Ile czasu zajmuje gotowanie wieprzowiny?
Elena Titok 16 marca 2024 r
Gotowana wieprzowina jest podstawą wielu dań. Samo w sobie jest pyszne. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że gotowanie mięsa jest proste. Jednak bardzo ważne jest, aby zwracać uwagę na szczegóły: od wyboru krojenia po funkcje gotowania. Na przykład, jak długo należy gotować wieprzowinę, aby była soczysta i smaczna?
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak ugotować wieprzowinę na zupę w jednym kawałku
- Jak prawidłowo gotować kawałki wieprzowiny
- Ile czasu zajmuje gotowanie wieprzowiny na galaretkę?
- Jak gotować wieprzowinę w powolnej kuchence
- Jak gotować wieprzowinę w podwójnym bojlerze
- Jak gotować wieprzowinę w torbie
Jak ugotować wieprzowinę na zupę w jednym kawałku
Aby bulion mięsny był lekki i przezroczysty, konieczne jest okresowe usuwanie piany.
Istnieje kilka sposobów przygotowania wieprzowiny na zupę. Na pierwsze danie nadaje się mięso bez nadmiaru tłuszczu i najlepiej z kością – w tym przypadku rosół będzie bogatszy. Rozmrożone lub świeże mięso można umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki krwi.
Patelnię należy napełnić do 2/3 objętości i postawić na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, włóż mięso do wrzącej wody i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, bliżej niskiego. Jeśli pojawi się piana, lepiej ją natychmiast usunąć. Poświęć czas w tempie 1 godziny na 1 kg miazgi, plus kolejne 30 minut na każdy dodatkowy kilogram i kolejne 30 minut na kość, jeśli występuje. 30 minut przed gotowaniem dodaj na patelnię kilka ziaren czarnego pieprzu, liście laurowe i sól.
Mięso można włożyć od razu do zimnej wody, ale wtedy prawdopodobnie piany będzie więcej. Ważne jest, aby usunąć go w odpowiednim czasie, aby bulion stał się jasny. Gotowość można sprawdzić widelcem lub nożem: wieprzowina powinna stać się miękka. Mięso wyjmujemy na talerz, odkrawamy kawałek od środka, bliżej kości, jeśli taka jest – sok z nacięcia powinien być klarowny i bezbarwny.
Jak prawidłowo gotować kawałki wieprzowiny
Jeśli wolisz gotować wieprzowinę w małych kawałkach, lepiej wybrać udo lub łopatkę – nie są to zbyt tłuste i raczej miękkie części. Aby uzyskać równomierne gotowanie, należy pokroić mięso w równe kostki. Można go ugotować na wodzie lub w bulionie. Postaw patelnię na ogniu, dodaj przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, 1–2 ząbki czosnku. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj mięso pod przykryciem przez 30 minut.–40 minut.
Ile czasu zajmuje gotowanie wieprzowiny na galaretkę?
Czas gotowania wieprzowiny na galaretkę wynosi około 5 godzin
Do przygotowania galaretek wykorzystuje się udka, uszy i inne części tuszy bogate w kolagen. Na suchą patelnię włóż mięso oraz obraną i upieczoną cebulę i marchewkę. Napełnij mięso wodą tak, aby całkowicie je przykryło, plus 1,5–2 cm. Zagotować, usunąć pianę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na małym ogniu, unikając wrzenia. Czas gotowania wynosi zwykle 5 godzin. Gotuj, aż mięso będzie całkowicie miękkie i samoistnie odejdzie od kości. Pół godziny przed gotowaniem dodać sól, czarnusz i ziele angielskie oraz liść laurowy.
Jak gotować wieprzowinę w powolnej kuchence
Przy pomocy nowoczesnych urządzeń gospodarstwa domowego gotowanie mięsa jest znacznie łatwiejsze. Wystarczy opłukać wieprzowinę pod bieżącą wodą i włożyć ją do wolnowaru. Możesz wstępnie pokroić wieprzowinę na kawałki, dodać wodę, dodać przyprawy do smaku i wybrać tryb „gulasz” lub „zupa”. Czas gotowania może wynosić od 45 minut do 1,5 godziny, w zależności od rodzaju kawałka. Jeśli jest to fragment bogaty w tkankę łączną, np. kostka, zajmie to więcej czasu. Jeśli urządzenie jest wyposażone w funkcję szybkowaru, gotowanie w tych samych trybach zajmie 30 minut.
Jak gotować wieprzowinę w podwójnym bojlerze
Gotowanie delikatnego, soczystego mięsa w podwójnym kotle nie jest trudne: ważne jest, aby dobrze wysuszyć kawałek, a następnie natrzeć go ze wszystkich stron solą, pieprzem i innymi przyprawami. Włóż wieprzowinę do naczynia do gotowania na parze, napełnij zbiornik wodą i gotuj przez 1 godzinę. Jeśli pokroisz mięso na plasterki, czas można skrócić.
Jak gotować wieprzowinę w torbie
Innym sposobem na zachowanie soczystości wieprzowiny jest gotowanie jej w torebce. Mięso należy osuszyć papierowymi ręcznikami, zamarynować w soli i innych przyprawach do smaku. Umieść kawałek w zamkniętej próżniowo torbie lub torbie żaroodpornej i szczelnie ją zamknij. Mięso w worku zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych