuchni ormiańskiej i gruzińskiej). Potrawę z kefirem preferują przede wszystkim osoby odchudzające się i nie lubiące chlebowego aromatu kwasu chlebowego. Serwatka łączy w sobie kwaskowatość i charakterystyczny posmak fermentowanych produktów mlecznych. Ponadto serwatka jest bardzo przydatna – w jej składzie dominują białka, witaminy i minerały. Najniżej kaloryczną opcją dressingu jest woda mineralna, do której można dodać sok z cytryny, aby dodać kwaśności.
Ale główną cechą tego dania jest to, że możesz w nim umieścić, co chcesz (i zjeść w lodówce), a także połączyć składniki według własnych upodobań. Zupełnie jak jakiś narkotyk!
Czy można jeść okroshkę, jeśli masz zapalenie trzustki i cukrzycę?
Pomimo tego, że ogólnie okroshkę można uznać za zdrowe danie, istnieje wiele chorób przewlekłych, w przypadku których może być przeciwwskazana.
— Na przykład w przypadku cukrzycy pacjentom surowo zabrania się spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym – słodkiego kwasu chlebowego, ziemniaków, marchwi. W takim przypadku ziemniaki można zastąpić fasolą, a zamiast kiełbasy preferować pierś z kurczaka” – mówi Julia Lerner, gastroenterolog w Federalnym Centrum Naukowo-Klinicznym Federalnej Agencji Medyczno-Biologicznej Rosji.
W przypadku przewlekłego zapalenia trzustki szczególnie przydatna jest serwatka
Jako dressing do „cukrzycowej” okroshki zaleca się niskotłuszczowy kefir lub serwatkę, ponieważ kwas chlebowy zawsze zawiera cukier. Ilość kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego powinna być niewielka. Bo ostatecznie danie i tak zawiera dużą ilość węglowodanów. Zaleca się stosować rano lub przed aktywnością fizyczną.
— Okroshkę na bazie kwasu należy wykluczyć z diety pacjentów z zaostrzeniem zapalenia trzustki i kamicy żółciowej – kwas chlebowy wzmaga fermentację w jelitach i może powodować dyskomfort trawienny. Napoje zbożowe warto zastąpić fermentowanymi produktami mlecznymi, np. matsoni czy serwatką – są bardzo zdrowe, poprawiają strawność i regulują kwasowość w żołądku – wyjaśnia Julia Lerner.
Jeśli cierpisz na przewlekłe choroby przewodu pokarmowego, nie dodawaj do potraw rzodkiewki – warzywo to przyczynia się do wzmożonego tworzenia się gazów, wzdęć i bólów brzucha. Obowiązkowym kryterium wyboru warzyw na okroshkę jest ich świeżość. Ale nawet przy tych ograniczeniach pacjenci z zapaleniem trzustki mogą spożywać tylko niewielką porcję tego dania.
Co przygotować na okroshkę na drugie danie
Dodatkiem do okroshki dla osób z chorobami przewodu pokarmowego może być mięso, drób bez skóry, ryby o niskiej zawartości tłuszczu, twarożek lub warzywa pieczone, duszone lub gotowane. Jako drugie danie można przygotować filet rybny w piekarniku, suflet z kurczaka na parze, cukinię faszerowaną warzywami lub serniki. Menu można także uzupełnić świeżymi owocami, takimi jak jabłka czy nektarynki, oraz nabiałem.
Czy można jeść okroshkę podczas jazdy?
Kwas jest uważany za napój bezalkoholowy, ale nadal zawiera niewielką zawartość etanolu. Dlatego napój może mieć różny (choć minimalny) wpływ na mężczyzn i kobiety.
— Przed prowadzeniem pojazdu kobietom nie zaleca się picia więcej niż jednej szklanki kwasu chlebowego, ponieważ przekroczenie dopuszczalnego limitu może prowadzić do osłabienia i bólu głowy. Mężczyźni mogą odczuwać zawroty głowy i zgagę jako skutki uboczne, ostrzega Julia Lerner.
Kwas zawiera niewielką ilość etanolu i dlatego może powodować osłabienie
Ponadto alkomat może wykryć obecność kwasu chlebowego w organizmie (tak, w Rosji jest to możliwe), co może skutkować karą grzywny lub utratą prawa jazdy. Po „picie» Kwas lepiej jest prowadzić nie wcześniej niż 20 minut później – w tym czasie siła napoju będzie miała czas na rozproszenie.
Picie kwasu chlebowego przed rozpoczęciem prowadzenia pojazdu jest zabronione pacjentom chorym na cukrzycę – napój zwiększa poziom cukru we krwi, co prowadzi do zawrotów głowy i osłabienia.
W niektórych przypadkach pacjenci nie podejrzewają, że mają cukrzycę, dlatego osobom otyłym lub z nadwagą lepiej jest unikać picia kwasu chlebowego podczas jazdy.
— Okroshka w pewnych ilościach nie jest szkodliwa dla zdrowia. A dla diabetyków odpowiednia jest wersja klasyczna – bez kwasu chlebowego i kiełbasy, tylko ze świeżymi składnikami. Warto już 2 godziny po spożyciu sprawdzić poziom cukru we krwi, czy nie wzrósł zbytnio – podsumowuje Julia Lerner.
Przepisy Okroshki
Okroshka na kefirze z wodą mineralną
Okroshka na kefirze z wodą mineralną to smaczne, orzeźwiające i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się dla zwolenników zdrowego trybu życia oraz osób z chorobami przewodu pokarmowego.
