Hummus marchewkowy
Ekaterina Ermakowa 03 maja 2018 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Hummus niemal zawsze gości w mojej lodówce, bo to wygodna, sycąca przekąska i po prostu bardzo smaczne danie. Oprócz klasycznego przepisu do hummusu można dodać różne warzywa, np. marchewkę. Dzięki temu warzywu i kurkumie, które są bogate w przeciwutleniacze i witaminy, okazuje się, że ma bogaty pomarańczowy kolor, dzięki czemu niewątpliwie może ozdobić świąteczny stół i urozmaicić zwykłą dietę.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPieczenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIciecierzyca (z puszki lub gotowana) 200 gtahini 2 łyżki.sok z cytryny 3 łyżki.oliwa z oliwek 5 łyżek.woda 4 łyżki.marchewki 3 szt.czosnek 5 szt.papryka 1/2 łyżeczki.kurkuma 1/4 łyżeczki.czarny pieprz 1/4 łyżeczki.sól 1 szczypta(-y) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Krok 2
Marchewkę obierz i pokrój w duże kawałki.
Krok 3
Marchewkę ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Posypać słodką papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Skropić 2 łyżkami. oliwa z oliwek. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Krok 4
Wyjmij patelnię z piekarnika i dodaj 5 ząbków czosnku. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut (aż marchewka będzie całkowicie ugotowana).
Krok 5
W czasie pieczenia warzyw przepłucz ciecierzycę wodą (jeśli używasz z puszki, jeśli jest suszona, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Krok 6
Następnie włóż ciecierzycę, tahini i 3 łyżki do robota kuchennego. oliwa z oliwek, sok z cytryny, 2 łyżki. wodą, szczyptą soli i pieprzu i włącz procesor, aż masa będzie gładka i kremowa.
Krok 7
Gdy warzywa się ugotują, wyjmij je z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 8
Dodaj je do procesora i wykonaj impuls ponownie. Jeśli mieszanina jest gęsta, dodaj więcej oliwy z oliwek lub wody. Powinna powstać kremowa i delikatna masa.