Imbir w karmelu
Elena Niekrasowa 18 sierpnia 20155,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Imbir w syropie cukrowym do pieczenia i nie tylko. W zimnych porach roku każdy musi mieć coś w lodówce! Przepis na taki środek na przeziębienie i pyszny składnik do pieczenia i gotowania mięsa jest bardzo, bardzo prosty, ale to nie znaczy, że wynik nie zrobi na Tobie wrażenia!
Złożoność: trudny Porcje: 25 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 1 godzinaMikserGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 25 PORCJI200 g obranego świeżego korzenia imbiru250 g cukru (mieszanka białego i brązowego)300 ml wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Najważniejszą i najtrudniejszą rzeczą w całym procesie przygotowania imbiru w syropie jest właśnie zakup tego imbiru. Po znalezieniu w sklepie tacy z korzeniami imbiru wybierz te najbardziej elastyczne, nie wysuszone ani wiotkie. Skórka korzeni powinna być jasna i błyszcząca, być może na korzeniach pojawią się pąki, co, nawiasem mówiąc, może być powodem do uprawy korzenia imbiru na parapecie. Wybierz korzenie o średnich frakcjach, niezbyt duże i bardzo małe. Duże korzenie okażą się bardziej włókniste i szorstkie, podczas gdy małe będą po prostu przeszkadzać w czyszczeniu, a wydajność czystego produktu będzie mniejsza niż oczekiwano.
Krok 2
Po zakupie imbiru możesz zacząć. Na początek lepiej przygotować syrop cukrowy. Zwykły biały cukier będzie wystarczający. Ale jeśli ćwiczysz używanie cukru trzcinowego lub mącznego, a także muscovado do pieczenia i robienia dżemów, wówczas część zapotrzebowania na cukier można zastąpić jednym z nich. Dzięki dodaniu brązowego cukru syrop nabierze karmelowego koloru oraz bogatszego i ciekawszego smaku.
Krok 3
Aby przygotować syrop, należy lekko podgrzać wodę. Na patelnię wsypać cukier, dodać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że na dnie patelni nie pozostaną grudki cukru, które mogłyby się spalić podczas długotrwałego gotowania.
Krok 4
Korzenie imbiru obierz obieraczką do warzyw, odetnij skórę i oczy, pokrój na małe kawałki według własnego uznania lub w paski. Rozmiar i kształt zależą w zasadzie od tego, do czego planujesz używać tego imbiru. Do stosowania w wypiekach, po wstępnym posiekaniu, imbir można pokroić na większe kawałki, a jako dodatek do marynat i gorących napojów leczniczych można go pokroić na mniejsze kawałki lub w paski.
Krok 5
Do syropu dodać posiekany imbir i dobrze wymieszać. Postaw patelnię na ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i gotuj, mieszając, przez około 1 godzinę. W zasadzie imbir w syropie jest gotowy.
Krok 6
Ale jeśli chcesz gęstszy syrop, podobny do karmelu lub po prostu podobny do kandyzowanego imbiru, możesz zostawić patelnię na ogniu na kolejne półtorej godziny, nie zapominając o zamieszaniu.
Krok 7
Przygotowany imbir zasyp cukrem w słoiczku, zalej syropem i odstaw do ostygnięcia. Przykryj szczelną pokrywką i przechowuj imbir w syropie w lodówce.
Krok 8
Aby przygotować babeczki i ciasta, wyjmij imbir z syropu cukrowego i pokrój go na małe kawałki. Do marynat i przygotowywania ostrych sosów taki imbir w cukrze można przepuścić przez prasę czosnkową. Do ciepłego mleka lub herbaty ziołowej dodaj pikantny syrop. Ciekawe eksperymenty w kuchni!
UWAGA DO GOSPODARKI
Składniki na słoik 250-300 g.