Ta jesień cieszy nas bogatymi zbiorami borowików. I będzie szczęśliwy przez kolejne 10 dni. Raczej biegniemy do lasu lub na targ po białe i przygotowujemy przekąskową bruschettę z tymi grzybami królewskimi.
W dawnych czasach borowik nazywano królem grzybów i na to zasługuje; jego niezrównanego smaku nie można pomylić z niczym innym. Właściwie, dlaczego grzyb jest biały? Ponieważ miąższ tego grzyba zachowuje swój jasny kolor w każdej postaci – gotowanej, smażonej, suszonej. Borowiki doskonale nadają się do różnorodnych dań – aromatycznej zupy, apetycznej pieczeni, pachnących pikantnych przetworów. Dziś przygotujemy z nimi szybką przekąskę.
Bruschetta z borowikami i oliwą truflową
W tradycji kuchni rosyjskiej grzyby gotuje się z cebulą, a w kuchni europejskiej z czosnkiem. Postanowiłam spróbować, dodając jednocześnie kolejny europejski składnik – olej truflowy. Okazało się interesująco, smak jest inny, ale absolutnie cudowny!
Będziemy potrzebować:
- 600 g borowików
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smażenia
- sól do smaku
- 200 g sera twarogowego
- 4 kromki chleba
- 4 gałązki tymianku i oliwy truflowej do podania
Co zrobić:
1. Jeśli grzyby zostały zamrożone, należy je najpierw rozmrozić i umyć. Pieczarki kroimy dość duże i smażymy na maksymalnym ogniu na oliwie do miękkości. Zajmie to około dziesięciu minut. Pod koniec smażenia do grzybów dodajemy drobno posiekany czosnek, wszystko razem podgrzewamy, doprawiamy solą i zdejmujemy z ognia.
Pieczarki pokroić i usmażyć
2. Smażyć kromki chleba na suchej patelni, aż będą cudownie zwęglone. Psuje to patelnię, dlatego mam do tego celu specjalną, na której smażę tylko chleb.
Na suchej patelni podsmaż kromki chleba
3. Na podsmażone kromki chleba ułożyć serek i grzyby, udekorować gałązką tymianku lub posiekanej natki pietruszki, skropić oliwą truflową i podawać.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ceps #oliwa truflowa #bruschettaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych