Guobaozhou i inne chińskie dania, które łatwo przygotować w domu
Olga Zacharowa 07 grudnia 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Kuchnia chińska jest popularna na całym świecie. Znany jest także u nas, i to nie tylko na Dalekim Wschodzie. Wiele osób zapewne próbowało w restauracji wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym („gobaozhou”). Ugotujmy to i dwie inne popularne chińskie potrawy w domu. Rezultatem jest harmonijne menu. Dlaczego oni? Powiemy ci.
Treść materiału:
- 3 powody, dla których warto gotować te dania
- Jak poprawnie złożyć
- Przepis na sałatkę „tygrysią” (laohutshai)
- Przepis: Duszony bakłażan ze słodką papryką, czosnkiem i pomidorami (Hongshaotzi)
- Przepis Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (guobaozhou)
Podzieliliśmy się z nami przepisami i wskazówkami dotyczącymi gotowania chińskiej kuchni Konstanty Batanowdoktor, profesor nadzwyczajny, Wyższa Szkoła Tłumaczeń, Moskiewski Uniwersytet Państwowy. M. V. Lomonosova, honorowa przewodnicząca Stowarzyszenia Studiów Chińskich w Xi’an (Chiny), kucharz-amator, który mieszkał w Chinach przez 10 lat.
Dlaczego ten konkretny wybór dań, 3 powody
„To nie przypadek, że wybrałam te trzy dania. Wszystkie należą do kuchni północno-wschodnich prowincji Chin, której dania najczęściej przygotowywane są w rosyjskich restauracjach. Dlaczego tak jest?
- W tej kuchni wykorzystuje się zestaw produktów znanych Rosjanom. W północno-wschodniej części Cesarstwa Niebieskiego niezwykle rzadko można znaleźć coś, czego Rosjanie jedzą niewiele lub prawie nic. Wyjątkiem jest określone jedzenie, na przykład duszone nóżki z kurczaka
- Względna prostota przepisów i szybkość przygotowania
- Wyżej wymienione województwa utrzymują bliskie kontakty z Rosją. Znaczna część Chińczyków przybywających do Rosji to mieszkańcy północno-wschodniego kraju i otwierając restauracje, przygotowują dania ze swojej małej ojczyzny.
Jak prawidłowo podawać ugotowane jedzenie
Idealnie byłoby, gdyby te 3 dania można podawać razem z dodatkiem ryżu gotowanego na parze. Wzywają go „zushi”. Kuchnia chińska jest stosunkowo lekka i już po kilku godzinach od posiłku zaczynamy odczuwać lekkie uczucie głodu. Dlatego, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość jedzenia, Chińczycy „polerują” swoje jedzenie za pomocą zhushi (może to być nie tylko ryż, ale także makaron lub kluski), dzięki czemu uczucie sytości pozostanie do następnego posiłku.
Ryż umieszcza się na osobnym talerzu lub w małych miseczkach dla każdego zjadacza. Z reguły Chińczycy nie jedzą każdego dania osobno, ale kilka na raz, ale taki posiłek też rządzi się swoimi prawami. Najpierw zjadają trochę wszystkich potraw, a potem kolej na ryż lub trzymają miskę ryżu i jedzą go razem z naczyniami w tym samym czasie. Jednocześnie na początku posiłku nacisk kładziony jest na dania, a na końcu na ryż.”
A teraz, jak mówią Chińczycy: „Ibu-ibudi Dadao Mudi” („Krok po kroku zmierzamy do celu”). Zacznijmy gotować chińskie jedzenie.
3 przepisy na dania chińskie od Konstantina Batanowa
Sałatka „Tygrysia” (laohutshai)
Istnieje legenda, że jeden zaciekły dowódca wojskowy, nazywany „Tygrysem”, uwielbiał jeść to danie kuchni północno-wschodniej Chin. Świeża i pikantna sałatka świetnie nadaje się na sam początek posiłku.
Należy pamiętać, że Chińczycy dodają do tej sałatki dużo kolendry. Zacznij od 100 g ziela i stopniowo zwiększaj jego udział w sałatce.
Sałatka „Tygrysia”.
Do przygotowania 6-8 porcji sałatki potrzebujesz:
- pół zielonego chili, z nasionami lub bez
- 100-500 g kolendry
- 1 duży por, tylko biała część
- 70-100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka. l. ocet ryżowy
- 1 łyżka. l. sos sojowy
- pół małej suszonej czerwonej papryczki chili
- olej roślinny do smażenia, najlepiej orzechowy
- cukier
- drobna sól
1. Połam lub posiekaj suszoną paprykę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i polej nim paprykę. Pozostaw do użycia. Aby poprawić smak przypraw i przypraw za pomocą gorącego oleju, zobacz: Tutaj. Drobno posiekaj kolendrę.
Cebulę i paprykę pokroić w równe cienkie i długie paski
2. Na patelni rozgrzej olej.
Orzeszki ziemne prażymy na brązowo
3. Połącz przygotowane składniki w misce
Wymieszaj zawartość miski
4. Dodać cukier, sól, ocet i sos sojowy. Wymieszaj, przełóż do salaterki lub wyłóż na talerze i od razu podawaj.
Duszony bakłażan ze słodką papryką, czosnkiem i pomidorami (Hongshaozi)
To proste i popularne danie. Mówi się, że pojawił się w czasach północnej dynastii Wei (386-557 n.e.). Trudno ocenić, na ile jest to prawdą, ponieważ Chiny nauczyły się wydobywać cukier dopiero w 674 r. n.e. Być może w pierwszej wersji cukier zastąpiono czymś innym.
Duszony bakłażan
Do przygotowania 2-4 porcji dania potrzebne będą:
- 2 bakłażany
- 1 słodka papryka
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukier, bez zjeżdżalni
- 1 łyżeczka sól drobna, bez zjeżdżalni
- 100ml wody pitnej
- olej roślinny do smażenia, najlepiej orzechowy
1. Pokrój bakłażany na średnie kawałki.
Posypać równomiernie solą i pozostawić na 10-20 minut.
2. Przekrój paprykę na pół, usuń błony i nasiona. Pokrój na średnie kawałki, tak jak pomidor.
Połowę czosnku posiekaj grubo, a połowę drobno
3. Napełnij przygotowane bakłażany wodą i pozostaw na 2-3 minuty.
Dzięki temu podczas smażenia wchłoną mniej oleju.
4. Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż grubo posiekany czosnek na jasnozłoty kolor. Kiedy poczujesz zapach czosnku, dodaj bakłażana i smaż mieszając na średnim ogniu.
Gotuj bakłażany, aż zmienią kolor i staną się miękkie
5. Dodaj słodką paprykę i pomidory. Doprawić cukrem i solą. Podkręć ciepło.
Kontynuuj smażenie zawartości patelni przez kolejną 1 minutę, mieszając
6. Na środek patelni wlej gorącą wodę i gotuj, aż pomidory będą miękkie.
Pomidory powinny dawać sok
7. Dodaj pozostały drobno posiekany czosnek, zamieszaj i natychmiast zdejmij z ognia. Podawać danie na gorąco.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym (guobaozhou)
Wiele osób zna to danie. Aby ugotować idealnie i po chińsku, musisz usmażyć mięso w trzech partiach.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Do przygotowania 4 porcji wieprzowiny potrzebujesz:
Dla wieprzowiny:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 10 gramów soli
- 120 g skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki. l.
- 1-2 łyżki. l. olej roślinny, najlepiej olej arachidowy
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Do sosu:
- 3-4 strzały zielonej cebuli
- 1,5-2 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 10 g gęstego sosu pomidorowego, może nawet ketchupu
- 40ml soku pomarańczowego
- 30 g cukru
- 20 ml octu ryżowego
- 1 łyżka. l. skrobia ziemniaczana, bez szkiełka
- 2 łyżki piję wodę
- 1-2 soczyste marchewki
- szczypta pieprzu cayenne
1. Przygotowanie wieprzowiny Polędwicę pokroić na równe i szerokie kawałki.
Mięso trochę ubić
2. Na dno miski lub miski wsyp sól. Połóż mięso i posyp skrobią. Napełnij wodą pitną, aż woda znajdzie się tuż nad wieprzowiną (maksymalnie 1 cm). Mieszaj wieprzowinę tak, aby wszystkie kawałki były równomiernie namoczone w roztworze skrobi, 10-20 minut.
Wlać olej roślinny na mięso, dokładnie wymieszać
3. Na małej patelni z grubym dnem i wysokimi bokami rozgrzać olej do smażenia do temperatury 160-170°C. Jeśli nie masz specjalnego termometru do pomiaru, na rozgrzany olej włóż kostkę białego chleba. Jeśli opadnie, tworząc wokół siebie bąbel, a następnie powoli wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że olej został podgrzany do odpowiedniej temperatury. Olej powinien całkowicie pokryć kawałki mięsa.
Jeżeli po usmażeniu kolejnego kawałka oleju będzie za mało, dolać go więcej. Dopiero wtedy ponownie podgrzej olej do żądanej temperatury.
4. Aby danie było piękne, szybko zanurzaj każdy kawałek w oleju (pojedynczy). Dla pierwsza pieczeń Mięso spłaszcz i zanurz w oleju tak, jakbyś przykrywał coś szmatką. Gdy mięso zmieni kolor i stanie się białawe, wyjmij wieprzowinę łyżką cedzakową i przełóż do miski.
Wynik pierwszego pieczenia całego mięsa
5. Odczekaj kilka minut i włóż każdy kawałek z powrotem do oleju na 60-70 sekund, aby wieprzowina się usmażyła.
Po drugim smażeniu włóż mięso z powrotem do miski.
6. Ponownie usmaż całą wieprzowinę. Ten trzecia pieczeń cała wieprzowina – ostateczna. Smaż mięso w głębokim tłuszczu przez 40 sekund na sztukę, aż będzie chrupiące.
Mięso ułożyć na talerzu tak, aby kawałki się nie przykrywały (nie przegrzewać)
7. Do sosu Pokrój w cienkie plasterki cebulę, imbir i czosnek. Smażyć na osobnej patelni z olejem na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. Do warzyw wlać sos pomidorowy i sok pomarańczowy, wymieszać. Dodać cukier, ocet i pieprz cayenne, wymieszać.
8. Wymieszaj pozostałą skrobię z wodą. Dodać do zawartości patelni, wymieszać na gładką masę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Do powstałego sosu dodać razem z mięsem i smażyć wszystko razem jeszcze 1-2 minuty. Podawaj wieprzowinę na gorąco.
Link do kanału telegramu Konstantina Batanowa Tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #bakłażan #kolendra #kuchnia chińska #proste przepisy #chińskie jedzeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych