Brytyjski szef kuchni Jamiego Oliveraautorka bestsellerowej książki kucharskiej, przygotowała mnóstwo świetnych przepisów na warzywa. I od razu podzielił się swoimi pomysłami Gastronom.ru. Naprawdę mamy na razie tylko te przepisy! Chociaż nie, teraz też je masz.
Zielony makaron i ser
POR, BROKUŁY I SZPINAK, CHRUPIĄCE MIGDAŁY
Szpinak można zastąpić dowolnymi innymi warzywami, nawet świeżo mrożonymi. Czasem posypuję makaron aromatyzowaną bułką tartą. Bardzo smaczne!
Zielony makaron i ser
6 PORCJI / 1 GODZINA
Czego potrzebujesz:
- 1 duży por
- 3 ząbki czosnku
- 400 g kiełków brokułów
- 40 g masła
- ½ pęczka tymianku (15 g)
- 2 łyżki mąka
- 1 litr mleka
- 450 g makaronu – rożki lub rurki
- 30 g parmezanu
- 150 g dojrzałego sera cheddar
- 100 g małego szpinaku baby
- 50 g płatków migdałów
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Białą część pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz. Pokrój pory, czosnek i łodygi brokułów w cienkie plasterki, odłóż różyczki. Warzywa włożyć do dużego rondla o grubym dnie i postawić na średnim ogniu, dodać masło i liście tymianku i smażyć przez 15 minut, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Kontynuując mieszanie, dodać mąkę, powoli wlewać ciepłe mleko i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
2. W międzyczasie w dużym rondlu osolonej wody gotujemy makaron przez 5 minut i odcedzamy na durszlaku.
3. Zetrzeć parmezan i większość sera cheddar, dodać do sosu i wymieszać. Włóż do blendera, dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj – najlepiej partiami.
4. Sos wlać na patelnię, doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem, wymieszać z makaronem i różyczkami brokułów, w razie potrzeby dodając odrobinę mleka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 25 x 35 cm, na wierzch zetrzeć pozostały ser cheddar i posypać migdałami. Piec w piekarniku przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Pachnący tagine warzywny
SZAFRAN, SOLONE CYTRYNY, Morele, Kuskus i Prażone Migdały
Warzywa podawać z kuskusem, posypane ziołami i płatkami migdałów. Tagine warto podać także z jogurtem zmieszanym z harrisą. Uprawiam prawie wszystkie warzywa w swoim ogrodzie. Latem zawsze z wielką ekscytacją przygotowuję to bogate i aromatyczne danie.
Pachnący tagine warzywny
6 PORCJI / 1 GODZINA
Czego potrzebujesz:
- 1 szczypta szafranu
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru o długości 4 cm
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka mielony kminek
- ½ łyżeczki mielony cynamon
- 1 łyżeczka pikantna mieszanka ras el hanout
- 1 łyżka. pasta z suszonych pomidorów
- 2,5 kg mieszanki warzywnej: bakłażan, cukinia, marchew, pomidorki cherry, czerwona cebula, dynia, papryka
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 100 g suszonych moreli
- 1 solona cytryna
- 300 g kuskusu
- ½ pęczka mieszanki koperku, mięty i pietruszki (15 g)
- 20 g płatków migdałów
Co zrobić:
1. Szafran zalać 500 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia. Obierz i pokrój czosnek i imbir, włóż do dużego, ciężkiego rondla i postaw na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki. oliwę, dodać kminek, cynamon i ras el-hanout. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut i dodać wodę szafranową.
2. Warzywa grubo posiekać i włożyć do rondla. Dodać ciecierzycę (wraz z płynem), grubo posiekane suszone morele oraz cytrynę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając.
3.Pod koniec gotowania zalać kuskus wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać sól i pieprz, przykryć talerzem. Pozostawić na 10 minut, następnie rozgnieść widelcem. Oderwij listki ziół i upraż migdały na suchej patelni.
Super naleśniki ze szpinakiem
AWOKADO, POMIDOR, Twarożek, Chili i Kolendra
Jeszcze smaczniejsze będą, jeśli do tych naleśników dodamy jajecznicę i podamy je z kawałkami limonki, aby każdy mógł doprawić wszystko sokiem według własnych upodobań. Szpinak można zastąpić mieszanką ziół, np. pietruszką, miętą, bazylią i estragonem.
Super naleśniki ze szpinakiem
6 PORCJI / 25 MINUT
Czego potrzebujesz:
- 1 dojrzałe awokado
- 350 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
- 100 g małego szpinaku baby
- 3 łodygi zielonej cebuli
- ½ pęczka kolendry (15 g)
- 1 limonka
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 duże jajko
- 1 szklanka (320 ml) mąki samorosnącej
- 1 szklanka (320 ml) mleka
- oliwa z oliwek
- 300 g twarogu zbożowego
- ostry sos chili
Co zrobić:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części i umieścić w misce razem z ćwiartką liści szpinaku. Dodaj cienko pokrojoną zieloną cebulę i liście kolendry i wyciśnij sok z limonki. Skropić 1 łyżką. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i czarnym pieprzem, wymieszać i odstawić.
2. Do miski blendera wbij jajko, dodaj mąkę, mleko i resztę szpinaku, dodaj sól i pieprz, dokładnie posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i posmaruj ją oliwą z oliwek. Wlewaj chochelką mieszaninę i poruszaj patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażymy bez obracania przez 2 minuty, następnie przekładamy na talerz i przygotowujemy resztę naleśników.
3. Na każdym naleśniku połóż po kilka łyżek twarogu i sałatki z awokado, posyp sosem chili.
Przepisy udostępnione na stronie www.cookbooks.ru
Więcej przepisów na warzywa Jamiego można znaleźć w jego nowej książce „Warzywa”, która ukaże się w grudniu nakładem Cookbooks.
© Jamie Oliver Enterprises Limited (warzywa 2019). Fotografia portretowa: Paul Stuart
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przepisy od szefa kuchni #Jamie Oliver #przepisy od Jamiego OliveraPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych