Impreza z kurczakiem: świąteczny stół z daniami z kurczaka

Impreza z kurczakiem: świąteczny stół z daniami z kurczaka

Impreza z kurczakiem: świąteczny stół z daniami z kurczaka

Roman Ryżow 05 marca 2024 r

Doświadczeni szefowie kuchni wiedzą, że nawet z jednej małej tuszki kurczaka można złożyć pełnowartościowy świąteczny stół, składający się z przystawek, sałatek, ciast i dań głównych. Najważniejsze jest, aby zachować rozsądek i mądrze podejść do problemu. Często w sklepach można znaleźć dobrego schłodzonego kurczaka lub piersi, skrzydełka i uda osobno ze znacznym rabatem. To świetna okazja, aby przygotować aż 10 różnych świątecznych dań ku uciesze bliskich i rodzinnego budżetu.

Impreza z Kurczakami: Świąteczny Stół z Kurczakami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Cięcie tuszy
  • Przystawki z kurczaka
  • Zioła i przyprawy do kurczaka
  • Kurczak i owoce
  • Co ugotować z podrobów
  • Chipsy z kurczaka
  • Przepisy:
  • Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną
  • Naleśniki z wodą gazowaną nadziewane kurczakiem
  • Placki z kurczakiem i serem z gotowego ciasta
  • Puszysty pasztet z kurczaka
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami
  • bawarski sałatka z kurczakiem i grzankami
  • Quiche Laurent z kurczakiem
  • Ciasto w galarecie z kurczakiem, serem i grzybami na kefirze
  • Roladka z kurczaka ze śliwkami w piekarniku
  • Kotleciki z udka kurczaka w pikantnej panierce serowej
  • Skrzydła i nogi w stylu azjatyckim
  • Pieczony kurczak z jabłkami

Cięcie tuszy

Możesz przygotować dania na świąteczny stół z różnych części tuszy kurczaka.
Możesz przygotować dania na świąteczny stół z różnych części tuszy kurczaka.

Pierwszą rzeczą, od której powinieneś zacząć przygotowania do świątecznego stołu, jest pocięcie tuszy. Tutaj wszystko się przyda; nie należy niczego wyrzucać. Na przykład tuszka kurczaka jest doskonałą bazą do galaretek, a nawet galaretek. Delikatne piersi doskonale nadają się do dań głównych lub sałatek, a z udek można przygotować doskonałe kotlety. Nawiasem mówiąc, istnieje inna opcja – upiecz całego kurczaka, a następnie dodaj gotowe mięso do świątecznych potraw. Na przykład pierś – w sałatce Cezar»uda – w farsz do ciasta itp.

Przystawki z kurczaka

Na przystawkę można podać julienne z kurczakiem i grzybami, naleśniki faszerowane lub bułki lawaszowe z mielonym kurczakiem i sosem. Tego rodzaju poczęstunek zawsze dobrze się kończy. Popularne będą także lekkie sałatki z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, kurczakiem i mandarynkami. A dla tych, którzy lubią bardziej sycące przekąski, można przygotować tradycyjną sałatkę „Mkonik polny» z pasztetem ziemniaczanym i gotowaną piersią.

Zioła i przyprawy do kurczaka

Mięso z kurczaka ma dość neutralny smak, więc nadają się do niego prawie wszystkie przyprawy i sosy. Dodając do dania czosnek, kolendrę, adjika czy chmiel suneli uzyskasz nuty gruzińskie, a używając ziół prowansalskich i suszonych pomidorów uzyskasz nuty śródziemnomorskie. Spróbuj zamarynować uda i skrzydełka w kefirze z ziołami i czosnkiem lub w oliwie i rozmarynie, a następnie upiec w piekarniku. Podudzia można smażyć w głębokim tłuszczu, a aby skórka była wyjątkowo chrupiąca, należy je najpierw obtoczyć w mieszance mąki i przypraw.

Kurczak i owoce

Nawiasem mówiąc, kurczak dobrze komponuje się z różnymi owocami. Mogą to być owoce cytrusowe, jabłka, śliwki, winogrona itp. Można je dodawać do marynat do szaszłyków drobiowych, sosów i sałatek. Okaże się pyszne, nawet w to nie wątp!

Co ugotować z podrobów

Z podrobów z kurczaka można zrobić prawdziwy przysmak
Z podrobów z kurczaka można zrobić prawdziwy przysmak

Nie zapomnij także o podrobach z kurczaka – wątróbkach, sercach, żołądkach itp. Nie są wcale drogie, a pole dla kulinarnej wyobraźni jest niemal nieograniczone. Można je na przykład podsmażyć z cienko pokrojonymi warzywami lub grzybami, dodając sos sojowy, narsharab, miód lub pastę sezamową. Wątróbka drobiowa stanowi doskonały puszysty pasztet lub nadzienie do pasztetów, a żołądki ugotowane, a następnie usmażone w cieście są prawdziwym rarytasem.

Chipsy z kurczaka

Swoją drogą, skórka z kurczaka zapiekana w chipsie może być doskonałą przekąską do piwa lub innego mocnego napoju. Dodaje się go również do sałatek i dodatków, aby nadać im chrupiącą konsystencję.

Przepisy

W naszej ofercie znajdziesz 12 przepisów na kurczaka. Możesz wziąć je za podstawę, ale jednocześnie skup się na swoim guście i zastąp niektóre części ptaka innymi.

Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną

Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną w niczym nie ustępuje w smaku klasycznemu daniu. Jednocześnie jest tańszy i przygotowuje się znacznie szybciej. Zgadzam się, jest to ważne, gdy nakrywasz duży świąteczny stół.

Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną
Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • tuszka z kurczaka – 1,5–1,7 kg
  • marchewka – 300 g
  • cebula – 100 g
  • żelatyna – 20 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny – 5 szt.
  • sól do smaku
  • zielenie do dekoracji

1. Tuszę kurczaka pokroić na kilka dużych kawałków. Umieścić w dużym rondlu i zalać wodą pitną. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.

2. Usuń piankę łyżką cedzakową. Dodaj cebulę i marchewkę, nie siekając, na patelnię z bulionem i kurczakiem. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu. Dodaj trochę soli. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.

3. Uwaga: po ugotowaniu marchewki (po około 15 minutach) należy ją wyjąć z bulionu i wykorzystać do dekoracji galaretowatego mięsa. Pozwól warzywom korzeniowym ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie przykryj je folią i włóż do lodówki do czasu użycia.

4. Namoczyć żelatynę w 120 ml zimnej wody przez 15 minut. Posiekaj czosnek. Dodać do bulionu i gotować kolejne 5 minut. Przecedź przez drobne sito. Oddziel mięso kurczaka od kości i skóry, a następnie drobno posiekaj.

5. Lekko odciśnij żelatynę i rozpuść ją w gorącym bulionie. Umieść miąższ kurczaka w pojemnikach do serwowania. Zalać niewielką ilością bulionu (aby lekko przykrył kurczaka) i ostudzić.

6. Ugotowaną marchewkę pokroić w koła (można zrobić kręcone nacięcia na obwodzie). Usuń liście z pietruszki. Umieść marchewkę i zioła na powierzchni przyszłego galaretowanego mięsa. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

7. Wyjmij miski i wlej do nich pozostały bulion. Ponownie włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby przystawka dokładnie stwardniała.

Przydatne rady

Mięso w galarecie można przygotować nie tylko z całej tuszy kurczaka, ale także z części. Świetnie nadają się do tego celu podudzia lub udka, które można uzupełnić jednym filetem z kością – tak dla smaku.

Przy okazji

Mięso z kurczaka w galarecie z żelatyną podawane jest z tymi samymi przyprawami co klasyczne: musztardą lub chrzanem z puszki. Adjika i sos czosnkowy są idealne.

Naleśniki z wodą gazowaną nadziewane kurczakiem

Dzięki wodzie gazowanej naleśniki przygotowane według naszego przepisu wychodzą bardzo cienkie i koronkowe. Jako nadzienie wykorzystaj smażony filet z kurczaka z papryką, uwierz mi – jest pyszny.

Naleśniki z wodą gazowaną nadziewane kurczakiem
Naleśniki z wodą gazowaną nadziewane kurczakiem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • mąka – 3/4 szklanki
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • jajka – 1 szt.
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do wypełnienia:

  • filet z kurczaka – 500 g
  • cebula – 2 szt.
  • masło – 40 g
  • papryka – 2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Na ciasto w misce roztrzepać jajko, zalać wodą gazowaną i olejem, dodać sól i pieprz, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać trzepaczką. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki.

2. Do nadzienia pokrój cebulę w średnią kostkę. Drobno posiekaj filet z kurczaka, posyp solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku.

3. Rozpuść masło na patelni. Dodać posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodaj kurczaka na tę samą patelnię i smaż na złoty kolor na dużym ogniu.

4. Przykryj patelnię z kurczakiem pokrywką. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj przez 20 minut, następnie posyp papryką, wymieszaj i zdejmij z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

5. Powstałe naleśniki napełnij ugotowanym kurczakiem, zawijając każdy w kopertę lub po prostu zwijając w tubę. Podawać natychmiast, gorące. W razie potrzeby naleśniki można podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Przydatne rady

Naleśniki na wodzie gazowanej nadziewane kurczakiem doskonale znoszą transport nawet w temperaturze pokojowej, dlatego z łatwością można je zabrać do biura lub w podróż na przekąskę.

Przy okazji

Aby zapobiec rozdzieraniu się naleśników, gotowe ciasto należy koniecznie pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.30. W tym czasie w mące rozwija się gluten, który nadaje produktom szczególną elastyczność.

Placki z kurczakiem i serem z gotowego ciasta

Nie ma prawdziwych wakacji bez ciast! Jeśli masz mało czasu, weź gotowe ciasto: zawsze pomoże. A nadzienie według naszej receptury na pewno Cię nie zawiedzie.

Placki z kurczakiem i serem z gotowego ciasta
Placki z kurczakiem i serem z gotowego ciasta

Do przygotowania 20 porcji potrzebujesz:

  • ciasto francuskie bez drożdży – 1,5 kg
  • filet z piersi kurczaka – 500 g
  • ser – 250 g
  • śmietana – 120 g
  • jajka – 2 szt.
  • łodyga pora, białe i jasnozielone części – 1 szt.
  • krem – 60ml
  • cebula (mała) – 1 szt.
  • masło – 3 łyżki. l.
  • mąka – 3 łyżki. l.
  • zielona cebula – 3 pióra
  • słodka papryka mielona – 1/2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Cebulę pokroić w małe kostki. Pory przekrój wzdłuż na pół i opłucz, a następnie pokrój w cienkie półpierścienie.

2. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż do miękkości, 5-7 minut. Posyp cebulę mąką i kontynuuj smażenie, mieszając, przez 2 minuty. Dodać por, kurczaka, śmietanę i śmietanę, wymieszać i gotować 20 minut. Sól, pieprz i dodaj paprykę. Dodać ser i zieloną cebulę, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić nadzienie.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Lekko ubij jajka z 1 łyżką. l. woda.

4. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 5–6 mm. Z ciasta wytnij 40 kółek o średnicy 7 cm.

5. Na środek koła nałóż trochę nadzienia. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem. Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować jajkiem. Za pomocą ostrego noża wykonaj 2 otwory w górnej części ciasta, aby umożliwić ujście pary. W ten sposób przygotuj 20 ciast.

6. Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Podawać na ciepło lub całkowicie wystudzone.

Uwaga dla gospodyni

Filet z kurczaka do tego nadzienia można wykorzystać nie tylko z piersi, ale także z nóg.

Przy okazji

Nadzienie do ciasta można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.

Puszysty pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka przygotowany według naszej receptury okazuje się bardzo delikatny i delikatny w smaku. Wszyscy Twoi krewni i przyjaciele to docenią.

Puszysty pasztet z kurczaka
Puszysty pasztet z kurczaka

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • filet z udka kurczaka – 500 g
  • wątróbka drobiowa – 500 g
  • cebula (średnia) – 3 szt.
  • masło – 100 g
  • koniak – 2 łyżki. l.
  • papryka, najlepiej wędzona – 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • tosty do podania

1. Posolić, popieprzyć udka i wątróbkę z kurczaka, szczelnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 minut.

2. Ostrożnie przełóż wątrobę na głęboki talerz, zalej koniakiem,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja