Herbata z imbirem na gorąco i na zimno – po co ją pić, która jest zdrowsza i jak ją przygotować
Olga Zacharowa 13 października 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Herbata imbirowa to gorący lub zimny napój, najczęściej przygotowywany ze świeżego korzenia imbiru. Możesz po prostu dodać imbir do czarnej lub zielonej herbaty i pozwolić, aby napój się zaparzył. Herbatę z imbirem lub jak niektórzy nazywają herbatą imbirową przygotowujemy poprzez zagotowanie korzenia w wodzie i dodanie do napoju aromatycznych i zdrowych przypraw, ziół i owoców. Latem przygotowywano zimną herbatę imbirową, jesienią i zimą gorącą herbatę imbirową. I naprawdę lubimy ich oboje.
Treść materiału:
- Co sprawia, że herbata imbirowa jest tak wyjątkowa?
- Zimno czy gorąco, punkt widzenia Ajurwedy na przydatność napoju
- Jakie są zalety herbaty imbirowej?
- Przepis na herbatę z imbirem dla zwolenników Ajurwedy
- Przepis na herbatę imbirową od dietetyków
- Jak wykorzystać herbatę imbirową w jedzeniu?
- 3 przepisy na efektowne drinki na bazie herbaty imbirowej
- Ile filiżanek herbaty z imbirem możesz pić dziennie?
Co to jest herbata imbirowa
Imbir jest zarówno przyprawą, jak i rośliną leczniczą. W medycynie ludowej imbir był i jest stosowany przy leczeniu zapalenia stawów, cukrzycy, przeziębień i nie tylko. Korzeń jest spożywany na różne sposoby, w tym do przygotowywania herbaty imbirowej. W tym celu obrany korzeń „parzy się” we wrzącej wodzie lub mleku.
Za główne biologicznie aktywne składniki imbiru uważa się dwa związki – alkaloid gingerol i shogaol, ostry składnik uwalniany podczas gotowania korzenia. To dzięki nim herbata z imbirem jest tak zdrowa.
Herbata mrożona czy gorąca z imbirem, co jest zdrowsze z punktu widzenia Ajurwedy?
Ciepła herbata imbirowa to jeden z głównych napojów Ajurwedy, tradycyjnej („alternatywnej”) medycyny Indii. Dla Hindusów to coś więcej niż tylko napój – to „lekarstwo uniwersalne”.
W Ajurwedzie herbata imbirowa jest wyjątkowa, ponieważ działa uspokajająco i orzeźwiająco. Jego ciepłe, odżywcze właściwości korzystnie wpływają na żołądek i nerwy, a olejki eteryczne rozpalają ogień trawienny. Ciepłą herbatę imbirową można pić przez cały rok, jednak szczególnie potrzebna jest jesienią i zimą.
Świeży korzeń vs mielony imbir
W Ajurwedzie istnieje duża różnica pomiędzy korzeniem imbiru a mielonym suchym proszkiem imbirowym. Świeży imbir ma właściwości produktu rozgrzewającego, ciężkiego i „mokrego”. Uważany jest za bardziej odżywczy i kojący niż proszek imbirowy. Korzeń jest idealny do stymulowania trawienia, nie podrażniając przy tym żołądka.
Natomiast suchy imbir jest gorący, lekki, wytrawny i stymulujący. Ma silniejsze działanie rozgrzewające niż świeży imbir, a spożywany w nadmiarze może zaburzyć harmonię w organizmie.
Uważa się, że świeży korzeń imbiru i herbata z nim działają korzystnie na każdego człowieka, niezależnie od budowy ciała, dlatego Hindusi zalecają picie ciepłej herbaty przygotowanej na bazie świeżego korzenia imbiru przez cały rok.
Świeży korzeń imbiru do przygotowania mrożonej lub gorącej herbaty
Korzyści z herbaty imbirowej
- Herbata imbirowa łagodzi objawy choroby lokomocyjnej („choroba morska”): zawroty głowy, nudności, wymioty.
- Naukowcy sugerują, że imbir może być skuteczną i niedrogą alternatywą dla tradycyjnych leków na nudności u osób w ciąży lub poddawanych chemioterapii, u których konwencjonalne leki są przeciwwskazane.
