Ile i jak gotować pierś z kurczaka

Ile i jak gotować pierś z kurczaka

Ile i jak gotować pierś z kurczaka

Marianna Orlinkowa 09 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Ile i jak gotować pierś z kurczaka, aż będzie gotowa, jest częstym pytaniem. Pierś z kurczaka to jeden z najtańszych rodzajów mięsa na naszych półkach, praktycznie nie zawiera tłuszczu (atrakcyjny dla osób odchudzających się), jest łatwy w przygotowaniu i szybko się gotuje. Ale czy zawsze jest smacznie? Zastanówmy się, jak wydobyć jak najwięcej smaku z tego prostego produktu.

Jak gotować pierś z kurczaka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać pierś z kurczaka do gotowania
  • Czy muszę myć mięso?
  • Uniwersalny sposób na ugotowanie piersi z kurczaka w rondlu
  • Zasady i czas gotowania piersi na sałatkę
  • Jak gotować pierś w powolnej kuchence
  • Pyszny filet w parowarze
  • Jak prawidłowo gotować mrożoną pierś
  • Co można zrobić z gotowanej piersi

Przede wszystkim musisz zrozumieć, że pierś z kurczaka jest najmniej pracującym mięśniem w tuszy kurczaka. Z tej wiedzy musimy wyciągnąć dwa wnioski:

  • to bardzo delikatne i miękkie mięso;
  • Nie ma zbyt wiele smaku.

A to z kolei sprawia, że ​​takie mięso gotuje się bardzo szybko i łatwo je wysuszyć (tak, nawet w wodzie). I nie będziesz w stanie zrekompensować wytrawności jasnym smakiem. Przesuszona pierś staje się włóknista i twarda, czego nie można skorygować, chyba że zostanie zmielona na mięso mielone. Przyjrzyjmy się zatem bliżej temu pozornie elementarnemu produktowi.

Jak wybrać pierś z kurczaka do gotowania

Do ugotowania najlepiej nadaje się cała pierś z kością.
Do ugotowania najlepiej nadaje się cała pierś z kością.

Jeżeli mamy pewność, że mięso będziemy gotować, a nie smażyć, najlepiej kupić całą pierś z kością. Rzecz w tym, że nadal musisz zanurzyć pierś w wodzie i zagotować. Ale jeśli jest to czysty filet, powstały bulion (trudno go nawet nazwać bulionem) jest mało przydatny. Nie jest zbyt smaczny i wcale nie bogaty – w końcu bogactwo bulionu pochodzi z kości, tkanki łącznej i tłuszczu, a nie z delikatnego filetu niepracującego mięśnia. Ale w piersi na kości jest w rzeczywistości kość i chrząstka, a także trochę tłuszczu, a czasem skóry. Waga tego wszystkiego jest niewielka i z budżetowego punktu widzenia nie można się pomylić.

Jeśli jednak nie potrzebujesz bulionu, a jedynie mięsa i to szybko, to wybór jest jeszcze prostszy. Wybieraj większe filety z piersi. Im będzie większy, tym będzie bardziej soczysty.

Czy muszę myć mięso?

Odpowiedź na to pytanie jest absolutnie jednoznacznie negatywna. Nie, mycie mięsa jest nie tylko niezdrowe, ale i szkodliwe. Nawet jeśli uczyła Cię tego Twoja mama i obie babcie. Co próbujesz zmyć? Na piersi kurczaka przyniesionej ze sklepu nie może znajdować się brud (piasek, ziemia, obce zanieczyszczenia). Bakteria? Wszyscy umrą w chwili zanurzenia kurczaka we wrzącej wodzie. Jest to szkodliwe, ponieważ gdy strumień wody uderza w surowego kurczaka, te same bakterie rozsypią się niewidzialną warstwą po całej otaczającej Cię powierzchni i dopadną Cię. Zatem efekt prania będzie dokładnie odwrotny od oczekiwanego.

Często mówią też, że chcą zmyć zapach „zwietrzałego mięsa”. Zakupione mięso dowolnego rodzaju, w tym pierś z kurczaka, nie musi być przechowywane w torbie, w której zostało zakupione, chyba że planujesz je od razu ugotować. Mięso przełóż do pojemnika lub zawiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i umieść na najzimniejszej półce lodówki. I nie przechowywać dłużej niż 2 dni. Wtedy nie będzie żadnego zapachu. Jeśli już ją masz, zalej pierś wrzątkiem i ugotuj w świeżej wodzie.

Uniwersalny sposób na ugotowanie piersi z kurczaka w rondlu

Aby ugotować pierś z kurczaka, będziesz potrzebować dużego rondla, aby woda zakryła cały filet.
Aby ugotować pierś z kurczaka, będziesz potrzebować dużego rondla, aby woda zakryła cały filet.

Będziesz potrzebował średniej wielkości rondelka, aby pomieścić całą pierś i tyle wody, aby przykryła pierś na 10-12 cm. Jeśli musisz wybierać między małym a dużym rondelkiem, wybierz duży – jest to ilość wody potrzebna do tej metody gotowania. Najłatwiej to zmierzyć w ten sposób: połóż pierś kurczaka, napełnij ją zimną wodą do określonego poziomu i wyjmij kurczaka. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż woda się zagotuje.

Jeśli masz zamiar jeść samą pierś z kurczaka, w tym momencie warto dodać do wody zioła, zioła i przyprawy. Mogą to być:

– czosnek

– ożywić

– zieleń lub cebula

– marchewka

– łodygi lub ogonki selera

– korzeń pietruszki

– tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek (świeży lub suszony)

– łodygi pietruszki, koperku, kolendry (lub całe gałązki)

– ziarna pieprzu (czarny, ziele angielskie, biały, różowy, zielony)

Przed włożeniem piersi do wrzącej wody należy trochę podgotować dodatki, około 5-7 minut – pozwolić, aby bulion nabrał aromatu. I nie zapomnij osolić wody.

Teraz dodaj pierś i zagotuj. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu! Główne gotowanie odbędzie się we wrzącej wodzie pod pokrywką, ale bez ognia. Czas zależy od wielkości piersi i obecności lub braku kości.

– mały filet z piersi (100-150 g) – wystarczy zagotować, przykryć pokrywką i od razu wyłączyć;

– średni filet z piersi (150-200 g) – doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez 1 minutę, przykryć pokrywką i wyłączyć;

– duży filet z piersi – (200–300 g) – doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, przykryć pokrywką i wyłączyć;

– pierś z kością (600–700 g) – doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, przykryć pokrywką i wyłączyć.

Wszystko. Teraz wystarczy rzucić na patelnię grubszy ręcznik i poczekać. Jak długo czekać? Zależy, co będziesz dalej robić z tym mięsem. Jeśli potrzebujesz zimnego, pozwól mu spokojnie ostygnąć na patelni. Jeśli chcesz lekko usmażyć i zjeść od razu, wyjmij po 15 minutach. Jeśli po prostu to zjesz, to po 20–30 (znowu, w zależności od wielkości). Uwierz mi, nigdy nie jadłeś tak delikatnej, a jednocześnie doskonale przygotowanej piersi.

Zasady i czas gotowania piersi na sałatkę

Zasady są dokładnie takie same jak w przypadku każdego innego dania – z tą tylko różnicą, że do sałatek w większości przypadków nie potrzeba żadnych dodatkowych aromatów w kurczaku i nie trzeba do wody dodawać niczego poza solą i ewentualnie odrobiną ziarna pieprzu. Zdecydowanie lepiej jest schłodzić pierś do sałatki w bulionie – warto więc zadbać o to trochę wcześniej. Jeśli Twoja sałatka zawiera ryż lub ziemniaki, ugotuj je po kurczaku w tym samym bulionie (ziemniaki będą musiały zostać obrane i natychmiast pokrojone na wymagane kawałki) – sałatka okaże się znacznie smaczniejsza.

Jak gotować pierś w powolnej kuchence

Zasady gotowania piersi z kurczaka w multicookerze nie różnią się zbytnio od gotowania w rondlu – z tym wyjątkiem, że ilość wody nie jest tak ważna, ponieważ multicooker jest hermetycznie zamknięty, a cała para nigdzie nie ucieka, kontynuując gotowanie pierś. Oznacza to, że możesz włożyć pierś do multicookera, zalać wrzącą wodą z czajnika – tylko tak, aby woda zakryła mięso, dodać sól i dodatki do smaku – następnie doprowadzić do wrzenia w dowolnym trybie, zamknąć pokrywkę i obrócić wyłącz multicooker, postępując zgodnie ze schematem opisanym powyżej.

Pyszny filet w parowarze

Pierś z kurczaka można gotować na parze nie tylko w podwójnym bojlerze, ale także w zwykłym rondlu, umieszczając mięso na żaroodpornym durszlaku lub sicie
Pierś z kurczaka można gotować na parze nie tylko w podwójnym bojlerze, ale także w zwykłym rondlu, umieszczając mięso na żaroodpornym durszlaku lub sicie

Pierś z kurczaka z wolnego wybiegu (czyli takiego, który ma jeszcze trochę mięśni, a nie jak brojler) okazuje się szczególnie smaczna po ugotowaniu na parze. Aby ugotować pierś na parze, nie jest konieczne posiadanie parowca – wystarczy żaroodporny durszlak lub sitko, a także patelnia, do której ten durszlak dobrze pasuje, aby można było dobrze zamknąć konstrukcję pokrywką. Piersi gotowane na parze można doprawiać wyłącznie przyprawami nakładanymi bezpośrednio na mięso oraz ziołami, które można podłożyć pod kurczaka. W podwójnym bojlerze lub rondlu zagotuj wodę (w podwójnym bojlerze są zaznaczone żądany poziom, wlej do rondelka tyle wody, aby nie dotykała dna durszlaka), połóż pierś, zamknij pokrywa. Gotuj według czasu:

– mały filet z piersi (100–150 g) – 15 minut

– średni filet z piersi (150–200 g) – 20 minut

– duży filet z piersi – (200–300 g) – 25–30 minut

– pierś z kością (600–700 g) – 40 minut.

Wyłącz ogień, pozostaw pierś w parowarze na kolejne 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój.

Jak prawidłowo gotować mrożoną pierś

Zgadza się – ugotuj rozmrożoną pierś. Jeśli mięso zostanie prawidłowo rozmrożone, nikt nie zauważy, że zostało zamrożone. Należy to zrobić z wyprzedzeniem. Zamrożoną pierś wyjmij z opakowania i umieść na durszlaku lub sicie. Umieść durszlak w misce, aby zebrać rozmrażany płyn. Przykryj konstrukcję folią i umieść ją w lodówce. Im bardziej stopniowo rozmraża się mięso, tym mniej wygląda na rozmrożone. Zajmie to od 8 do 24 godzin – w zależności od wagi. Jeśli czasu jest mało, przygotuj stromy roztwór soli (duża garść soli na 1 litr zimnej wody) i dodaj pierś. Nie, nie będzie przesolony, będzie gotowy do gotowania za kilka godzin. Ugotuj rozmrożoną pierś zgodnie z instrukcją powyżej.

Pierś możesz także ugotować bezpośrednio z zamrażarki – włóż ją do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25–40 minut, ponownie w zależności od wagi. Ale musisz zrozumieć, że w ten sposób nie da się uzyskać smacznej piersi – gdy ciepło dotrze do środka kawałka, zewnętrzna strona wyschnie.

Co można zrobić z gotowanej piersi

Po pierwsze, przychodzi na myśl szeroka gama sałatek z kurczakiem. Mamy ich mnóstwo na naszej stronie, tutaj wybierz według własnego gustu.

Po drugie, z gotowanej piersi można zrobić szybką i bardzo smaczną julienne – można gotować według tego przepisu, ale gotowanej piersi nie trzeba smażyć, wystarczy wymieszać ją z resztą składników.

Po trzecie, gotowana pierś z kurczaka bardzo dobrze nadaje się do kanapek, na przykład w tym lub w tym.

I wreszcie pierś dobra sama, na ciepło lub na zimno, z pysznym sosem – na przykład z tą salsą lub z pesto.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pierś z kurczaka #filet z kurczaka #piersi z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja