Ile i jak gotować ziemniaki
Katarzyna Kapustina 10 listopada 2023 r(8)Dodaj do ulubionychUdział
Jak gotować ziemniaki – to pytanie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo proste, ale czy naprawdę tak jest? Istnieje wiele różnych sposobów gotowania ziemniaków, które zależą od rodzaju ziemniaka, jego wielkości i potraw, które planujesz z niego przygotować. Mówimy Ci, jak i ile gotować ziemniaki w naszym materiale.
Treść artykułu:
- Jak długo gotować ziemniaki Jak długo gotować całe ziemniaki Jak gotować ziemniaki na zupę Jak gotować ziemniaki na sałatkę Jak gotować puree Ziemniaki w plasterkach, jak długo gotować
- Jak gotować ziemniakiJak gotować ziemniaki w mundurkachJak gotować obrane ziemniaki w rondluJak długo gotować ziemniaki na parze (w podwójnym bojlerze)Jak gotować ziemniaki w powolnej kuchenceJak długo gotować ziemniaki w kuchence mikrofalowejNiezwykłe sposoby gotowania ziemniaków
- Alternatywny sposób przygotowania gotowanych ziemniaków na dodatek
- Jak gotować ziemniaki: klasyczny przepis z naszymi komentarzami
- Gotowane ziemniaki: nie tylko dodatek
Jak gotować ziemniaki? Zależy, co chcesz z nim ugotować. Z gotowanych ziemniaków przygotowuje się wiele popularnych dań: od delikatnych puree ziemniaczanego po sałatki takie jak Olivier czy winegret. A czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaków, a także smaku już ugotowanych ziemniaków i możliwych sposobów ich wykorzystania. W naszym artykule dowiemy się, jak gotować ziemniaki w rondlu, na parze, w powolnej kuchence, w kuchence mikrofalowej, a także podzielimy się niezwykłymi sposobami gotowania ziemniaków.
Ile czasu zajmuje gotowanie ziemniaków?
Jak długo gotować całe ziemniaki
Czas gotowania całego ziemniaka zależy od jego wielkości: im większe bulwy, tym dłużej się gotują. Im więcej włożysz na patelnię, tym dłużej woda będzie się gotować, więc czas gotowania się wydłuży.
Czas gotowania całych ziemniaków wynosi średnio 25-30 minut. Sprawdzenie, czy są gotowe, jest bardzo proste: wystarczy przekłuć bulwy nożem w najgrubszym miejscu.
Wskazówka: aby ziemniaki gotowały się szybciej, można je pokroić na 3-4 części.
Przygotowując dania z ziemniakami należy pamiętać, że duże bulwy gotują się znacznie dłużej
Jeżeli nie planujesz puree, odcedź ziemniaki zaraz po ugotowaniu. Aby utrzymać ciepło, przykryj patelnię ręcznikiem i pozostaw na kilka minut, następnie potrząśnij patelnią, aby obrócić bulwy. W tej formie ziemniaki pozostaną ciepłe przez kolejne 15-20 minut.
Wskazówka: znany szef kuchni Jamie Oliver zaleca odcedzanie ziemniaków za pomocą durszlaka. To najłatwiejszy sposób na odsączenie wody bez wysuszania ziemniaków.
Aby jednak jak najszybciej schłodzić ziemniaki, należy je natychmiast przenieść z gorącej patelni do osobnej miski w jednej warstwie. Najlepiej po prostu pozostawić go do ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub włożyć do miski ustawionej na lodzie lub zimnej wodzie.
Jak gotować ziemniaki na zupę
Ziemniaki na zupę można ugotować na dwa sposoby: w bulionie lub osobno, dodając je później do potrawy. Czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaka, jego wielkości, a nawet od samej zupy, a dokładniej od kwasowości bulionu.
Jeśli ziemniaki pokroimy dość drobno, na przykład w paski lub kostkę, to po ugotowaniu będą gotować w neutralnym bulionie przez 10-15 minut. W przypadku większych kawałków zajmie to nieco więcej czasu – około 20 minut.
Jeżeli przygotowujemy żurek, to ziemniaki należy dodać przed dodaniem kwaśnych składników: zalewy, szczawiu, pomidorów, octu i innych. W tym przypadku ziemniaki nie gotują się długo i dobrze zachowują swój kształt, ale gotują też trochę dłużej – 20-25 minut.
