Harissa
Elena 23 lipca 2020 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Ostry sos chili przypominający pastę jest szeroko stosowany w kuchni północnoafrykańskiej. Dodaje się go do zup, sałatek, kuskusu. Do marynaty lub sosu można dodać przyprawy. Ostrość Harrisy zależy od użytego pieprzu. Można go przygotować zarówno z surowców suchych, jak i świeżych.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minutKuchnia tunezyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘostra papryka czerwona 300 gczosnek 1 szt.kminek 0,5 łyżeczkisól 0,5 łyżeczkikolendra 0,5 łyżeczkikminek 0,5 łyżeczkiolej roślinny 4 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj ostrą paprykę i bez obierania zawiń ją razem z czosnkiem w folię. Warzywa włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Krok 2
Po upływie tego czasu wyjąć folię z warzywami z piekarnika i bez rozpakowywania pozostawić warzywa do ostygnięcia.
Krok 3
Lepiej jest używać całych przypraw (nie mielonych). Rozgrzej suchą patelnię i lekko smaż przyprawy, aż uwolnią się olejki eteryczne i pojawi się aromat.
Krok 4
Z papryki usuń nasiona i cienką skórkę, pozostawiając jedynie miąższ. Jeśli chcesz, możesz zostawić nasiona. Usuń także łuski z czosnku.
Krok 5
Przyprawy i sól włóż do moździerza i zmiel je tak drobno, jak to możliwe.
Krok 6
Warzywa włóż do miski blendera i zmiksuj na pastę. Kontynuując ubijanie, dodać przygotowane przyprawy i sól oraz wlać oliwę. Pastę przekładamy do czystego, suchego słoiczka (dla bezpieczeństwa słoiczek z zakrętką można wysterylizować), polewamy odrobiną oliwy z oliwek i zamykamy pokrywkę. Przechowuj przyprawę w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Jeśli zaprawa jest wystarczająco duża i masz wystarczająco dużo czasu, możesz rozetrzeć pieczoną paprykę i czosnek, dodając je ręcznie do przypraw.