- Herbata imbirowa obniża ciśnienie krwi i zakrzepy, poprawia krążenie krwi.
- Imbir ma zdolność kontrolowania masy ciała. Zwiększa termogenezę (produkcję ciepła przez organizm), co pomaga spalać tłuszcz.
- Herbata imbirowa poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2. Obniża poziom insuliny i hemoglobiny glikowanej. Ten ostatni jest wskaźnikiem poziomu cukru we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy.
- Herbata imbirowa łagodzi skurcze menstruacyjne, jeśli zostanie przyjęta na początku cyklu.
- Naukowcy aktywnie badają właściwości ochronne imbiru przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi – dwoma czynnikami odgrywającymi kluczową rolę w rozwoju zwyrodnieniowych chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera.
Cięcie korzenia imbiru na herbatę
Jak wyznawcy Ajurwedy przygotowują herbatę dla siebie i dla obcokrajowców
Hindusi mówią, że zrobienie herbaty imbirowej jest bardzo proste: wystarczy zetrzeć korzeń imbiru, dodać wodę i zagotować. Piją ten napój rano i przez cały dzień. Wlewają go również do termosu i zabierają do pracy, aby popić pożywne i aromatyczne indyjskie dania na lunch.
Tym, którzy dopiero odkrywają smak i moc herbaty imbirowej, zwolennicy Ajurwedy proponują kolejny przepis.
Na 2,5 cm świeżego korzenia imbiru potrzeba 400-500 ml wody pitnej.
- Obierz korzeń i dodaj do rondla z ciepłą wodą.
- Gotuj około 10 minut.
- Lekko ostudzić i podawać do pucharków.
Jak zrobić herbatę z imbirem, przepisy od dietetyków
Oczywiście, gotowa herbata imbirowa w torebkach jest łatwo dostępna, ale nadal najlepiej jest przygotować ją samodzielnie, dodając świeży sok z cytrusów i miód (aby nadać napojowi zdrową nutę słodyczy).
Oto podstawowy przepis na przygotowanie herbaty imbirowej z wodą.
Herbata imbirowa z cytryną
Do przygotowania 2 porcji napoju potrzebne będą:
- 1,5-2 cm obranego świeżego korzenia imbiru
- 450-500 ml wody pitnej
- sok z połowy limonki lub cytryny
- miód lub inny słodzik opcjonalnie
- Imbir pokroić w cienkie plasterki.
- Wlej wodę na patelnię.
- Kawałki imbiru włóż do wody i zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-20 minut. Jeśli chcesz zwiększyć pikantność herbaty imbirowej, zaparzaj ją dłużej.
- Zdejmij patelnię z ognia.
- W razie potrzeby natychmiast dodaj sok z cytrusów i miód.
- Rozlać do kubków i podawać lekko przestudzone.
Oto wersja herbaty imbirowej z imbirem i mlekiem.
Herbata z mlekiem imbirowym
Do przygotowania 2 porcji napoju potrzebne będą:
- 1,5-2 cm obranego świeżego korzenia imbiru
- 230ml wody pitnej
- 470 ml mleka
- sok z połowy limonki lub cytryny
- Imbir pokroić w cienkie plasterki.
- Gotuj plasterki korzenia imbiru w wodzie przez 10 minut.
- Zdjąć z ognia i dodać mleko.
- Ponownie postaw patelnię na ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Rozlać do kubków i podawać lekko przestudzone.
WNIOSEK: Herbata imbirowa to prosty, smaczny i naturalny sposób na poprawę zdrowia. Herbata imbirowa ma wiele zalet zdrowotnych, a ponadto można ją łatwo i łatwo przygotować w domu. Ponieważ herbata imbirowa przygotowana według jednego z powyższych przepisów nie zawiera kofeiny, można ją bezpiecznie i zdrowo pić o każdej porze dnia.
Jak jeszcze można wykorzystać podstawową, domową herbatę imbirową?
Napój wypij w naturalnej postaci, dodaj do niego sok z cytryny, limonki, a nawet pomarańczy i udekoruj słodyczą miodu. Jeśli chcesz pić herbatę imbirową na zimno, nikt Ci nie zabroni. Aby uzyskać schłodzony napój z orzeźwiającą nutą mięty i łagodną kofeiną, przygotuj podstawową herbatę imbirową z wodą, dodaj 1-2 torebki ulubionej zielonej herbaty i świeże liście mięty. Zdjąć z ognia, ostudzić do temperatury pokojowej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem do szklanek nalej herbatę imbirową, do każdej dodaj plasterek cytryny i odrobinę miodu.
Podstawową herbatę z wodą imbirową można również wykorzystać do przygotowania koktajli i koktajli. Mieszać z wodą, w której gotował się ryż, aby gotowe danie nabrało pikantnego smaku lub rozcieńczyć wodę/bulion podczas duszenia warzyw.
Przepisy na napoje na bazie herbaty z imbirem z kolekcji
Mrożona herbata imbirowa
Imbir i mrożona herbata
Do przygotowania 1 porcji napoju potrzebujesz:
- 0,5 łyżeczki czarna herbata liściasta
- 5 cienkich plasterków obranego świeżego imbiru
- 1 plasterek cytryny
- 220 ml wody pitnej
- 1 łyżka. l. Miód
- Do kubka termicznego lub termosu włóż herbatę, imbir i cytrynę.
- Napełnij prawie wrzącą (85–90 °C) wodą i zamknij. Pozostaw na 10-15 minut.
- Dodaj miód.
- Napełnij dużą, wysoką szklankę grubym lodem, przecedź do niej herbatę imbirową i natychmiast podawaj.
Herbata imbirowo-miętowa
Herbata z imbirem i miętą
Do przygotowania 4-5 porcji napoju potrzebne będą:
- 70 g świeżego korzenia imbiru
- 1,2 litra wody pitnej
- 4-5 łyżek. l. Miód
- 1 gałązka mięty
- świeżo zmielony czarny pieprz na krawędzi noża
- 4-5 łyżek. l. sok z cytryny lub pomarańczy
- Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na drobnej lub średniej tarce.
- Do rondla wlać wodę pitną, postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj starty imbir. Mieszaj i trzymaj na ogniu przez około 30 sekund.
- Na samym końcu dodać miód, wymieszać i od razu zdjąć z ognia.
- Przecedzić przez drobne sitko do imbryka, starając się wycisnąć z imbiru jak najwięcej płynu.
- Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, gałązki mięty i sok z cytryny.
- Zamknij czajnik i pozostaw na 10-15 minut. Można go zawinąć, aby herbata imbirowa była bardzo gorąca. Herbatę imbirowo-miętową wlać do filiżanek i podawać.
Indyjska herbata masala
Indyjska herbata masala
Do przygotowania 4-5 porcji herbaty masala potrzebujesz:
- 600ml wody pitnej
- 1 cm obrany świeży korzeń imbiru
- 2-4 torebki zielonego kardamonu
- 5 łyżek Czarna indyjska herbata liściasta
- 200-300 ml mleka o zawartości tłuszczu 3–6%.
- 2-4 łyżeczki Sahara
- Umieść rondelek z zimną wodą na średnim ogniu. Obrany imbir posiekaj niezbyt drobno i włóż na patelnię.
- Płaską stroną szerokiego noża rozgnieć strąki kardamonu i dodaj je do rondla wraz z ziarnami.
- Gdy płyn się zagotuje, odlicz 1 minutę. i dodaj herbatę.
- Po 30 sek. zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia.
- Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 30 sekund. Od razu rozlać do filiżanek, przecedzając herbatę przez sitko.
Dzienne spożycie herbaty imbirowej, jej możliwe wady
Nie ma zgody co do prawidłowego dawkowania korzenia imbiru. Dietetycy zalecają bezpieczną dzienną dawkę od 2 do 4 g imbiru i nie więcej niż 4 filiżanki dziennie dla zdrowego człowieka, monitorując jego samopoczucie.
Jeśli doświadczysz skutków ubocznych picia herbaty imbirowej, natychmiast przestań ją pić i porozmawiaj z lekarzem o swoich objawach. Może to obejmować gazy, wzdęcia, nudności, zgagę i biegunkę.
Ponieważ imbir może obniżać ciśnienie krwi i rozrzedzać krew, osoby przyjmujące leki również powinny zachować ostrożność.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #imbir #pije #herbatę z imbiremPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych