Do przepisu
Khaylyo to danie bardzo delikatne w smaku, typowe dla kuchni Żydów górskich. Przypomina omlet z zieleniną, z tą tylko różnicą, że warzywa wraz z cebulą są wstępnie duszone do maksymalnej miękkości.
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzinaPrażenieGaszenieKuchnia żydowskaŚniadanieKolacjaDrugie daniePrzekąskaOmletWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJI8 jaj1 średnia cebulaPo 1 średnim pęczku szpinaku, zielonej cebuli, kolendry, koperku i pietruszki1 łyżka. l. gheesól, świeżo zmielony czarny pieprzugotowany ryż basmati do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa umyj, osusz i posiekaj w dość dużą kostkę.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. W głębokim rondlu na małym ogniu smaż cebulę i białą część zielonej cebuli na oleju przez 5 minut.
Krok 3
Dodaj posiekane warzywa do rondla. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 5–7 minut. Warzywa powinny zmięknąć, przyciemnić się i puścić sok.
Krok 4
Jajka ubić na gładką masę, dodać sól i pieprz. Jajka wlać do rondla i cebuli, lekko wymieszać. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Krok 5
Pokroić na porcje i podawać z gorącym ryżem.