Do przepisu
Gotowość uzyskana przy użyciu tej technologii przez wszystkich producentów łososia uznawana jest za idealną – pozwala poczuć prawdziwy smak ryby.
Złożoność: łatwo Kalorie: 213,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 10,75 g/19,15 g/0,29PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 kawałki filetu z łososia ze skórą po 200–220 g każdyoliwa z oliwek lub olej gheeśredniomielona, niejodowana sól morskaświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łuski ze skóry łososia, spłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Łososia natrzyj ze wszystkich stron solą, przykryj folią i odstaw na 20 minut.
Krok 2
Na dużej patelni z grubym dnem połóż kawałek wysokiej jakości papieru do pieczenia (pergamin). Wlać lub dodać olej, postawić na średnim ogniu i rozgrzać olej.
Krok 3
Rybę ułożyć na papierze na oleju, skórą do dołu i pozostawić na średnim ogniu dokładnie przez 7 minut, korzystając z timera. Nie dotykaj, nie przesuwaj, nie przesuwaj ani nie zakrywaj ryby.
Krok 4
Po upływie 7 minut zdejmij patelnię z ognia. Bardzo ostrożnie, za pomocą szpatułki lub szczypiec, obróć kawałki ryby skórą do góry i pozostaw na patelni zdjętej z ognia dokładnie na 1 minutę. Gotowe, podawać z pieprzem.