Chciałem muffinki. Długo zastanawiałam się, co tym razem upiec – przytulne z miodem i jabłkami czy orzeźwiające z żurawiną i pomarańczą? Zdecydowałam się na to ostatnie: szary październikowy dzień potrzebuje zastrzyku energii!
Jeśli z jakiegoś powodu nie przepadacie za żurawiną, możecie śmiało dodać zamiast niej jagody, one również świetnie komponują się z tym ciastem i ich pomarańczowym smakiem.
Czego potrzebujesz:
- 230 g mąki
- 200 ml zawartość tłuszczu mlecznego nie mniej niż 3,2%
- 80 g masła
- 150 g żurawiny
- 1 pomarańcza
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
Co zrobić: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pomarańczę dokładnie umyj i usuń z niej skórkę za pomocą najdrobniejszej tarki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, położyć je na mące i rozetrzeć je z mąką palcami. Powinieneś dostać okruchy masła. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
Do ciasta stopniowo dodawać jajka, mleko, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Teraz ostrożnie dodaj żurawinę do ciasta i wymieszaj dużą łyżką. Foremki na muffiny napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piec w górnej części piekarnika przez 25-30 minut.
Pomarańczowe muffinki żurawinowe można podawać na ciepło, jednak najlepiej odczekać kilka godzin, aby nabrały pomarańczowego smaku.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pomarańcze #żurawina #babeczki #pieczenie #Elena IlyinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych