Herbata z liści malin i porzeczek, korzyści i szkody, jak je zbierać i suszyć
Alija Nurgalejewa 25 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Lato to czas eksperymentów z tradycyjnymi rodzajami herbat. Na przykład dodaj liście malin i porzeczek. Napój ten sprawia, że dieta jest bardziej zbilansowana, uzupełniając dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały nie gorzej niż jakikolwiek kompleks multiwitaminowy. Co jeszcze jest przydatne?
O czym porozmawiamy w artykule:Korzyści z liści porzeczki Szkodliwość i przeciwwskazania liści porzeczki Liście malin – korzystne właściwości dla organizmu Szkodliwość herbaty z liści malin Jak najlepiej zbierać liście malin i porzeczek Jak prawidłowo suszyć liście malin i porzeczek Jak prawidłowo parzyć Wywar z malin i porzeczek liście
Korzyści z liści porzeczki
Przede wszystkim jest dobrym źródłem witaminy C. 100 g liści porzeczki zawiera 150-200 mg tej witaminy. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego, kwas askorbinowy utrzymuje wytrzymałość ścian naczyń i stymuluje syntezę kolagenu, co jest ważne dla utrzymania zdrowej i młodzieńczej skóry.
Liście porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C
– Liście porzeczki działają wzmacniająco i nadają się do kompleksowego leczenia biegunki. Są również przydatne dla funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, ponieważ są bogate w potas, który jest niezbędny do skurczu serca, a także łagodzenia obrzęków, mówi terapeutka w cyfrowej klinice VSK, dietetyczka Polina Shubina.
Osobno warto wspomnieć o fitoflawonoidach, są one także przeciwutleniaczami – są to substancje zapobiegające nowotworom i chorobom układu krążenia.
Trudno to sobie wyobrazić, ale liście porzeczki zawierają wapń – od 150 do 250 mg na 100 g Makroelement jest niezbędny dla zdrowia kości i stawów, a także profilaktyki osteoporozy u osób starszych, szczególnie u kobiet po menopauzie.
Liście porzeczki zawierają witaminy A, witaminę K, witaminy z grupy B, magnez, miedź, cynk, żelazo (około 1/3 dziennego zapotrzebowania), co jest szczególnie przydatne w walce z niedoborami żelaza. Według WHO problem ten dotyka ponad 2 miliardy ludzi na świecie.
Szkodliwość i przeciwwskazania liści porzeczki
– Nie zaleca się stosowania w przypadku: indywidualnej nietolerancji, chorób przebiegających ze zwiększoną krzepliwością krwi, zaostrzeń chorób odwodnionych, a także ostrego zapalenia wątroby. Należy również powstrzymać się od jego przyjmowania w czasie ciąży – ostrzega dietetyk Polina Shubina.
Liście maliny – dobroczynne właściwości dla organizmu
Liście malin są bogate w witaminę C i flawonoidy, których dobroczynne właściwości opisaliśmy powyżej. W medycynie ludowej stosuje się je w celu obniżenia gorączki. Tę właściwość nadaje im kwas salicylowy, który jest częścią kompozycji. Będąc pochodną kwasu acetylosalicylowego, malina powoduje aktywne pocenie się i działa przeciwgorączkowo.
Liście malin zawierają enzymy, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
Tym samym liście malin łączą w sobie wszystkie właściwości niezbędne do zapobiegania zachorowaniom na grypę i inne sezonowe ARVI (ostre wirusowe zakażenie dróg oddechowych). Ponadto kwas salicylowy poprawia przebieg krostkowych chorób skóry i trądziku.
Liście malin są bogate w witaminę B9 – kwas foliowy. Po pierwsze, w diecie przeciętnego człowieka z reguły brakuje tej witaminy i często stwierdza się jej spadek. Po drugie, substancja ta jest niezbędna dla ciąży i zdrowego rozwoju dziecka.
Szkoda herbaty z liści malin
– Nie zaleca się stosowania liści maliny w przypadku zaostrzenia choroby wrzodowej żołądka lub zaburzeń jelitowych, którym towarzyszą zaparcia. Garbniki w swoim składzie pogarszają te warunki. Warto je ograniczać także w okresie laktacji – wyjaśnia dietetyk Polina Shubina.
Jak najlepiej zbierać liście malin i porzeczek?
Aby uzyskać wszystkie dobroczynne właściwości, najlepiej zebrać liście na przełomie czerwca i lipca i w tym czasie wykorzystać je na świeżo. Liście uszkodzone lub poplamione nie nadają się do sporządzania napojów. Niepożądane jest również zbieranie krzewu, który został poddany zabiegowi na szkodniki owadzie na krótko przed przybyciem.
