Hity gastronomiczne od Jamiego Olivera, jakich nikt jeszcze nie widział

Hity gastronomiczne od Jamiego Olivera, jakich nikt jeszcze nie widział

Brytyjski szef kuchni Jamiego Oliveraautorka bestsellerowej książki kucharskiej, przygotowała mnóstwo świetnych przepisów na warzywa. I od razu podzielił się swoimi pomysłami Gastronom.ru. Naprawdę mamy na razie tylko te przepisy! Chociaż nie, teraz też je masz.

Zielony makaron i ser

POR, BROKUŁY I SZPINAK, CHRUPIĄCE MIGDAŁY

Szpinak można zastąpić dowolnymi innymi warzywami, nawet świeżo mrożonymi. Czasem posypuję makaron aromatyzowaną bułką tartą. Bardzo smaczne!

Zielony makaron i ser
Zielony makaron i ser

6 PORCJI / 1 GODZINA

Czego potrzebujesz:

  • 1 duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kiełków brokułów
  • 40 g masła
  • ½ pęczka tymianku (15 g)
  • 2 łyżki mąka
  • 1 litr mleka
  • 450 g makaronu – rożki lub rurki
  • 30 g parmezanu
  • 150 g dojrzałego sera cheddar
  • 100 g małego szpinaku baby
  • 50 g płatków migdałów

Co zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Białą część pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie opłucz. Pokrój pory, czosnek i łodygi brokułów w cienkie plasterki, odłóż różyczki. Warzywa włożyć do dużego rondla o grubym dnie i postawić na średnim ogniu, dodać masło i liście tymianku i smażyć przez 15 minut, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Kontynuując mieszanie, dodać mąkę, powoli wlewać ciepłe mleko i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.

2. W międzyczasie w dużym rondlu osolonej wody gotujemy makaron przez 5 minut i odcedzamy na durszlaku.

3. Zetrzeć parmezan i większość sera cheddar, dodać do sosu i wymieszać. Włóż do blendera, dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj – najlepiej partiami.

4. Sos wlać na patelnię, doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem, wymieszać z makaronem i różyczkami brokułów, w razie potrzeby dodając odrobinę mleka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 25 x 35 cm, na wierzch zetrzeć pozostały ser cheddar i posypać migdałami. Piec w piekarniku przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.

Pachnący tagine warzywny

SZAFRAN, SOLONE CYTRYNY, Morele, Kuskus i Prażone Migdały

Warzywa podawać z kuskusem, posypane ziołami i płatkami migdałów. Tagine warto podać także z jogurtem zmieszanym z harrisą. Uprawiam prawie wszystkie warzywa w swoim ogrodzie. Latem zawsze z wielką ekscytacją przygotowuję to bogate i aromatyczne danie.

Pachnący tagine warzywny
Pachnący tagine warzywny

6 PORCJI / 1 GODZINA

Czego potrzebujesz:

  • 1 szczypta szafranu
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru o długości 4 cm
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mielony kminek
  • ½ łyżeczki mielony cynamon
  • 1 łyżeczka pikantna mieszanka ras el hanout
  • 1 łyżka. pasta z suszonych pomidorów
  • 2,5 kg mieszanki warzywnej: bakłażan, cukinia, marchew, pomidorki cherry, czerwona cebula, dynia, papryka
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 solona cytryna
  • 300 g kuskusu
  • ½ pęczka mieszanki koperku, mięty i pietruszki (15 g)
  • 20 g płatków migdałów

Co zrobić:

1. Szafran zalać 500 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia. Obierz i pokrój czosnek i imbir, włóż do dużego, ciężkiego rondla i postaw na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki. oliwę, dodać kminek, cynamon i ras el-hanout. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut i dodać wodę szafranową.

2. Warzywa grubo posiekać i włożyć do rondla. Dodać ciecierzycę (wraz z płynem), grubo posiekane suszone morele oraz cytrynę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

3.Pod koniec gotowania zalać kuskus wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać sól i pieprz, przykryć talerzem. Pozostawić na 10 minut, następnie rozgnieść widelcem. Oderwij listki ziół i upraż migdały na suchej patelni.

Super naleśniki ze szpinakiem

AWOKADO, POMIDOR, Twarożek, Chili i Kolendra

Jeszcze smaczniejsze będą, jeśli do tych naleśników dodamy jajecznicę i podamy je z kawałkami limonki, aby każdy mógł doprawić wszystko sokiem według własnych upodobań. Szpinak można zastąpić mieszanką ziół, np. pietruszką, miętą, bazylią i estragonem.

Super naleśniki ze szpinakiem
Super naleśniki ze szpinakiem

6 PORCJI / 25 MINUT

Czego potrzebujesz:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 350 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • 100 g małego szpinaku baby
  • 3 łodygi zielonej cebuli
  • ½ pęczka kolendry (15 g)
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka (320 ml) mąki samorosnącej
  • 1 szklanka (320 ml) mleka
  • oliwa z oliwek
  • 300 g twarogu zbożowego
  • ostry sos chili

Co zrobić:

1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części i umieścić w misce razem z ćwiartką liści szpinaku. Dodaj cienko pokrojoną zieloną cebulę i liście kolendry i wyciśnij sok z limonki. Skropić 1 łyżką. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i czarnym pieprzem, wymieszać i odstawić.

2. Do miski blendera wbij jajko, dodaj mąkę, mleko i resztę szpinaku, dodaj sól i pieprz, dokładnie posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i posmaruj ją oliwą z oliwek. Wlewaj chochelką mieszaninę i poruszaj patelnią, aby rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażymy bez obracania przez 2 minuty, następnie przekładamy na talerz i przygotowujemy resztę naleśników.

3. Na każdym naleśniku połóż po kilka łyżek twarogu i sałatki z awokado, posyp sosem chili.

Przepisy udostępnione na stronie www.cookbooks.ru

Więcej przepisów na warzywa Jamiego można znaleźć w jego nowej książce „Warzywa”, która ukaże się w grudniu nakładem Cookbooks.

© Jamie Oliver Enterprises Limited (warzywa 2019). Fotografia portretowa: Paul Stuart

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przepisy od szefa kuchni #Jamie Oliver #przepisy od Jamiego OliveraPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja