Harissa z kolendrą

Harissa z kolendrą

gastronomia 11 lutego 2015 r Do przepisu

Ta super ostra pasta przyprawowa jest idealna dla tych, którzy lubią jeść ostre rzeczy. Pasuje do każdego dania: od pieczonych czy wędlin po kasze i zupy jarzynowe. Niektórzy z naszych mężczyzn (i jedna kobieta) po prostu smarowali harissę chlebem. A ci, którzy nie jedzą pikantnych potraw, w takich momentach zżerają zazdrość, ponieważ harissa pachnie bardzo atrakcyjnie.

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 4 godziny 20 minut Dodać. czas: 30 minutMikserBez obróbki cieplnejPrażenieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: OvoWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 8 PORCJI10-15 świeżych, ostrych czerwonych chilli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki. mielony pieprz cayenne 1 łyżeczka. nasiona kolendry 4 łyżeczki. nasiona zyrychu l. sól morska 2/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jeśli nie chcesz, aby przyprawa była zbyt ostra, przekrój świeże chili na pół wzdłuż, usuń nasiona i białe błony. Pracuj w rękawiczkach (lub po pracy natychmiast nasmaruj ręce olejem roślinnym, a następnie dokładnie umyj szczotką i mydłem). Jeśli lubisz bardzo ostre, zostaw wszystko tak, jak jest, usuwając tylko łodygi. Drobno posiekaj miąższ papryki. Posiekaj czosnek.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię włóż kolendrę i kminek, smaż na małym ogniu, potrząsając patelnią, przez 2-3 minuty. Przyprawy włóż do moździerza, dodaj sól i pieprz cayenne, zmiel.

Krok 3

Do zaprawy stopniowo dodawaj posiekane chili i czosnek, dodając stopniowo oliwę z oliwek (ten proces można również wykonać za pomocą blendera, ale trzeba uważać, aby harissa nie zamieniła się w puree).

Krok 4

Gotowy sos przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

UWAGA DO GOSPODARKI

Harissa to pyszna potrawa z suszonych papryczek chili. Nigdy nie widzieliśmy ich tutaj w sprzedaży, ale jeśli zdarzy ci się wybrać do dowolnego afrykańskiego „kurortu” – od Egiptu po Tunezję, znajdziesz je tam na każdym rynku. Przed gotowaniem paprykę moczy się w zimnej wodzie przez 2 do 24 godzin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja