Do przepisu
Pudding ryżowy z mandarynkami i czekoladą jest idealny, bo jest pyszny, zdrowy i jednocześnie piękny. Cóż, oczywiście wystarczająco lekkie, aby uzupełnić każdy posiłek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 483,86 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 12,55 g/17,07 g/70,26GotowanieKolacjaDeserPuddingWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI80 g ryżu basmati500 ml mleka 1% tłuszczusok z 3 dużych soczystych mandarynek1 mandarynka5 łyżek l. Sahara0,5 łyżeczki mielony kardamonchipsy mandarynki lub kandyzowane owoce do podaniaNa krem czekoladowy:350 ml mleka 1% tłuszczu100 ml śmietanki 20% tłuszczu60 g gorzkiej czekolady20 g orzechów laskowych1 łyżka. l. kakao w proszku bez cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ryż zalać ciepłą wodą i odstawić na 1 godzinę.
Krok 2
Do rondla o grubym dnie wlać mleko, dodać ryż i doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż ziarenka ryżu będą mogły zostać zmiażdżone między palcami. Większość mleka powinna zostać wchłonięta przez ryż.
Krok 3
Na małym ogniu, w innym rondlu, zagotuj sok z mandarynek do połowy pierwotnej objętości.
Krok 4
Do ryżu dodaj cukier i sok z mandarynek. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać kardamon, wymieszać. Ochłodzić do temperatury pokojowej. Obierz mandarynkę i usuń jak najwięcej białego błonnika. Pokrój go na kawałki i wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Aby przygotować krem czekoladowy, smaż orzechy laskowe na suchej patelni przez 5 minut. Ułożyć na ręczniku, owinąć, pocierać i usunąć pozostałe łuski. Posiekaj orzechy.
Krok 6
Połącz mleko i śmietanę w rondlu o grubym dnie i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając. Zagotuj mieszaninę do jednej trzeciej pierwotnej objętości.
Krok 7
Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj posiekaną czekoladę, orzechy laskowe i kakao. Mieszaj, aż masa będzie gładka i lekko ostudzona.
Krok 8
Rozłóż pudding ryżowy do wysokich szklanek do martini (lub podobnych naczyń szklanych), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Na wierzch wylej ciepły krem czekoladowy i udekoruj chipsami lub kandyzowanymi owocami. Podawać.