Do przepisu
Pizza Kremlin Star to gwiazda zarówno w formie, jak i treści. Można nawet powiedzieć, że gwiazda w diamentach. Trufle nazywane są czarnymi diamentami gastronomii. Co prawda do przygotowania tej pizzy nie używa się samej trufli, ale jej pochodnych – pasty truflowej z dodatkiem oliwy truflowej. Ale wspaniały aromat i smak tego grzyba na pizzy jest nadal gwarantowany.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minutPiekarnikPieczenieKuchnia włoskaKolacjaDrugie daniePiekarniaPizzaWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJE900 g ciasta na pizzę300 g sosu pomidorowegomąka do obtoczeniaDo wypełnienia:300 g ricotty120 g mozzarelli40 g parmezanu250 g pomidorów we własnym soku40 g rukoli40 g pasty truflowejoliwa truflowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wymieszaj ricottę i pastę truflową. Mozzarellę pokroić w koła, parmezan w cienkie plasterki.
Krok 2
Ciasto podzielić na 4 części. Na posypanej mąką desce zagniataj rękami każdy kawałek w okrąg o średnicy 22 cm, strząśnij nadmiar mąki. Wykonaj 5 nacięć w kierunku środka o długości 5 cm. Zakryj krawędzie każdej części, tworząc „promienie” – kieszenie.
Krok 3
Napełnij każdy „promień” ricottą. Otwarty środek smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy mozzarellę.
Krok 4
Piec w możliwie nagrzanym piekarniku (250–300°C) na dolnym poziomie przez 10–15 minut. Wyjmij pizzę z piekarnika i od razu połóż na środku rukolę i parmezan. Skropić oliwą truflową i podawać.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczył Eldar Kabirov, współwłaściciel pizzerii „22 centymetry”.