Jak prawidłowo suszyć liście malin i porzeczek
Świeże liście można przechowywać do 7 dni w lodówce w pojemniku z zamkniętą pokrywką. Najlepiej jednak rozpocząć suszenie natychmiast po zebraniu. Do suszenia należy używać otwartego powietrza lub piekarnika i przechowywać w lnianych lub papierowych torebkach, unikając kontaktu z innymi produktami, aby liście nie wchłaniały zapachów. Liście można również ułożyć na pergaminie do pieczenia.
Suszarnia musi mieć dobrą wentylację i niską wilgotność. Również bezpośrednie światło słoneczne jest przeciwwskazane dla liści, dlatego lepiej jest korzystać z miejsc do przechowywania, na przykład strychu.
Inną opcją jest fermentacja, która nadaje napojowi bogatszy smak. Aby to zrobić, należy suszyć liście na świeżym powietrzu przez 24 godziny, następnie rozdrobnić je zaprawą i pozostawić pod ciśnieniem na 10 godzin w temperaturze +22-23 stopni. Następnie wysusz w piekarniku lub na świeżym powietrzu do całkowitego wyschnięcia.
Jak prawidłowo zaparzyć
Aby przygotować herbatę, skorzystaj z następującego przepisu: zagotuj wodę, do jednego imbryka wsyp łyżeczkę suchej herbaty, przykryj i trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Pozwól herbacie parzyć się przez 5-10 minut. Nie zaleca się spożywania napoju więcej niż 2-3 filiżanki dziennie ze względu na duże stężenie składników odżywczych, które mogą wywołać reakcję alergiczną.
Aby przygotować napar: zalać liście wrzącą wodą i pozostawić na 1-2 godziny. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić, czy nie masz przeciwwskazań.
Odwar z liści malin i porzeczek
Cenne są nie tylko jagody, ale także inne części roślin. Odwar z liści malin i porzeczek to magazyn składników odżywczych: kwasu askorbinowego i foliowego, substancji ściągających, witamin A, C, PP, E i K, flawonoidów, salicylanów, przeciwutleniaczy.
Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów napój zapobiega przeziębieniom wzmacniając układ odpornościowy. Jest to także najbardziej naturalne źródło witaminy C, która rozrzedza krew i wzmacnia serce. Jednocześnie liście obu krzewów doskonale się uzupełniają, wzmacniając dobroczynne właściwości naparu.
Odwar z liści malin i porzeczek
Aby przygotować wywar, potrzebujesz:
- suche liście malin – 2 łyżki. l.
- suche liście porzeczki – 2 łyżki. l.
- woda – 500 ml
- miód lub cukier – 1 łyżka. l. (lub do smaku)
- Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na wywar z liści malin i porzeczek. Sortuj liście i usuwaj brud i zanieczyszczenia. Do średniego rondla wlej wodę i postaw na średnim ogniu.
- Gdy woda zacznie wrzeć, na patelnię wrzucamy suszone liście malin i porzeczek. Wymieszaj składniki i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez 5-7 minut.
- Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na ogniu na kolejne 10-15 minut, aby bulion nabrał bogatszego smaku. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól bulionowi lekko ostygnąć.
- Następnie przecedź bulion przez sito lub gazę, aby usunąć wszelkie pozostałe liście. Powtórz procedurę. Przykryj napój ręcznikiem na kolejne 5 minut, aby lepiej się zaparzył i zaparzył.
- Do imbryka wlać wywar z liści malin i porzeczek. Dodaj miód lub cukier do smaku i mieszaj, aż się rozpuści. Ale lepiej jest preferować miód, ponieważ jest on lepiej wchłaniany przez organizm.
- Rosół podawać ciepły lub schłodzony. Rozlać do pucharków, w razie potrzeby udekorować plasterkiem pomarańczy i podawać. Napój można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
Przy okazji: wywar z liści malin i porzeczek można stosować także do płukania gardła przy przeziębieniu, bólu gardła, kaszlu i bólu gardła. Ponadto jest doskonałym środkiem moczopędnym, usuwającym nadmiar płynów z organizmu i łagodzącym obrzęki.
Pomocna rada: do wywaru z liści malin i porzeczek lepiej jest użyć sfermentowanych liści. W ten sposób napój zyskuje bogatszy smak z nutą jagód, ponieważ fermentacja rozkłada gorzkie i garbnikowe substancje zawarte w liściach.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #herbata #porzeczkowa #malina #herbata ziołowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa25 lipca 2023 r
Konstanta, dziękuję za dobrą radę!
00OdpowiedźKonstanca25 lipca 2023 r
Liście malin (i młode łodygi) stosowałam jako wywar na obniżenie gorączki podczas przeziębień. Liści porzeczki używam głównie do konserw. Moja mama miała specjalny czajniczek do herbaty ziołowej. Układała tam, zerwane z ogrodu i warzywnika, różne liście, gałązki, zioła: melisę, miętę, maliny, wiśnie, porzeczki, orzechy włoskie (liście), kocimiętkę itp. Zalewała to wszystko wodą, gotowała i nalegała . W efekcie powstała pyszna, aromatyczna i zdrowa herbata ziołowa.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych