Do przepisu
Wiele osób uwielbia indyka ze względu na jego dietetyczne mięso. Aby jego smak był bogaty i żywy, zamarynuj ptaka i przygotuj sos. Do sosu zdecydowaliśmy się użyć awokado, serka śmietankowego i gotowego sosu chili.
Złożoność: łatwo Kalorie: 524,30 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 49,53 g/35,08 g/3,80MikserPrażenieNa patelniKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1kg filetu z indyka3-4 czw. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 łyżeczki sos chiliDo sosu:1 awokado100 g serka śmietankowegosok z cytrynysól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filet z indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Przykryj kawałki folią spożywczą i dokładnie je ubijaj. Usuń film. Oliwę zmieszaj z połową sosu chili. Powstałą mieszanką natrzeć filety, ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić.
Krok 2
Przygotuj sos. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Łyżką wydrąż miąższ z jednej połówki. Do miski blendera włóż miąższ awokado, serek śmietankowy, sok z cytryny i sos chili. Szlifować, aż będzie gładkie. Jeśli to konieczne, dodaj trochę soli.
Krok 3
Rozgrzej patelnię. Smaż kawałki indyka przez 2 minuty. z każdej strony. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na 5 minut. Połóż indyka na półmisku do serwowania. Sos podawać osobno.