Do przepisu
Pitę pokroić w trójkąty i wysuszyć w piekarniku nagrzanym na 200°C przez 6-7 minut. Podawać z hummusem fasolowym wraz z marchewką i selerem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 607,65 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Używany: 21,24 g/40,00 g/41,05MikserPrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneSałatkaHummusWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSzybkoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 puszki (po 400 g) białej fasoli4 łyżki l. pasta sezamowa tahini4 ząbki czosnku2 cm świeży korzeń imbirusok z połowy cytrynyskórka z połowy cytrynyoliwa z oliwek1 łyżka. l. nasiona kminkupłatki chiliczarny pieprzsólmarchewka do podaniaseler do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Fasolę odcedzić na durszlaku i w razie potrzeby przepłukać zimną wodą.
Krok 2
Wymieszaj pastę sezamową, połowę czosnku, sok z cytryny, trochę wody pitnej, skórkę, sól i pieprz z około 100 ml oliwy z oliwek. Połączyć z fasolą i zmiksować blenderem zanurzeniowym. Hummus ułożyć w miseczkach. Zrób małe wcięcie na środku.
Krok 3
Obierz i drobno posiekaj pozostały czosnek i imbir. Na małej patelni delikatnie podgrzej 6–7 łyżek. l. oliwę, dodać imbir, czosnek i kminek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aby nic się nie przypaliło, około 1,5 minuty.
Krok 4
Hummus fasolowy polej gorącym masłem korzennym i poczekaj, aż masło całkowicie ostygnie, a następnie podawaj z paluszkami selera i marchewki.