Jak gotować ziemniaki na sałatkę
Jak ugotować ziemniaki na sałatkę, żeby się nie rozgotowały? Włóż go do zimnej wody, a następnie postaw patelnię na ogniu. Część skrobi wyparuje podczas gotowania, a ziemniaki pozostaną nienaruszone. Ponadto na sałatkę można ugotować zarówno obrane, jak i ziemniaki w mundurkach. Średnio zajmuje to około 20–30 minut. Gdy ziemniaki będą wystarczająco miękkie, odlej wodę i ostudź je przed pokrojeniem ich na sałatkę.
Jak zrobić puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane to jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań przyrządzanych z tego warzywa. Stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, drobiu i warzyw, a także pozostawia uczucie sytości na długi czas.
Mleko, masło i śmietana nadają puree ziemniaczanym delikatny kremowy smak
Przygotowanie puree ziemniaczanego jest bardzo proste. Obrane ziemniaki zanurzamy w gorącej, osolonej wodzie. Nie kroimy go zbyt drobno, aby skrobia się nie zagotowała. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut. Gdy ziemniaki będą gotowe, należy je odcedzić, a następnie zmiksować, dodając odrobinę ciepłego mleka lub wody, w której się gotowały. Dodać sól i olej do smaku.
Pokrojone ziemniaki: jak długo gotować?
Pokrojone ziemniaki gotują się znacznie szybciej niż całe ziemniaki. Aby kawałki były dobrze ugotowane, powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Średnie ziemniaki można przeciąć na pół, a duże – na 3-4 części lub więcej. Ziemniaki te należy gotować nie dłużej niż 15-20 minut. Ale drobno posiekane ziemniaki w zupie będą gotowe jeszcze szybciej – za 10-15 minut.
Jak gotować ziemniaki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach
Ziemniaki w mundurkach najczęściej gotuje się jako przekąskę, czasem jednak podaje się je jako samodzielne danie.
Przed gotowaniem ziemniaków w płaszczu bulwy należy dokładnie umyć gąbką lub szczotką.
Te ziemniaki świetnie nadają się do sałatek, ponieważ skórka pomaga im lepiej zachować kształt. Ponadto ta metoda gotowania jest pod każdym względem dość ekonomiczna: pozwala zaoszczędzić czas, który normalnie trzeba byłoby poświęcić na sprzątanie, a także wytwarza mniej odpadów.
Najważniejsze jest dokładne umycie ziemniaków. Aby to zrobić, możesz użyć gąbki, pędzla i sody oczyszczonej.
Umieść przygotowane czyste bulwy w zimnej wodzie. Gdy tylko się zagotuje, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut. .
Jak gotować obrane ziemniaki w rondlu
Możesz gotować ziemniaki w całości lub pokrojone w kostkę – wszystko zależy od twoich celów i pragnień. W każdym razie rozmiary bulw lub kostek powinny być równe, wtedy wszystkie będą gotować z tą samą prędkością.
Wskazówka: Opłucz najpierw kostki ziemniaków na zupę pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.
Ile czasu zajmuje gotowanie ziemniaków na parze (w podwójnym bojlerze)
Niektórzy uważają, że aby zachować w żywności maksymalną ilość witamin, lepiej gotować ją w podwójnym bojlerze niż w wodzie. W ten sposób można gotować ziemniaki na dwa sposoby: w podwójnym bojlerze i na parze z patelni. Możesz wstępnie oczyścić bulwy lub ugotować je w skórkach – ta metoda jest uważana za najbardziej przydatną.
W podwójnym kotle całe średniej wielkości bulwy ziemniaka gotuje się przez 30-35 minut, kroi w koła – około 20 minut
Umieść ziemniaki w misce do gotowania na parze w jednej warstwie i niezbyt ciasno: dzięki temu będą szybciej się gotować. Wlej wodę do żądanej komory, włóż ziemniaki do drugiej i wybierz tryb gotowania. Zamknij pokrywkę i gotuj, aż skończysz.
Jeśli używasz rondla, najpierw zagotuj wodę, a dopiero potem postaw miskę z ziemniakami nad wrzącą wodą. Gotowość ziemniaków sprawdzamy wykałaczką lub nożem. Średniej wielkości ziemniaki gotuje się na parze przez około 30-35 minut, a duże – 40 lub więcej.
Jak gotować ziemniaki w powolnej kuchence
Istnieje wiele metod i przepisów na ziemniaki w powolnej kuchence. Nie wymagają dużego wysiłku, a zawsze zadowalają efektem.
Dzięki temu gadżetowi przygotujesz wiele dań z ziemniaków i innych składników: mięsa, drobiu, ryb i warzyw. Zapraszamy do spróbowania przygotowania ziemniaków z duszonym mięsem, jagnięciną czy sandaczem według naszych przepisów, a także niezwykłego dania – ziemniaków Dauphine.
- Ziemniaki z duszonym mięsem w powolnej kuchence
- Jagnięcina z ziemniakami i bakłażanem w powolnej kuchence
- Sandacz z ziemniakami w sosie śmietanowym w powolnej kuchence
- Ziemniaki Dauphiné w powolnej kuchence
Ile czasu zajmuje gotowanie ziemniaków w kuchence mikrofalowej?
Ziemniaki gotuje się w kuchence mikrofalowej tak szybko, jak to możliwe – około 15 minut. Jeśli więc chcesz szybko przygotować danie ziemniaczane, skorzystaj z tej metody.
Staraj się wybierać bulwy tego samego rozmiaru. Umieść je w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej, zalej wodą tak, aby całkowicie je zakryła, zamknij pokrywką i gotuj, wybierając odpowiedni tryb. Gdy ziemniaki będą gotowe, odlej wodę i dodaj sól do smaku.
Niezwykłe sposoby gotowania ziemniaków
Jak sprawić, by gotowane ziemniaki były smaczniejsze? Oto kilka niezwykłych sposobów gotowania ziemniaków! Wystarczy dodać do wody zioła, przyprawy i inne przyprawy. Ziemniaki doskonale chłoną smaki, dlatego nawet tak proste danie jak ziemniaki gotowane nabierze zupełnie nowych odcieni!
Ziemniaki można również gotować nie w zwykłej wodzie, ale w bulionie warzywnym lub drobiowym.
Do już ugotowanych ziemniaków można dodać warzywo lub masło, odrobinę czosnku lub cebuli, zioła, zwłaszcza koperek i natkę pietruszki, a nawet ser, który roztopi się i zamieni ugotowane ziemniaki w wyjątkowe danie lub smaczny i sycący dodatek.
Alternatywny sposób przygotowania gotowanych ziemniaków na dodatek
Skorzystaj z łaźni parowej. Aby to zrobić, włóż ziemniaki (w mundurkach lub obrane, w całości lub pokrojone na 2-4 części) do miski i dodaj sól w ilości około 1 łyżeczki. na 500 g warzyw.
Do dużego rondla wlać wrzącą wodę, postawić na nim miskę ziemniaków i dodać do niej 1-2 gałązki świeżej mięty, jeśli są to młode ziemniaki. Przykryj szczelnie pokrywką i umieść na kuchence. Gotuj na małym ogniu, aż woda ledwo się zagotuje, aż ziemniaki będą ugotowane. Zajmie to 15-25 minut, w zależności od młodości i wielkości ziemniaków. Ziemniaki gotowane na parze zawierają mniej wilgoci i bardziej przypominają pieczone ziemniaki.
Jak gotować ziemniaki: klasyczny przepis z naszymi komentarzami
1. Oczyść bulwy z brudu. Opłucz je pod bieżącą wodą, najlepiej za pomocą szczotki, zwłaszcza jeśli gotujesz ziemniaki w mundurkach. Ale nawet jeśli obierzesz ziemniaki, lepiej najpierw je dokładnie wyszorować, aby skórki mniej brudziły dłonie. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie kiełki i zielone części.
2. Bulwy pozostawić w całości, pokroić na 2-4 części lub pokroić w kostkę, wszystko zależy od wielkości i dalszego wykorzystania. Wszystkie kawałki (bulwy) powinny być mniej więcej tej samej wielkości.
Wskazówka: Aby pokroić ziemniaki w kostkę, najpierw pokrój je w koła o grubości boku kostki. Następnie ułóż kilka krążków jeden na drugim i pokrój je najpierw wzdłuż na długie plasterki, a następnie w poprzek w kostkę.
3. W razie potrzeby opłucz ziemniaki. Umieścić w rondlu i zalać zimną wodą. Powinien całkowicie zakrywać ziemniaki. Dodać sól i wymieszać.
4. Doprowadzić ziemniaki do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowany. Nie zalecamy zakrywania patelni pokrywką.
5. Po 5-7 minutach. sprawdź, czy ziemniaki są gotowe. Kroimy w kostkę, gotuje się dość szybko. Sprawdzaj ziemniaki jeszcze 2-3 razy co 5 minut za pomocą noża lub widelca.
6. Odcedź bulion. Osuszyć ziemniaki i używać zgodnie z przeznaczeniem.
Rada: Stanislav Pesotsky, szef kuchni radzi zwracać uwagę na skrobię…