Gulasz z kapustą

Gulasz z kapustą

Gulasz z kapustą

Roman Ryżow 19 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Gulasz z kapusty to naprawdę wszechstronne danie, które można przygotować z dowolnych warzyw, z dodatkiem mięsa lub drobiu, lub w wersji całkowicie wegetariańskiej. Słowo „ragout” pochodzi od francuskiego ragoûter, co oznacza „pobudzić apetyt”, a samo danie, pod tą czy inną nazwą, obecne jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przygotowanie nie jest wcale trudne, a przy tym jest całkiem przystępne, jeśli korzysta się z sezonowych składników. Aby mieć pewność, że wynik Cię nie zawiedzie, musisz znać i przestrzegać tylko kilku prostych zasad.

Klasyczny gulasz warzywny z mięsem mielonymO czym porozmawiamy w artykule:Ragout z kapustą, ziemniakami i kiełbaską myśliwską Ragout jagnięcy z kapustą Ragout z kapustą i bakłażanem Klasyczny ragout warzywny z kapustą Ragout wołowy i pekińska Ragout z kapustą, ziemniakami i cukinią Ragout z kapustą ze śmietaną i jajkami Klasyczny ragout warzywny z mięsem mielonym

Jeśli przygotowujemy gulasz np. z kapustą białą lub pekińską, to kroimy go niezbyt drobno, najlepiej w paski o szerokości 1-1,5 cm. W przypadku brukselki główki albo przekrawamy na pół, albo zostawiamy w całości . Kalafior lub brokuły należy najpierw podzielić na różyczki, usunąć szypułkę i krótko namoczyć w chłodnej, osolonej wodzie. Jeśli w środku zostaną jakieś owady, wypłyną na powierzchnię.

Kapustę mrożoną można wstępnie rozmrozić na górnej półce lodówki lub gotować osobno przez 3-5 minut i odcedzić na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu. A jeśli masz pewność co do jakości mrożonych warzyw, możesz je dodać bez rozmrażania. Pamiętaj, że ugotują się szybciej niż świeże, dlatego należy je dodawać na końcu.

Lepiej jest pokroić wszystkie warzywa na kawałki mniej więcej tej samej wielkości, aby gulasz lepiej wyglądał na stole. Weź pod uwagę fakt, że każdy składnik ma swój własny czas gotowania, dlatego musisz dodawać je w określonej kolejności. Dzięki temu warzywa zachowają swoją integralność i nie zamienią się w bezkształtną masę. Aby zapobiec przypaleniu potrawy podczas duszenia, można użyć nie tylko wody, ale także bulionu mięsnego, warzywnego, a nawet grzybowego. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli przygotowujesz gulasz z twardych odmian białej kapusty ozimej. Aby dodać sytości do gulaszu warzywnego, oprócz mięsa lub drobiu, można dodać grzyby lub rośliny strączkowe (szczególnie ważne w przypadku opcji wegetariańskiej).

Jeśli chodzi o przyprawy, również tutaj kieruj się swoim gustem. Spróbuj dodać czarny pieprz, wędzoną paprykę, kminek, kurkumę, kminek itp. Ze względu na długie gotowanie aromat może nieco przyćmić się, dlatego lepiej dodać trochę przypraw pod koniec gotowania.

Przygotowaliśmy dla Ciebie wybór 8 najlepszych przepisów na gulasz z kapusty. Spróbuj i ciesz się smakiem.

Gulasz z kapustą, ziemniakami i kiełbasą myśliwską

Gulasz z kapustą i ziemniakami to bardzo proste, smaczne i satysfakcjonujące danie, które może zrobić nawet początkujący kucharz. Szczególnie aromatyczny jest gulasz z młodych warzyw, spróbuj.

Gulasz z kapustą i ziemniakami
Gulasz z kapustą i ziemniakami

Do przygotowania gulaszu na 4 porcje potrzebne będą:

  • główka kapusty średniej – 1 szt.
  • duże ziemniaki – 4 szt.
  • kiełbaski myśliwskie – 4-5 szt.
  • cebula (duża) – 1 szt.
  • roztopione masło
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Kapustę pokroić w paski o szerokości 1,5–2 cm. Usuń łodygę. Następnie pokroić w poprzek na kawałki o długości 1,5–2 cm.
  2. Cebulę pokroić w ćwiartki krążków, ziemniaki w kostkę o boku 2 cm. Cebulę smażymy w głębokim rondlu z grubym dnem na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Dodać ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut.
  3. Dodać kapustę, wymieszać, posolić, doprawić pieprzem i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
  4. Kiełbaski pokroić na małe kawałki i dodać do gulaszu. Mieszaj i gotuj, aż będzie gotowe (około 7-10 minut). Podawać na gorąco.

Uwaga dla gospodyni

W razie potrzeby do gulaszu można dodać ulubione przyprawy – kurkumę, wędzoną paprykę itp. Dzięki nim smak potrawy stanie się bogatszy i intensywniejszy.

Przy okazji

Oprócz kiełbasek myśliwskich do gulaszu z kapusty i ziemniaków można dodać wędzony boczek, kiełbaski lub dowolne resztki mięsa z lodówki.

Gulasz jagnięcy z kapustą

W tym przepisie są tylko dwa główne produkty – jagnięcina i kapusta, dlatego staraj się, aby były doskonałej jakości. Gulasz gotujemy na najmniejszym ogniu, tak aby sos się nie zagotował, a jedynie lekko zabulgotał. Wtedy mięso będzie delikatne, a kapusta nie będzie rozgotowana.

Gulasz jagnięcy z kapustą
Gulasz jagnięcy z kapustą

Do przygotowania gulaszu na 8 porcji potrzebne będą:

  • jagnięcina z kością, z tłuszczem – 1,8-2 kg
  • mała główka kapusty – 2 szt.
  • czarny pieprz – 4 łyżki. l.
  • mąka
  • sól
  1. Pokrój jagnięcinę na małe kawałki, tak aby około jedna trzecia miała obie kości i trochę tłuszczu.
  2. W przypadku główek kapusty usuń dolną, szorstką część łodygi. Każdą główkę kapusty przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na małe sektory, tak aby przylegały do ​​łodygi, nie rozpadając się na liście.
  3. W dużej, głębokiej brytfance lub naczyniu do pieczenia z ściśle przylegającą pokrywką ułóż najgrubsze kawałki mięsa, z kością, tłustą stroną do dołu.
  4. Na kawałki mięsa ułóż warstwę kapusty. Sól, posyp odrobiną pieprzu, posyp mąką (na każdą warstwę potrzeba co najmniej 2 i nie więcej niż 4 łyżki – to jest zagęstnik).
  5. Kontynuuj układanie warstwami pozostałego mięsa i kapusty, posypując pieprzem, solą i mąką, aż składniki znikną. Ostatnią warstwą powinna być kapusta.
  6. Delikatnie zalej zawartość brytfanny gorącą wodą (około 1,5 litra). Szczelnie przykryj i postaw na dużym ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 1,5 godziny. Podawaj na gorąco.

Uwaga dla gospodyni

Aby urozmaicić smak, do gulaszu można dodać jeszcze dwa proste składniki: cebulę i czosnek. Posiekaj je również dość duże.

Przy okazji

Gulasz ten można przygotować z najtwardszego mięsa jagnięcego lub z delikatnej polędwicy z młodą kapustą. W przypadku polędwicy czas gotowania można skrócić do 1 godziny.

Gulasz z kapustą i bakłażanem

Gulasz to danie uniwersalne, odpowiednie dla wegetarian, osób poszczących i dbających o zdrową dietę. Możesz dodać dowolne ulubione warzywa, nawet te mrożone. A jeśli masz pod ręką grzyby, świetnie – tylko podkręcą smak potrawy.

Gulasz z kapustą i bakłażanem
Gulasz z kapustą i bakłażanem

Do przygotowania gulaszu na 8 porcji potrzebne będą:

  • kapusta biała – 400 g
  • bakłażan – 1 szt.
  • ziarna kukurydzy – 200 g
  • marchewki – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • olej roślinny do smażenia – 5 łyżek. l.
  • świeża kolendra – 1 pęczek
  • czosnek – 1 ząbek
  • mielona papryka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  1. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w cienkie paski, a bakłażana ze skórką na średnie kawałki. Usuń łodygę z kapusty i posiekaj ją bardzo cienko, a następnie pokrój paski w poprzek. Długość powinna wynosić około 3 cm.
  2. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej 1 łyżkę. l. oleju roślinnego i smaż kawałki bakłażana z każdej strony na jasnozłoty kolor. Zdejmij bakłażany z patelni na talerz.
  3. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę i cebulę na oleju roślinnym do jasnozłotego koloru, około 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną kapustę i smażymy, ciągle mieszając, około 5 minut.
  4. Dodaj ziarna kukurydzy cukrowej do warzyw i gotuj razem przez 3 minuty.
  5. Dodać podsmażone bakłażany i posypać do smaku mieloną papryką. Wymieszaj, sól i pieprz.
  6. Drobno posiekaj kolendrę, czosnek posiekaj lub przepuść przez prasę. Dodać do gulaszu z kapustą i bakłażanem, wymieszać i podawać.

Przydatne rady

Kukurydzę na gulasz z kapustą i bakłażanem można przygotować wcześniej. Kolby kukurydzy obrać z błonnika, posolić do smaku, zawinąć w dwie warstwy folii i piec w piekarniku aż do ugotowania. Schłodzić i zamrozić.

Uwaga dla gospodyni

Tak przygotowany gulasz z kapustą i bakłażanem okazuje się „al dente”. Jeśli lubisz bardziej miękkie warzywa, smaż je trochę dłużej i pod koniec smażenia przykryj patelnię gulaszem i odstaw na kilka minut.

Klasyczny gulasz warzywny z kapustą

Klasyczny gulasz warzywny z kapustą to doskonałe danie na każdą okazję, można je podawać na stole w dni powszednie lub w święta. Dla jednych stanie się miłym wspomnieniem dzieciństwa, inni odkryją niespodziewany nowy smak, a jeszcze inni będą się cieszyć, że nie zapomnieli o wegetarianach. Danie jest bardzo lekkostrawne i całkowicie bezpieczne dla osób odchudzających się. W razie potrzeby dodaj ziarna kukurydzy, grzyby lub fasolkę szparagową. Można również gotować z porami lub szalotką. I nie zapomnij o swoich ulubionych przyprawach.

Klasyczny gulasz warzywny z kapustą
Klasyczny gulasz warzywny z kapustą

Do przygotowania gulaszu na 6 porcji potrzebne będą:

  • kapusta biała – 500 g
  • ziemniaki – 4 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • pomidor – 2 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • łodygi selera – 3 szt.
  • olej roślinny – 6 łyżek. l.
  • czosnek – 3 ząbki
  • natka pietruszki – 2 gałązki
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • zielona cebula – 2 łodygi
  • wędzona papryka – 1 łyżeczka.
  • nasiona kolendry – 1 łyżeczka.
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • jogurt naturalny – 200 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • mięta – 2 gałązki
  • czosnek – 1 ząbek
  1. Kapustę pokroić w paski o szerokości około 2 cm, usunąć łodygę. Paski pokroić w poprzek na 3-4 części. Kapustę włożyć do miski, lekko posolić i rozgnieść rękami lub tłuczkiem. Warzywo stanie się bardziej miękkie i wypuści sok. Młodej kapusty nie trzeba wcześniej zmiękczać, jest dość delikatna.
  2. Duże ziemniaki pokroić w grube plasterki. Młode można po prostu umyć sztywną szczoteczką, jednocześnie usuwając część cienkiej skórki i grubo siekając. Bardzo małe bulwy pozostaw w całości.
  3. Paprykę słodką pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm.
  4. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 1 minutę. Spłucz zimną wodą i ostrożnie usuń skórę. Drobno posiekaj miąższ pomidorowy.
  5. Marchewkę pokroić w grube plasterki. Wystarczy dokładnie umyć młode warzywa korzeniowe w gorącej wodzie za pomocą szczoteczki. Kilka gałązek świeżych szczypiorków zostawić i drobno posiekać – można je dodać do gulaszu wraz z innymi ziołami.
  6. Cukinię przekrój wzdłuż na dwie części i łyżeczką wydrąż nasiona. Młodej cukinii z cienką skórką nie trzeba obierać. Pokroić w plastry o grubości 1 cm.
  7. Usuń twarde żyłki z łodyg selera. Aby to zrobić, wykonaj małe nacięcie w górnej części ogonka, nie przecinając łodygi do końca, i pociągnij ją w dół. Przygotowane ogonki pokroić na kawałki o grubości 1 cm.
  8. Cebulę pokroić w półpierścienie (lub pierścienie, jeśli są małe). Drobno posiekaj czosnek lub przepuść go przez prasę. Aby ułatwić obieranie czosnku, połóż ząbek na desce i dociśnij go płaską stroną noża.
  9. Na kuchence postaw duży rondel z grubym dnem. Wlać olej roślinny i podgrzewać przez 30 sekund. Do rondla dodać cebulę i nasiona kolendry i smażyć, często mieszając, przez 2-3 minuty. Cebula powinna stać się przezroczysta.
  10. Do cebuli dodaj marchewkę i czerwoną paprykę. Doprawiamy wędzoną papryką, posypujemy cukrem i smażymy 2 minuty, ciągle mieszając warzywa. Marchew i papryka powinny się lekko zarumienić.
  11. Ziemniaki i seler włóż do rondla i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja