Harosset
gastronomia 24 lipca 2012 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia żydowskaDeserSKŁADNIKI NA 10 PORCJI6 suszonych fig6 suszonych daktyli2 jabłka0,3 szklanki surowych migdałów0,5 szklanki orzechów włoskich5 łyżek l. wino porto1 łyżka. l. Miód1 łyżka. l. sok z cytryny1 cm korzeń imbiru0,5 łyżeczki cynamon Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Figi i daktyle umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Obierz jabłka, wytnij rdzeń, pokrój miąższ na dowolne kawałki. Grubo posiekaj orzechy włoskie i migdały, obierz i posiekaj imbir.
Krok 2
Połącz jabłka, suszone owoce, orzechy, imbir, cynamon, sok z cytryny i miód w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Przenieś mieszaninę na deskę do krojenia i posiekaj nożem, aż będzie gładka. Zalewamy winem i ponownie siekamy nożem. Przenieść mieszaninę do szklanego pojemnika, przykryć, przechowywać w lodówce i odstawić na co najmniej 6 godzin przed podaniem.