To jedno z najstarszych dań kuchni rosyjskiej, tradycyjnie przygotowywane na bazie białego kwasu chlebowego, a kefir zaczęto dodawać dopiero w latach 70. XX wieku, wzorując się na Azji Środkowej. Fermentowany produkt mleczny nie tylko gasi pragnienie jak napój zbożowy, ale zawiera także dużo białka i probiotyków, czyli pożytecznych bakterii.
Woda mineralna w okroshce wzbogaca ją w pokrewne minerały, takie jak wapń i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, lepszego odżywiania mięśnia sercowego i tworzenia tkanki kostnej.
Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu i niezastąpiony w upalne dni.
Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:
- kefir 1% tłuszczu – 1 l
- woda mineralna – 500 ml
- gotowana wołowina – 400 g
- ogórki – 4 szt.
- jajka – 4 szt.
- ziemniaki – 4 duże kawałki.
- rzodkiewki – 6 szt.
- koperek – 1 pęczek
- zielona cebula – 1 pęczek
- musztarda – 1 łyżka. l.
- sól i pieprz – do smaku
- Przygotuj wszystkie składniki na okroshkę, używając kefiru i wody mineralnej. Wołowinę ugotuj wcześniej w osolonej wodzie do miękkości, około 1 godziny. Następnie ostudź w bulionie.
- Jajka gotuj na twardo w osolonej wodzie przez 10 minut, aż będą całkowicie ugotowane. Odcedź wodę, ostudź jajka, usuń skorupki i pokrój je w drobną kostkę.
- Przed gotowaniem umyj ziemniaki w skórkach za pomocą szczoteczki. Włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Odcedź wodę i pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej.
- Podczas gdy bulwy ziemniaka się gotują, odetnij końcówki z obu stron ogórków oraz korzenie i łodygi rzodkiewki. Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę na okroshkę z kefirem i wodą mineralną.
- Drobno posiekaj koperek i zieloną cebulę. Mięso pokroić w poprzek włókien w cienkie paski. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszaj kefir z wodą mineralną. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki łyżką lub szpatułką na gładką masę. Konsystencja powinna być płynna.
- Do miski z kefirem, wodą mineralną i musztardą dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewki, ziemniaki, jajka i zioła. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.
- Dodać sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj jednak, że podczas chłodzenia gotowe danie nabiera bogatszego smaku, dlatego nie należy go przesolić.
- Włóż naczynie do lodówki i pozostaw na 30 minut, aby nabrało smaku i ostudź do żądanej temperatury. Aby okroshka była bogatsza, możesz dodać do niej odrobinę pełnotłustej śmietany lub jogurtu.
- Wlać okroshkę z kefirem i wodą mineralną do talerzy lub misek. Jeśli chcesz, dodaj do naczynia kilka kawałków lodu, w zależności od wielkości porcji, i udekoruj ziołami. A czarny pieprz lub odrobina czosnku dodadzą potrawie pikanterii i pikanterii.
Pomocna wskazówka: Aby częściowo usunąć gorycz z ogórków, przed pokrojeniem ich na okroshkę na kefirze wodą mineralną należy je umyć zimną wodą, a następnie założyć 10–15 minut w lodówce. Jeśli do wody dodasz sól kuchenną, efekt będzie lepszy.
Przy okazji: Nie zaleca się przechowywania gotowej okroshki na kefirze z wodą mineralną dłużej niż jeden dzień, aby uniknąć utraty smaku i właściwości odżywczych. Okres trwałości naczynia bez sosu wynosi nie więcej niż 18 godzin. Kwaśny smak wskazuje na zepsucie się zupy. Najlepiej przechowywać plastry i sos oddzielnie, a sól dodawać dopiero przed podaniem.
Okroshka z kurczakiem na kefirze
Jeśli znudziła Ci się klasyczna wersja okroshki na kwasie, proponujemy spróbować okroshki z kurczakiem na kefirze. To pyszne, lekkie i orzeźwiające danie, idealne na upały. Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto, a co najważniejsze łączy w sobie wszystkie niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze.
Filet z kurczaka dodaje do okroshki składnika białkowego, a kefir sprawia, że danie jest lekkie i delikatne w smaku. Ponadto fermentowany produkt mleczny zawiera wiele pożytecznych bakterii, które poprawiają funkcjonowanie jelit i układu odpornościowego.
Okroshka na kefirze z kurczakiem to jedna z najzdrowszych, pożywnych i niskokalorycznych opcji tego dania.
Aby przygotować okroshkę, potrzebujesz:
- kefir 1% tłuszczu – 1 l
- filet z kurczaka – 300 g
- ziemniaki – 3 średnie kawałki.
- ogórki – 2–3 szt.
- rzodkiewki – 5 szt.
- jajka – 2 szt.
- zielona cebula – 1 pęczek
- koperek – 1 pęczek
- sól i pieprz – do smaku
- Przygotuj wszystkie składniki na okroshkę z kurczaka z kefirem. Filet z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (20,–25 minut po zagotowaniu wody). Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij filet i ostudź. Następnie pokroić w małe kostki.
- Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w osolonej wodzie. Gotuj przez 20–25 minut, w zależności od wielkości bulw. Gotowe ziemniaki należy łatwo nakłuć widelcem lub nożem. Następnie wyjmij go z wody, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, po odcięciu końcówek warzyw. Możesz zetrzeć ogórek i rzodkiewkę – w ten sposób dadzą sok, a okroshka będzie bogatsza.
- Jajka włóż do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować…