Gulasz z wołowiny i fasoli

Gulasz z wołowiny i fasoli

gastronomia 16 września 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu

Gulasz wołowo-fasolowy to danie zupełnie wyjątkowe. Występuje w wielu krajach i wszędzie istnieje jego własna odmiana gotowania. Dodaj ostrą paprykę i przygotuj meksykańskie chili con carno, weź dużą białą fasolę lima na bliskowschodnią wersję gulaszu mięsnego, podsmaż cebulę w słodkiej papryce i podawaj słynny węgierski gulasz, a wołowinę połącz z fasolą kalafiora i częstuj znajomych danie o wyraźnym greckim smaku. Sugerujemy ograniczenie czasu i przygotowanie gulaszu z czerwonej fasoli konserwowej we własnym soku i młodej wołowiny. Danie będzie sycące, zdrowe i zbilansowane. I oczywiście bardzo smaczne!

Złożoność: łatwo Kalorie: 573,73 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 10 minut Używany: 33,14 g/36,67 g/27,89Dusząc się, marniejącKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwołowina bez kości – 500 gFasola czerwona konserwowa – 450 gpomidory średnie – 3 szt.słodka papryka – 1 szt.cebula – 1 szt.czosnek – 2 ząbkikapary – 1 łyżka. l.suszone oregano – 1 łyżeczka.oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprzoliwki lub oliwki czarne – 5-6 szt.liść laurowy – 1-2 szt.natka pietruszki – 2 gałązki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj warzywa. Paprykę przekrój wzdłuż, usuń łodygę i nasiona. Ostrożnie wytnij przegrody. Połówki ułóż na desce i pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Krok 2

Pomidory przekrój na pół i każdą połówkę pokrój w grube plasterki. Jeśli przygotowujesz gulasz z pomidorami w kremie, pokrój je na 4 części, to wystarczy (będziesz potrzebował 5-6 takich pomidorów). Możesz po prostu pokroić pomidorki koktajlowe na pół; potrzebujesz 10-12 z nich.

Krok 3

Obraną cebulę przekrój na pół, połówki pokrój w cienkie piórka. Do gulaszu można dodać cebulę zwykłą, ale także czerwoną, białą czy szalotkę.

Krok 4

Wołowinę osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w szerokie plastry o grubości 2-2,5 cm, następnie każdy plasterek pokrój w cienkie paski. Aby mięso gulasz było delikatne, należy je przeciąć w poprzek włókien.

Krok 5

Ustaw ogień na średni, postaw na kuchence głęboką patelnię, dodaj oliwę z oliwek i podgrzewaj przez 30 sekund. Mięso włóż na patelnię, dodaj sól i dopraw mielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Smaż mięso przez 5-7 minut, często mieszając szpatułką. Mięso powinno zmienić kolor i równomiernie się smażyć na jasnozłoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.

Krok 7

Na patelni ułóż paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Zalać 250 ml gorącej wody. Ustaw ogień na mały, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Krok 8

Opłucz kapary zimną wodą. Ułożyć na desce do krojenia i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. Zielone oliwki bez pestek pokroić na małe kawałki lub cienkie kółka.

Krok 9

Odcedź płyn z puszki po fasoli. Na patelnię z mięsem i warzywami włóż fasolę, oliwki i kapary. Dodaj 1-2 liście laurowe. Delikatnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Krok 10

Mięso, warzywa i fasolę ułożyć na głębokich talerzach i posypać liśćmi pietruszki. Podawać danie na gorąco. Osobno podawaj sałatkę ze świeżych warzyw i miękkie pieczywo.

PRZYDATNE RADY

Suszoną czerwoną fasolę można wstępnie ugotować i dodać do mięsa zamiast tej z puszki. Fasolę zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny, następnie zmienić wodę i gotować na średnim ogniu przez 1-1,5 godziny. Fasolę odcedzić na durszlaku. Po odcedzeniu dodać na patelnię z mięsem i warzywami i gotować 15-20 minut.

PRZY OKAZJI

Danie można ugotować nie tylko z wołowiną. Spróbuj zastąpić go kiełbasami wędzonymi lub kiełbasami wysokiej jakości. To znacznie przyspieszy proces, a danie będzie gotowe za 20 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja